Het Belang van Limburg

“WE ZIJN NOG NIET DOOD”

ROUCHES DREIGEN OPNIEUW PLAY-OFF 1 TE MISSEN, MAAR …

- Bob FAESEN

“Door de nederlaag tegen Club Brugge moeten we reageren tegen Eupen, maar niet alles is nu opeens slecht”, vindt Orlando Sa. Toch kan Standard zich geen misstappen meer veroorlove­n wil het voor het tweede seizoen op rij niet naast play-off 1 grijpen. Want telkens als de Rouches in de buurt van de top zes komen, loopt het weer mis. Hoe is het zover kunnen komen?

1. Onrust in de top

“Standard, c’est le rock ‘n’ roll.” Het waren de eerste woorden die we van een communicat­iemedewerk­er van de club te horen kregen als we anderhalf jaar geleden voor het eerst voet in de perszaal van Sclessin zetten. Een dag later verkocht Roland Duchâtelet de club aan Bruno Venanzi. Als Luikenaar werd hij goed ontvangen door de fans. Van de beloofde stabilitei­t komt voorlopig weinig terecht. Met Jankovic is Venanzi al aan zijn derde hoofdtrain­er toe. En over wie sportief nu echt de lijnen uitzet op Sclessin – sportief directeur Olivier Renard en/of adviseur Daniel Van Buyten en zijn makelaarsv­riend Christophe Henrotay – heerst onduidelij­kheid.

2. Het zit ook niet mee

Toegegeven, het zit Standard ook niet mee. Uitgezonde­rd de 0-3 tegen Club Brugge van zondag zijn de Rouches enkel op Oostende (3-1) weggespeel­d. Vaak waren ze de betere van hun tegenstand­er, maar beloonden ze zichzelf niet. Denk maar aan het overbodige puntenverl­ies op Kortrijk (3-3) en Gent (1-0). “Genoeg tegenstand­ers zijn na een match naar me toegekomen om te zeggen hoe sterk wij wel niet waren”, zegt Sa. “We hebben bijna elke match gecontrole­erd, maar door details liep het meestal mis. Dan is het een individuel­e fout, een andere keer een domme rode kaart. De spelers moeten hun verantwoor­delijkheid nemen en vechten.”

3.Te veel transferac­tiviteit

Het transferbe­leid van Standard heeft nooit echt de kenmerken van een langetermi­jnvisie getoond. Dat was in het verleden ook al niet zo. Buiten de eigen jeugd zijn Scholz, Andrade, Enoh en Legear de enige spelers uit het tijdperk-Duchâtelet die nog deel uitmaken van de A-kern. Van de zes spelers die de club op de slotdag van de zomerse mercato aantrok, zijn er alweer drie vertrokken, met Mallmann als vierde kandidaat. Onder Renard lijkt er beterschap op komst, maar de kleppers – genre Knockaert, Sa, Belfodil – kunnen alleen worden gehaald doordat Standard zich presenteer­t als platform om hun carrière te herlancere­n. Belfodil tekende dan wel een verbeterd contract, maar een zomers vertrek van de Algerijn is onvermijde­lijk.

4. Het nieuwe systeem:

geen voltreffer

De 3-4-2-1 die Standard zondag op de mat bracht, was geen geen voltussen voltreffer. Te veel ruimte tussen de de linies en op het middenveld­nveld was was er met het duo Enoh-Cissé h-Cissé te te weinig voetballen­d vermogen. ermogen. Aanwinst Marin (20) kan kan wat wat dat betreft voor een nieuweeuwe immoeizame impuls zorgen, maar de moeizame eerste maanden van Stanciu tanciu bij bij Anderlecht verraden alvast alvast een een aanpassing­speriode voor or de de jonast jonge Roemeen. Daarnaast is is het het transferbe­leid niet aangepast aangepast aan de nieuwe formatiee met met drie drie centrale verdediger­s. Buiten uiten het het basistrio Scholz-Laifis-Kosanovic -Kosanowaar­dige is Fiore de enige volwaardig­e centrumver­dediger. Arslanagic rslanagic (Moeskroen) en Soares res (Beer (Beer Sheva) vertrokken deze ze maand maand al. Een probleem met blessures blessures en schorsinge­n in het t achterr achterhoof­d. Het is dus maar de de vraag vraag of Jankovic vasthoudt aan aan zijn zijn nieuwe speelwijze.

5. Berusting bij de fans

Een van de grote troeven even van van Standard is zijn gepassione­erdesionee­rde aanhang. Ondanks datt de de club club in de grijze middenmoot­ot van van eerzij eerste klasse staat, blijven zij de de weg weg naar Sclessin vinden. Toch och daalzekere daalde er tegen Brugge een zekere gethuispuk­s gelatenhei­d neer op het thuispubli­ek. Er werd nauwelijks gezonvoor gezongen en twintig minuten voor tijd tijd was het stadion halfleeg. eg.

“Ik begrijp wel dat ze bij bij een een 0-3 0-3 weggaan”, geeft Sa toe.oe. “Dat “Dat kun je ze niet verwijten.. Het Het enivragen, enige wat ik de fans kan vragen, is is om het geloof erin te houden.uden. Na Na dit slechte resultaat is niet niet opdard opeens alles slecht. Standard staat staat op vier punten van de eerste eerste zes. zes. We zijn nog niet dood!” ”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium