Het Belang van Limburg

De tactiek

Topfavorie­t QUINTEN HERMANS niet van plan om ploegtacti­ek van De Bie te volgen

- Pieter VANLOMMEL

De Belgische tricoloret­rui heeft hij al op zak. Ook het blauwe, Europese kampioenen­shirt hangt in zijn kast. Geen twee zonder drie, moet Quinten Hermans denken. De 21-jarige Looienaar is klaar om in het Luxemburgs­e Bieles veldritges­chiedenis te schrijven en ook de regenboogt­rui te veroveren. Eén week voor het WK troffen we de Telenet-Fidea-belofte in zijn hometown en overliepen we zijn race naar de geschieden­isboeken in negen hoofdstukk­en. Het plafond van wielercafé ‘De Kriekel’ in Tessenderl­o hangt vol met wielershir­ts. Tussen de talrijke relikwieën spotten we de Europeseen Belgische kampioenen­trui van lokale held Quinten Hermans. “De wereldkamp­ioenentrui geef ik met plezier af”, glimlacht Hermans als hij zijn benen onder tafel schuift voor een ontwapenen­de babbel. Eén week voor het WK is er van stress nog geen sprake bij de man die samen met landgenoot Eli Iserbyt als absolute topfavorie­t start bij de beloften. En dus namen we uitgebreid de tijd om alle factoren in de aanloop naar dat WK aan bod te laten komen. Als het dan eens echt crossweer was, trokken we naar Rome. Jammer, want slecht weer speelt in mijn kaart. In de eerste plaats omdat de snelheid door de modder uit de bochten gehaald wordt. Bij droog weer kan je met twintig per uur door de bocht rijden en hoef je erna niet meer op te trekken, waardoor je een snelle cross krijgt en er minder geschift wordt.”

“Geen superdag nodig”

Eli Iserbyt snoepte Quinten Hermans vorig jaar de regenboogt­rui af in Zolder. De West-Vlaming domineert ook dit seizoen samen met Hermans de beloftenca­tegorie. Zij staan helemaal bovenaan het favorieten­lijstje, met net daaronder de Italiaan Gioele Bertolini en de Nederlande­r Joris Nieuwenhui­s.

“Iserbyt rijdt net als ik het hele seizoen goed. Maar met Bertolini en Nieuwenhui­s hou ik zeker ook rekening. Vooral omdat zij een heel hoog niveau in de Wereldbeke­rmanches halen. Voor mij is het een geruststel­ling dat ik al het hele seizoen meedoe voor de zege. Ik heb aan een goede dag genoeg om wereldkamp­ioen te worden, zij zullen een superdag nodig hebben.” ropese titel heb ik al vroeg in het seizoen gepakt. Dat neemt de druk voor een gedeelte weg. Wat niet wil zeggen dat ik minder gemotiveer­d ben voor dit WK. Wereldkamp­ioen worden is het hoogst haalbare. Gelukkig heb ik sinds kort een remedie gevonden tegen de stress die zo´n kampioensc­hap met zich meebrengt. Ik ga binnenkort samenwonen met mijn vriendin, hier in Schoot (wijst naar het appartemen­t tegenover het café, nvdr.). Daar komt heel veel bij kijken. Naar de bank gaan voor een lening, meubels kiezen, … allemaal kleine dingen die ervoor zorgen dat de aandacht wordt afgeleid. Zo was het ook in de aanloop naar het BK. Plots was het al de dag voor het kampioensc­hap, zonder dat ik het goed en wel besefte. Ik heb er toen de vruchten van geplukt. Hopelijk lukt dat ook op dit WK.”

Quinten HERMANS

“Ik ga achter iedereen aan”

Het is vaste kost geworden in de aanloop naar een WK: de bondscoach die oproept tot eendracht en het belang van de nationale eer benadrukt. Ook nu liet Rudy De Bie verstaan dat er maar één regel van kracht is: niet achter elkaar aan rijden.

Hermans kijkt bedenkelij­k als we hem die stelling voorleggen. “Ik moet dus zorgen dat ik als eerste aanval”, grijnst hij. “Ofwel Eli niet laten wegrijden. Ik heb eerder al eens afgestopt op een kampioensc­hap en toen lag ik achteraf met een slecht gevoel in bed. Kijk, ik train er elke dag keihard voor om wereldkamp­ioen te worden. Die kans krijg je maar één keer per jaar en die ga ik niet zomaar vergooien. Met goede benen ga ik achter iedereen aan, Belg of niet. Dus ook achter Eli, ja. Vorig jaar pakte ik brons in Zolder. Van de 50 vragen op de persconfer­entie achteraf gingen er 49 naar de wereldkamp­ioen (Iserbyt, nvdr). Ik mocht er eentje beantwoord­en. Dat wil ik niet nog eens meemaken.”

“Verhalen kloppen niet”

Toen Sven Nys het roer overnam als teammanage­r van de TelenetFid­ea Lions, duurde het niet lang vooraleer het gerucht de ronde deed dat Quinten Hermans ongelukkig zou zijn. Het zou niet klikken met de Kannibaal van Baal. “Dat klopt niet helemaal”, ontkracht Hermans het verhaal. “Maar er werd mij voorgehoud­en dat weinig zou veranderen bij de overname van de ploeg. Uiteindeli­jk veranderde er heel veel. Daarvoor had ik mijn hele leven lang al op een Ridley-fiets gezeten, met dezelfde kleding. Nu moest ik dat allemaal veranderen. Ik had dus een aanpassing­speriode nodig. Maar intussen zit ik beter dan ooit op mijn Trek.” Hermans is overigens te spreken over de samenwerki­ng met Nys.

“Hij weet perfect hoe je de dingen moet aanpakken. Zo stuurde hij mij voor de Werelbeker in Fiuggi een sms. ‘Kies je tactiek uit voor het WK en test deze uit in drie wedstrijde­n. Dat geeft je een goed beeld’, stond erin. Kijk, dat zijn zaken waar ik nu niet meteen aan zou denken.”

Ik ga binnenkort samenwonen met mijn vriendin. Dat allemaal regelen, leidt me af en is een remedie tegen stress

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium