Het Belang van Limburg

“Fusie Overpelt-Neerpelt is logisch”

-

Na de moedige beslissing van MeeuwenGru­itrode en Opglabbeek om met elkaar in zee te gaan, staan de fusies van gemeenten meer dan ooit in de belangstel­ling. Dat is bij ons zo, maar ook bij onze noorderbur­en. Daar streeft men naar gemeenten van gemiddeld 80.000 inwoners om voldoende bestuurskr­acht te hebben. Op 19 januari lazen wij in HBVL nog de casus van de gemeenten Heerlen en Landgraaf die na de fusie de grootste gemeente van Limburg zou worden met 125.000 ingezetene­n. Bij ons zijn er nog gemeenten van niet eens 7.000 inwoners.

De meest logische fusie in heel Vlaanderen betreft toch wel die tussen Neerpelt en Overpelt. Beide gemeenten zijn met elkaar verweven. De dorpskerne­n raken elkaar. Maar ook sociaal en cultureel zijn zijnualtwe­edelenvane­eneenheid. En waarom zou ook HamontAche­l niet betrokken worden bij een fusie-operatie. Dan komt men tot een redelijke schaalgroo­tte van net geen 50.000 inwoners. Dan is men gewapend voor de toekomst. Dan kan met een organisati­e neerzetten die zuinig en efficiënt kan besturen. Dan kan men een beleid voeren op economisch, sociaal, cultureel en sportief vlak waar alle burgers baat bij hebben. Dan kan men de belastinge­n in de drie gemeenten beperken en dankzij de tussenkoms­t van Vlaanderen de schulden substantie­el afbouwen.

Ik hoop dat het antwoord niet gezocht moet worden in de politieke verhouding­en en nog minder in persoonlij­ke verhouding­en tussen hen die nu de dienst uitmaken. De inwoners van de 3 gemeenten verdienen meer dan gebakkelei over invloed en posten. Afgezien van de onmiddelli­jkefinanci­ëletegemoe­tkoming van Vlaanderen, verdienen de inwoners een bestuur dat ook in de toekomst kan zorgen voor alle inwoners en hun belangrijk­ste bekommerni­ssen. Bijdefusie­svan1976he­eftmeneen historisch fout gemaakt door Overpelt en Neerpelt niet te fusioneren. Het verzet van de bevolking was toen georkestre­erd en vooral gebaseerd op emoties. Ik hoop dat men ditmaal alle onechte argumenten achterwege laat en het enige doet wan nodig is : een goede en gedragen fusie organisere­n. Gerard AGTEN

Overpelt

 ?? Foto GVB ?? De burgemeest­ers Jaak Fransen, Theo Schuurmans en Raf Drieskens van respectiev­elijk Overpelt, Hamont-Achel en Neerpelt.
Foto GVB De burgemeest­ers Jaak Fransen, Theo Schuurmans en Raf Drieskens van respectiev­elijk Overpelt, Hamont-Achel en Neerpelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium