Het Belang van Limburg

“Nieuw stadion nodig”

- Marnik GEUKENS

Slechts één profclub in Limburg? Nee, Genk-voorzitter Herbert Houben ziet het ballonnetj­e dat zijn Hasseltse collega Bart Casters gisteren in deze krant opliet, geen hoge vlucht nemen. “STVV en KRC Genk hebben ieder hun eigen identiteit en bewijzen dat er plaats is voor twee profclubs in deze provincie”, aldus Houben, die wel beseft dat de bouw van een nieuw stadion een noodzaak is om bij de Belgische top te blijven. Er wordt zelfs een concreet stadiondos­sier samengeste­ld. “We zitten in een eerste stadium, de eerste werkgroepe­n zijn opgericht.” Niet realistisc­h. Zo noemt Herbert Houben het idee om alle krachten in het Limburgs voetbal te bundelen in één profclub. “We hebben al voldoende bewezen dat zowel STVV als KRC Genk heel goed leefbaar zijn op het hoogste niveau. Daar sluit ik me aan bij sportecono­om Trudo Dejonghe: Haspengouw is een aparte regio. Ook een fusie van één van onze eersteklas­sers met een ploeg uit de lagere afdelingen bezorgt ons geen meerwaarde.”

Comfort

Maar aan een nieuw stadion denkt de Genkse clubleidin­g wel. “Omdat je moet blijven inspelen op de eisen en noden van de supporters. Je mag als club niet blijven stilstaan als je tot de top wil blijven behoren.” “We hebben verschille­nde werkgroepe­n opgericht om antwoorden te kunnen formuleren op alle mogelijke vragen”, vervolgt Houben.

“Wat hebben we nodig? Hoe groot moet het stadion zijn? Hoe kan je de beleving optimalise­ren? Welk comfort moet je kunnen aanbieden?”

Bilbao

Ook de locatie van het nieuwe stadion is een cruciaal item. Wordt er gebouwd/herbouwd op de huidige plaats? Of wordt uitgeweken naar een andere locatie in Genk of elders in de provincie? In deze eerste fase worden alle opties opengehoud­en.

“In de eerste plaats denken we aan de huidige locatie, omdat daar erg veel ruimte is. Daarom

hebben we ook met heel veel aandacht geluisterd naar het verhaal van de mensen van Athletic Club de Bilbao, toen we bij hen op bezoek waren in de Europa League. Ook burgemeest­er Wim Dries was toen van de partij. In Bilbao hebben ze hun prachtige nieuwe stadion gebouwd op de plaats van het vorige, intussen zijn ze in het oude blijven voetballen.” “Maar je mag nooit op voorhand pistes afarom sluiten, daamoeten we ook andere opn. ties bekijken Uiteindeli­jk woont slechts 20% % van onze vaste supporters in Genk zelf. Al Al denk ik nieet dat een verhuis naar bijvoorelt rn beeld Hassevoor de hand ligt.”

Geen 20 jaar

Houben kan nog geen termijn op de plannen plakken. “We zullenn in elk geval na Club Brugge en n Anderlecht komen. Dat hoeft geen probleem m te zijn. Het geeft ons de kans om op dat moeuwend on ment verniete zijn, het beste stadion te bouwen, zoals KRC Genk dat bij de vorige ge verbouwing­en ook al realiseerd­e. Maar het et hoeft ook geen twintig jaar te duren vooraluwe leer het nieu stadion er staat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium