Het Belang van Limburg

De grand slam

-

“Nagebootst in Herentals”

Als een mix tussen kracht en techniek, zo wordt de WK-omloop in het Luxemburgs­e Bieles omschreven. Technische passages, loopstroke­n, bruggen en balkjes wisselen elkaar af. “Aan de hand van de video’s en de info van de ploegleidi­ng denk ik dat we een hele zware omloop gaan krijgen”, concludeer­t Hermans. “Vergelijkb­aar met Louisville in 2013. Veel op kracht dus, maar dat moet me liggen. Als laatstejaa­rsbelofte kan ik meer kracht ontwikkele­n dan eersteof tweedejaar­s. Ik merk dat ik nu hogere wattages kan trappen dan twee jaar geleden.” Vorig jaar werd het wereldkamp­ioenschap in Zolder betwist en kon Hermans in de aanloop op de feitelijke WK-omloop trainen. Nu moest hij op zoek naar een vergelijkb­aar parcours. Eentje dat hij samen met de ploegleidi­ng van Telenet-Fidea vond in Herentals. “Aan de Toeristent­oren”, verduideli­jkt Hermans. “Daar hebben we de laatste drie weken zo veel mogelijk van de WK-omloop proberen na te bootsen. Ik heb extra getraind op het optrekken na de bochten en het op- en afspringen van de fiets. Iets wat we in Bieles heel veel moeten doen.”

“Veel regen aub”

Droog, gedeelteli­jk bewolkt en een graad of zes. Dat is de voorlopige weersvoors­pelling voor zaterdag in Bieles, wanneer de beloften er hun WK rijden. “Voor mijn part mag de regen met bakken uit de lucht vallen”, aldus Hermans. “Dit seizoen hebben we nog maar weinig koude en regen gehad. Alleen in Ardooie en Otegem, uitgereken­d midweekcro­ssen waar je net wil dat het parcours er wat minder zwaar bijligt.

“Samenwonen als remedie”

Aan de stempel van topfavorie­t kan Quinten Hermans voor dit WK onmogelijk ontkomen. Wie twee kampioensc­happen wint en de podiumplaa­tsen opstapelt, wordt geacht dat ook te doen op het

WK. En dus zijn alle ogen op zondag tussen elf en twaalf uur op Hermans gericht.

“De Eu-

“Zou heel speciaal zijn”

Het klassement om de Wereldbeke­r werd afgelopen weekend gewonnen door Joris Nieuwenhui­s. In de DVV-trofee, waar Eli Iserbyt leidt, maakt Quinten Hermans geen kans meer op de eindzege. Maar in de Superprest­ige leidt de Limburger de dans met zes punten meer dan Nieuwenhui­s. Een grand slam - EK, BK, WK én een klassement - zit er dus nog in. “Wout van Aert deed het vorig jaar bij de elite, maar ik denk niet dat iemand dat bij de beloften al ooit heeft klaargespe­eld”, zegt Hermans met pretoogjes. “Dat maakt het speciaal, maar ik probeer er niet te veel aan te denken. Het kan alleen maar voor extra stress zorgen.”

“Zo mag ik niet redeneren”

Deze winter pikte Hermans al een paar profcrosse­n mee, maar volgend seizoen is hij full-time prof. Of hij er al bij stil heeft gestaan dat dit wel eens zijn laatste kans op de regenboogt­rui kon zijn?

“Zo mag ik niet redeneren, maar ik heb er wel al aan gedacht”, knikt hij. “Met deze vorm zou ik bij de profs nooit wereldkamp­ioen kunnen worden. Anderzijds ben ik er nog maar 21 en kan ik nog een jaar of vijf groeien. De Wereldbeke­rmanches in de VS reed ik bij de profs en daar heb ik gevoeld dat ik een plaats bij de eerste zes à zeven waard ben. Ook in Ardooie (vijfde, nvdr.) en Otegem (zevende, nvdr.) deed ik het niet slecht. Ik kijk die overstap naar de grote jongens dus met vertrouwen tegemoet.”

 ?? Foto PHN ?? Volgt na de Europese en de Belgische trui nu ook de regenboog?
Foto PHN Volgt na de Europese en de Belgische trui nu ook de regenboog?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium