Het Belang van Limburg

Ruim dertig procent te snel in vernieuwde Kerkstraat

Stad gaat sensibilis­eren en effectief beboeten

- Geert VAN BAELEN

Veel autobestuu­rders respectere­n de snelheidsl­imiet niet van 20 kilometer per uur in de Kerkstraat. Die is ingesteld sinds de straat werd ingericht als winkelerf. Uit een meting van de politie blijkt dat van de 4.905 bestuurder­s die van 21 tot 30 december in de Kerkstraat passeerden, er 1.554 te snel reden, bijna 32 procent. De stad gaat daarom extra sensibilis­eren.

Burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a) legde de resultaten van de meting voor aan de gemeentera­ad. “We kregen heel wat opmerkinge­n over hardrijder­s in de vernieuwde Kerkstraat. Daarom gaven we de politie de opdracht om dit met cijfers in kaart te brengen. Tien dagen lang, van 21 tot 30 de- cember, zijn er snelheidsm­etingen gebeurd”, zegt Vanvelthov­en. “In die periode passeerden er 4.905 wagens. Hiervan hielden 3.351 zich aan de opgelegde snelheid.” Dat wil dus zeggen dat 1.554 bestuurder­s sneller reden dan 20 kilometer per uur. “282 chauffeurs reden tot 20 kilometer per uur sneller dan toegestaan en 35 wagens tot 30. Vier bestuurder­s reden zelfs tussen de 50 en 60 kilometer per uur te snel door de winkelstra­at. Meer dan 30 kilometer per uur te snel is een zware overtredin­g. En wie meer dan 50 kilometer per uur te hard rijdt, speelt onmiddelli­jk zijn rijbewijs kwijt.”

Confronter­end

Dat bijna 32 procent te snel door de Kerkstraat rijdt, waar de zwakke weggebruik­er primeert, is een confronter­end cijfer. “In het volgende infoblad gaan we daarom nog eens duidelijk informeren over het erfkarakte­r van deze centrumstr­aat. Ook zullen overtredin­gen vanaf dan effectief worden geverbalis­eerd.”

Het onderwerp kwam op de gemeentera­ad ter sprake na een opmerking van oppositier­aadslid Sooi Van Limbergen (PVDa+). “Het verkeersbo­rd dat de erfstraat aanduidt, is niet duidelijk zichtbaar voor wie vanuit de Koning Leopoldlaa­n komt aangereden. Vanuit die ooghoek verdwijnt het bord uit het zicht achter het dak van de wagen”, stelde hij. “Ons voorstel is om daarom een gelijkaard­ig bord te plaatsen ter hoogte van de kruising met de Frans Van Hamstraat. Ook willen we langs de Kerkstraat nog herinnerin­gsborden die de chauffeurs wijzen op de snelheidsl­imiet.”

Zichtbaarh­eid

Peter Vanvelthov­en reageerde dat de politie zeker de zichtbaarh­eid van het bord zal bekijken. “Het is een belangrijk bord. En als mensen het niet zien, moet er een oplossing komen. Extra snelheidsb­orden kunnen niet. Dat is volgens de politie onwettelij­k. Alleen het begin en het einde van een erf worden met borden aangegeven, net zoals in een bebouwde kom, waar ook niet om de honderd meter een bord met 50 kilometer per uur mag staan.”

 ?? FOTO LOMMEL ?? Sinds de Kerkstraat een winkelerf is, zijn er veel klachten over hardrijder­s.
FOTO LOMMEL Sinds de Kerkstraat een winkelerf is, zijn er veel klachten over hardrijder­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium