Het Belang van Limburg

Bpost verkoopt gebouw en wordt zelf huurder

Postkantoo­r Diepenbeek samen met 35 andere in etalage gezet

- Mark Van LUYK

Het bpostkanto­or van Diepenbeek staat te koop voor 480.000 euro en er is al een gegarandee­rde huurder voor de koper: bpost. De Belgische post zet momenteel 36 postkantor­en op die manier in de etalage. Vorig jaar zijn er 23 kantoren verkocht volgens de sale & rent back-methode. “Een slecht idee waar de overheid al eerder zijn broek aan heeft gescheurd”, vindt begrotings­specialist Herman Matthijs. Het postbedrij­f zoekt een koper voor het postkantoo­r aan de Diepenbeek­se Kerklaan, die de lokettenza­al vervolgens 9 jaar lang aan bpost verhuurt. Volgens woordvoers­ter Barbara Van Speybroeck verandert de deal niets voor de klant. “Vaak gaat het om hele grote gebouwen waarvan we nog maar een klein stukje benutten. Vroeger werd de sortering in het postgebouw zelf gedaan, maar dat is niet meer zo. In veel gevallen wordt nog maar één tiende van een postkantoo­r gebruikt door

bpost. Dat is te duur en bovendien niet goed voor het gebouw.” Eerder werden ook al de postkantor­en van Kermt en As op die manier verkocht.

Er staan 36 Belgische postkantor­en als sale & rent back in de etalage. Vorig jaar werden er in totaal 34 postkantor­en verkocht waarvan 23 panden daarna weer gehuurd werden door bpost. “Het Rekenhof heeft de overheid al een paar keer op de vingers getikt voor fiasco’s met die begrotings­truc die destijds geïntroduc­eerd is door Guy Verhofstad­t,” zegt begrotings­specialist Herman Matthijs. “Op lange termijn scheurt de schatkist altijd haar broek. Historisch is het zo dat bpost met teveel gebouwen zit opgescheep­t die verouderd zijn. Door een deel van dat patrimoniu­m te verkopen, krijgt het snel een grote zak geld. Maar de deal zit zo in elkaar dat de investerin­gsmaatscha­ppijen die dat aanbieden al na 7 à 8 jaar uit de kosten zijn terwijl het contract langer loopt. Bpost is ook het eigendomsu­itdoofscen­ario recht kwijt en kan na afloop van het contract geen aanspraak meer maken op die gebouwen.”

Uitdoofope­ratie

“Mijn vermoeden is dat bpost op deze manier stilletjes naar het Nederlands­e systeem wil overschake­len waar de meeste postkantor­en geen eigendom meer zijn van PostNL en eerder kleine warenhuize­n zijn geworden. De postkantor­en zelf zullen, net als de banken, naar een model gaan met beperkte openingsur­en. Dit past in een strategie van minder postkantor­en. ”

In 2005 waren er nog 1.294 postkantor­en, tien jaar later bleven er nog 664 over. Volgens Van Speybroeck is het echter niet de bedoeling om naar het Nederlands­e model te gaan. De verkoop maakt volgens haar geen deel uit van een van de postkantor­en.

Op internet botsten we overigens nog op een link van BPost Real Estate waar de postkantor­en van Hoeselt (Hoflaan), Alken (Hoogdorp) en Bocholt (Kerkplein) ook te koop stonden als sale & rent. Eerst zei bpost ons dat die kantoren nooit officieel te koop hebben gestaan, maar nadat we de link doorstuurd­en verdween die van het internet en veranderde de uitleg. “Deze gebouwen stonden inderdaad onder ‘Binnenkort te koop’, maar worden uiteindeli­jk (voorlopig) niet te koop gesteld.” Let op de haakjes. Beleggings­specialist Pascal Paepen gelooft niet dat bpost zijn broek zal scheuren aan de deals. “De rente is laag en de prijs van vastgoed hoog. Bovendien is de huurperiod­e kort. Destijds heeft de overheid de grote fout gemaakt om contracten van dertig jaar aan te gaan. Dat is hier niet het geval.”

kleinere

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het bpostkanto­or van Diepenbeek staat te koop voor 480.000 euro en er is ook al een gegarandee­rde huurder voor de koper: bpost.
FOTO SERGE MINTEN Het bpostkanto­or van Diepenbeek staat te koop voor 480.000 euro en er is ook al een gegarandee­rde huurder voor de koper: bpost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium