Het Belang van Limburg

NedCar zoekt extra mensen

- Dominiek CLAES

Voor de uitbreidin­g van zijn productie gaat de Nederlands­e autobouwer VDL NedCar in Born, net over de Nederlands­e grens, ook op zoek naar medewerker­s in ons land. “Wij gaan niet enkel in Nederland rekruteren, maar ook in de grensstrek­en met België en Duitsland”, zei woordvoerd­er Miel Timmers van VDL Groep gisteren. Dinsdag raakte officieel bekend dat NedCar binnenkort ook de populaire BMW X1 mag bouwen, omdat de BMW-fabriek in het Duitse Regensburg de vraag niet kan volgen. Het gerucht deed al

maanden de ronde, maar werd tot nog toe niet officieel bevestigd door VDL NedCar of BMW. BMW gaat nu tientallen miljoenen investeren in een uitbreidin­g bij VDL NedCar in Born, waar op vraag van BMW ook al een aantal Mini-modellen wordt geassemble­erd. De uitbreidin­g in Born zal ongeveer 800 extra jobs met zich meebrengen. VDL NedCar gaat voor de aanwerving van de nieuwe medewerker­s samenwerke­n met de gemeenten rond Born en met uitzendkan­toren en uitkerings­instanties.

De eerste BMW’s zullen in augustus van de band rollen. Bij VDL NedCar zullen dan zo’n 5.300 mensen werken. Momenteel werken ongeveer 700 mensen uit Belgisch-Limburg bij de autofabrie­k in Born.

Onafhankel­ijk

VDL NedCar in Born is een onafhankel­ijke autoproduc­ent die in opdracht van derden auto’s assembleer­t. Het is dus iedere keer knokken om opdrachten voor de autofabrie­k binnen te halen. Sinds de start in 1967 zijn er ruim 4,9 miljoen auto’s gebouwd: eerst DAF, later Volvo, Smart, Mitsubishi en nu Mini, dat eveneens tot de BMW-stal behoort. Straks komt er dus ook de BMW X1 bij. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest bij NedCar in Born. In 2012 gooide het Japanse Mitsubishi de handdoek in de ring en werd naarstig gezocht naar een overnemer. Die werd gevonden in het Nederlands­e conglomera­at van der Leegte (VDL Groep). De bedrijveng­roep had op dat moment wel ervaring met de bouw van bussen en toeleverin­g aan de automotive, maar niet met de bouw zelf van personenau­to’s. Op het moment van de overname telde NedCar zo’n 1.500 medewerker­s, van wie zo’n 200 Belgen. Die medewerker­s bleven bijna twee jaar lang op de loonlijst van VDL staan, om in 2014 opnieuw aan de productie van de Mini’s te beginnen. Nog geen vijf jaar later telt NedCar 4.500 medewerker­s. Met de uitbreidin­g voor de BMW X1 erbij, worden er dat straks 5.300.

VDL

Groep VDL heeft zijn hoofdkwart­ier in Eindhoven en heeft tal van industriël­e bedrijven onder de vleugels. Sinds de oprichting in 1953 is het familiebed­rijf uitgegroei­d tot een ondernemin­g met 90 werkmaatsc­happijen in 19 landen. De 13.000 medewerker­s haalden vorig jaar een omzet van 3,2 miljard euro. “De kracht van de VDL Groep zit in de onderlinge samenwerki­ng tussen de verschille­nde bedrijven”, liet presidentd­irecteur Willem van der Leegte zich vorig jaar nog ontvallen.

 ?? FOTO HBVL ?? Ook in België gaat VDL Nedcar op zoek naar nieuwe medewerker­s voor de bouw van de BMW X1.
FOTO HBVL Ook in België gaat VDL Nedcar op zoek naar nieuwe medewerker­s voor de bouw van de BMW X1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium