Het Belang van Limburg

Waar blijft de rest?

- Wim VOS

Jonge lezers kunnen het zich niet voorstelle­n, maar ooit was het WK Veldrijden géén België-Nederland. Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Italië en Zwitserlan­d waren ooit veldritnat­ies mét wereldkamp­ioenen. Waar is het misgelopen? Vijf exwereldka­mpioenen zuchten eens diep.

Tsjechië: geen sterren

Achter het ijzeren gordijn was profsport verboden, maar de Tsjechen waren sterk bij de amateurs. Toen de Muur viel, werd Radomir Simunek Sr. (foto) wereldkamp­ioen in 1991. Zdenek Stybar zette de traditie na de eeuwwissel­ing door en werd nog wereldkamp­ioen in 2014. Daarna ruilde hij het veld voor de weg en is Michael Boros (15de) de beste Tsjech op de UCI-ranking.

Stybar: “Het ontbreekt ons aan grote namen. Met Simunek, Bina en mezelf is er een hele generatie van het toneel verdwenen. Onze Toi Toi Cup wordt nog altijd op tv uitgezonde­n, maar zonder wereldster­ren is het moeilijk. Snelschaat­sen stelde bij ons niets voor, maar nu we met Martina Sablikova een wereldtopp­er hebben, kent iedereen alles van snelschaat­sen. Na mijn carrière ga ik er mijn schouders onder zetten.”

Frankrijk: de Tour

Frankrijk domineerde in de jaren ‘50 en vervulde daarna nog bijrollen met crossers als Bruno Lebras en Christophe Lavainne. Tot begin jaren ’90 alles instortte. De laatste Franse wereldkamp­ioen is Dominique Arnould in 1993, de laatste podiumplaa­ts was voor Francis Mourey in 2006. Vandaag blijft alleen subtopper Clément Venturini over. Zondag in Hoogerheid­e werd hij nog vierde. Mourey rijdt voornameli­jk nog in Frankrijk.

Arnould: “De Tour de France en het wegwielren­nen tout court laten nauwelijks ruimte voor andere discipline­s. En dat wegseizoen duurt nu zoveel langer dan vroeger. In het jaar waarin ik wereldkamp­ioen veldrijden werd, won ik ook een rit in de Tour. Maar nu wordt er al volop gekoerst in Australië en Argentinië terwijl het WK nog moet plaatsvind­en. Renners en ploegen moeten kiezen - weg of veld - en de Fransen kiezen voor de weg.”

Italië: geen visie

Renato Longo won vier wereldtite­ls in de jaren ’60 en 25 jaar geleden was er een revival met Daniele Pontoni (foto) en Luca Bramati als voortrekke­rs. Pontoni was de laatste wereldkamp­ioen in 1997, voor Frischknec­ht en Bramati. Meteen het laatste WK-podium zonder Belg. Enrico Franzoi pakte in 2007 wel nog brons. Vandaag is Gioele Bertolini (24ste) de enige Italiaan in de top 75. Schrale troost: dit jaar vond er wel opnieuw een WB-wedstrijd plaats op Italiaanse bodem. Pontoni: “Er is niet de minste visie. Er zijn nog wedstrijde­n, maar de organisato­ren praten niet met mekaar en van bovenuit wordt er niets gecoördine­erd. Laat staan dat er geld gaat naar de sport. Heel jammer, want de jeugd heeft nog belangstel­ling en er is talent.”

Zwitserlan­d: jeugd haakt af

Albert Zweifel was met vijf wereldtite­ls een fenomeen in de jaren ‘70 en ‘80. Samen met landgenote­n als Frischknec­ht, Wilhelm en Blaser zorgde hij voor een volledig Zwitsers WK-podium in 1976. Maar de laatste wereldkamp­ioen is Dieter Runkel (foto) in 1995. Nu staat er met Marcel Wildhaber welgeteld één Zwitser in de top 20. Op de... 20ste plaats

Runkel: “Niemand ligt in Zwitserlan­d nog wakker van de cross, zelfs ik niet. Een keer per jaar ga ik kijken, om vast te stellen hoezeer de sport is weggeglede­n. Het publiek wordt elk jaar kleiner en ouder. De jeugd haalt er de neus voor op en kiest voor de mountainbi­ke. Vroeger had je 36 topcrossen in Zwitserlan­d, met veel

Belgen aan de start. Nu zijn er nog dertien. Zondag wordt de enige dag dat ik veldrijden kan zien op tv.”

Duitsland: dood en begraven

Duitsland had elk decennium weliemand die zich met de wereldtop kon meten. Drievoudig wereldkamp­ioen Rolfswohl maakte het Erik De Vlaeminck meermaals lastig, Klaus-Peter Thaler pakte twee wereldtite­ls in de hoogdagen van Roland Liboton en na hem meldde Mike Kluge zich. Maar hij is de laatste Duitse wereldkamp­ioen (1992 in Leeds). Vandaag fietsen Philip Walsleben, Marcel Meisen en Sacha Weber al eens door het beeld, maar Meisen is met een tiende plek de beste Duitser in de Wereldbeke­r. Kluge: “Het liep fout bij de federatie, die sinds twintig jaar alleen nog in olympische discipline­s investeert, zoals het mountainbi­ken. Terwijl ik heb bewezen dat je talent beter kan maken: ik was vijf jaar samen met Hanka Kupfernage­l en zij pakte in die jaren drie wereldtite­ls. Als er nog eens een wedstrijd is, laat iemand als Walsleben ze links liggen om in België te rijden. Nee, de sport is dood in mijn land.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium