Het Belang van Limburg

Limburgse kmo’s halen achterstan­d in

Barometer van Unizo Limburg en Graydon wijst op meer productivi­teit en minder schuld

- Kurt MEERS

Na het goede nieuws over méér starters en minder faillissem­enten en werklooshe­id, duiken er nieuwe indicatore­n op die bewijzen dat het goed gaat met de Limburgse economie. Uit de jaarlijkse kmo-barometer van Unizo Limburg en Graydon blijkt dat ook de productivi­teit en het eigen vermogen van onze (kleinere) bedrijven is toegenomen. Daarenbove­n daalt de schuldgraa­d en scoren de Limburgse kmo’s niet slecht op vlak van winstgeven­dheid. “In vergelijki­ng met de andere provincies halen we geleidelij­k onze achterstan­d in”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo Limburg. Informatie­bureau Graydon Belgium analyseert elk jaar de gegevens uit de jaarrekeni­ng van bedrijven met minder dan 50 werknemers. Dit resulteert in een kmorapport dat een objectief beeld geeft van de financiële gezondheid van de ondernemin­gen. Unizo Limburg kreeg de cijfers van boekjaar 2015 voor onze provincie, verdeeld in vier parameters.

1. Productivi­teit

Voor het eerst in vier jaar tijd worden de Limburgse bedrijven productiev­er. Dat wil zeggen dat de verhouding tussen personeels­kost en toegevoegd­e waarde verbeterd is. “Er is een duidelijke inhaalbewe­ging ten opzichte van de andere Vlaamse provincies, waardoor we nu ongeveer op het Vlaamse gemiddelde uitkomen”, zegt Bart Lodewyckx (zie grafiek links). “Vooral de sectoren logistiek en immobiliën scoren goed. De bouw, IT en de dienstense­ctor blijven wat achter.”

2. Schuldgraa­d

Goed nieuws is dat de schuldgraa­d bij de kmo’s voor het tweede jaar op rij daalt. “Hoe minder schulden, hoe meer ruimte er is om te investeren”, zegt Patrick Buteneers, directeur Belangenbe­hartiging bij Unizo Limburg. “De IT-sector heeft de minste schulden. De bedrijven die accommodat­ie verschaffe­n, moeten het meeste schuld aflossen. In totaal scoort Limburg ook op dit punt rond het Vlaamse gemiddelde.”

3. Winst

Wat er onderaan de streep overblijft, is uiteraard het belangrijk­ste voor een ondernemer. “Voor elke 100 euro die in Limburgse bedrijven werd geïnvestee­rd, bleef er 7,72 euro winst over”, rekent Buteneers uit. “Dat is een lichte achteruitg­ang, maar minder spectacula­ir dan in de andere provincies (zie grafiek rechts). We blijven echter onder het Vlaamse gemiddelde, wat wijst op extra stimulanse­n die nodig zijn om de rentabilit­eit op te krikken. De daling van de vennootsch­apsbelasti­ng zou al een mooi begin zijn.” Het is opnieuw de IT-sector die het meest rendabel is. De land- en tuinbouw brengen het minste op.

4. Eigen vermogen

In vergelijki­ng met andere provincies halen we geleidelij­k onze achterstan­d in Bart LODEWYCKX Gedelegeer­d bestuurder van Unizo Limburg

Tot slot stellen Unizo Limburg en Graydon vast dat het eigen vermogen, dat de sterkte van de financiële basis bij de kmo’s aangeeft, sterk is verbeterd. “Kijken we naar de laatste vijf jaar (20102015), is het eigen vermogen met meer dan 20 procent toegenomen”, weet Patrick Buteneers. “Ook dat is goed nieuws, al stijgt Limburg procentuee­l minder sterk dan de andere provincies.” Een positief rapport. “De conclusie is dat de gezondheid van onze kmo’s verbetert”, aldus Bart Lodewyckx. “Medicijnen zoals de loonkosten­verlaging werpen hun eerste vruchten af. Gezien de optimistis­che verwachtin­gen in onze bevraging POL, mikken we ook volgend jaar op goede cijfers. Het blijft echter een noodzaak om iedere dag kostenbewu­st en zonder voorbarige euforie te ondernemen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium