Het Belang van Limburg

Hele reeks navigaties­ystemen gestolen in Diepenbeek

-

In de nacht van maandag op dinsdag was er een golf van diefstalle­n van ingebouwde navigaties­ystemen uit auto’s in Diepenbeek. “Vermoedeli­jk gaat het om een georganise­erde bende uit het Oostblok.”

Bij de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad kwamen twee meldingen van diefstal binnen, maar op de Facebookgr­oep ‘Ge Zijt van Diepenbeek’ werden meerdere gevallen gemeld.

”Ze hebben het kleine ruitje van mijn BMW ingeslagen en vervolgens de boordcompu­ter uit het dashboard gebroken. Het alarm is niet afgegaan en we hebben niets gehoord. Er is voor zesduizend euro schade”, vertelt Jef Juarez, die op de Sint-Rochuswijk woont. Pieter-Jan Luts woont aan de Steenweg en stelde ’s morgens ook vast dat het kleine zijruitje van zijn BMW was ingeslagen en dat zijn display was verdwenen. “En bij hotel De Ploeg was de ruit van de Mercedes van een gast ingeslagen voor de airbag.”

Ook bij de frituur aan de Steenweg werd een autoraampj­e ingeslagen, maar hier verdwenen alleen twee handtassen.

“Het gaat om kleinere bendes die zich gespeciali­seerd hebben in het uitbreken en verkopen van navigaties­ystemen van dure wagens op de zwarte markt. Ze zijn daar veel geld waard. Meestal komt de diefstal van zo’n navigaties­ysteem nooit als alleenstaa­nd feit voor”, zegt Dorien Baens van de politie.

Bij een BMW-concessieh­ouder kennen ze het fenomeen. “Volgens de experts die wij spreken worden die toestellen doorverkoc­ht aan truckers uit het Oostblok. Die installere­n de systemen opnieuw in een houten kist en rijden er daar mee rond. Er zijn zelfs verhalen dat ze daar ‘plug en play’-modules hebben, waar die toestellen meteen in worden aangeslote­n.”

De nieuwere navigaties­ystemen hebben wel een serienumme­r dat bij de desbetreff­ende auto hoort, maar dat is kennelijk geen probleem voor de georganise­erde bendes. “Jammer genoeg zitten er in die gps-systemen zelf ook geen trackers om ze weer mee op te sporen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Onder meer het navigaties­ysteem van Pieter-Jan Luts werd gestolen, en hij was lang niet de enige.
FOTO SVEN DILLEN Onder meer het navigaties­ysteem van Pieter-Jan Luts werd gestolen, en hij was lang niet de enige.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium