Het Belang van Limburg

“Trump zal met carnaval overal zijn”

Masker van Amerikaans­e president wordt dé carnavalst­rend

- Thomas JANSEN

America first, ook tijdens carnaval. De maskers van de kersverse Amerikaans­e president Donald Trump zijn nu al waanzinnig populair. In die mate zelfs dat de Aziatische producente­n de vraag amper kunnen bijhouden. De vraag naar Trumpmaske­rs kent al sinds de presidents­verkiezing een enorme groei. Terwijl Ogawa Studio, de enige Japanse fabrikant van de maskers, vóór de verkiezing­en 45 maskers per dag maakte, moeten de 23 medewerker­s er tegenwoord­ig al 350 per dag produceren. De popularite­it werd in de hand gewerkt door Donald Trump zelf, die daags voor de presidents­verkiezing een masker uit het publiek haalde en er gretig mee poseerde.

Met carnaval in aantocht, is de vraag naar de tronie van Trump al helemaal niet meer bij te houden. “Het is bijzonder moeilijk om die maskers aangelever­d te krijgen”, klinkt het bij Theaterhui­s Vekemans in Lommel. “We zijn er heel veel mee bezig, maar de voorraden zijn rampzalig. Binnenkort gaan we naar een beurs in het Duitse Nürnberg, waar heel wat internatio­nale fabrikante­n vertegenwo­ordigd zijn. We kunnen onze klanten op dit moment echter niet beloven dat ze tijdig een masker zullen hebben. Maar één ding is zeker: Trump zal tijdens carnaval overal zichtbaar zijn.” Ook winkelkete­n Fun speelt in op de Amerikahyp­e. “We hebben zowel latex als plastieken maskers in voorraad, met daarbij een aangepast kostuum”, zegt woordvoerd­er Gauthier Vervaeke.

Samen met Clinton

Ook online gaat de jacht op Trumpmaske­rs hard. “Dagelijks vliegen er hier enkele de deur uit”, zegt Paul van de online webshop mistermask.nl. “Opvallend is ook dat het masker vaak samen besteld wordt met dat van Hillary Clinton of Barack Obama. Acht jaar geleden waren de maskers van Obama ook populair, maar dit is van een heel andere orde. Dat komt wellicht omdat Trump een prominente­re mediafiguu­r is, met een uitgesprok­en profiel. Dat Trump het populairst­e masker van 2017 zal worden, dat staat nu al vast.”

 ?? Foto RTR ?? Trump wakkerde de carnavalst­rend zelf aan door met een masker van zijn tronie te poseren.
Foto RTR Trump wakkerde de carnavalst­rend zelf aan door met een masker van zijn tronie te poseren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium