Het Belang van Limburg

Overklast na de stunt

Geen eerste halve finale op grand slam voor David Goffin

-

“Er was geen discussie mogelijk.” Deze korte zin van coach Thierry Van Cleemput na de nederlaag van David Goffin (ATP 11) in de kwartfinal­e van de Australian Open, zegt genoeg. Grigor Dimitrov (ATP 15) was veel te goed in de Rod Laver Arena.

David Goffin Grigor Dimitrov

Steun van de Borlées

VOETBAL

3 2 4 6 6 6

David Goffin had het zich waarschijn­lijk anders voorgestel­d. Twee dagen na zijn briljante prestatie tegen Dominic Thiem (ATP 8) in de achtste finales, wordt de Luikenaar spijtig genoeg weer met zijn neus op de feiten gedrukt. In dezelfde Rod Laver Arena, waar hij de jonge Oostenrijk­er bijna misselijk maakte met zijn taaiheid en zijn vermogen om de moeilijkst­e ballen op wonderbaar­lijke wijze terug te brengen, moest hij machteloos toekijken hoe Grigor Dimitrov hem een koekje van eigen deeg verkocht. “Dimitrov heeft mij heel goed lamgelegd”, gaf hij toe. “Telkens ik probeerde het heft in handen te nemen, verdedigde hij heel sterk en dwong hij me weer achteruit. Ik hoopte dat hij moe zou worden, maar hij toonde geen enkel teken van verzwakkin­g.” Goffin kon amper vier games werkelijk indruk maken. Toen hij van 3-0 in de eerste set tot 3-3 terugkwam met sterke returns en agressieve slagen vanaf de baseline. Maar nadat hij het zevende spel niet kon pakken, ging het bergaf met de Belgische nummer 1. Onkunnen danks de steun van de familie Borlée – vader Jacques en zonen Kevin, Jonathan en Dylan, die stage lopen aan de Gold Coast – had hij niets in de pap te brokken tegen Grigor Dimitrov, die hem ook tactisch overklaste.

Was het alleen de schuld van de Bulgaar? Was er eventueel ook stress, gelinkt aan het belang van de inzet, mee gemoeid? Of mentale vermoeidhe­id, na de belangrijk­e match tegen Dominic Thiem? Het zou kunnen, hoewel David Goffin het puur bij het tennis zelf wou houden.

“De eerste set was heel close. Toen ik terugkwam tot 3-3 vond ik dat ik de beste speler was. Hij heeft dan met wat geluk zijn volgend opslagspel gewonnen. De bal heeft op dat moment wat voor hem gerold. Het had misschien een verschil kunnen uitmaken. Daarna heeft hij zijn ritme goed vasthouden. Hij stond stevig op zijn benen. Ik heb geprobeerd om agressief te blijven, maar vond geen antwoord op zijn spel. Mijn service draaide vandaag ook niet zo goed. En hij retourneer­de zeer goed. Dat verraste mij.”

Dewulf en Malisse

Het verraste ons ook dat David Goffin er in drie sets uit ging tegen Grigor Dimitrov, hoewel de Bulgaar met zijn titel op het ATP-tornooi van Sydney, na winst tegen Milos Raonic (ATP 3) en Kei Nishikori (ATP 5), uitstekend aan 2017 was begonnen. Het leek voor Goffin een mooie gelegenhei­d om op deze Australian Open een kangoeroes­prong te maken, aangezien Djokovic (ATP 2) uit zijn tabelkwart verdwenen was en hij Nadal (ATP 3) pas in de halve finale kon treffen. De Luikenaar zal dus op een volgende kans moeten wachten om Filip Dewulf en Xavier Malisse te evenaren, die tot nu toe als enige Belgische mannen de halve finale op een grandslamt­ornooi wisten te behalen. “Zou ik deze wedstrijd opnieuw mogen spelen, dan zou ik waarschijn­lijk proberen wat offensieve­r en slagvaardi­ger te zijn”, vertelde hij nog. “Ik verlaat Melbourne zonder frustratie­s. Er zijn veel positieve dingen mee te nemen. Het is altijd belangrijk het seizoen met een goed resultaat te starten. Het geeft vertrouwen.”

 ?? FOTO BELGA ?? David Goffin probeerde agressief te spelen, maar vond geen antwoord op het spel van Dimitrov.
FOTO BELGA David Goffin probeerde agressief te spelen, maar vond geen antwoord op het spel van Dimitrov.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium