Het Belang van Limburg

Voormalig schepen riskeert 3 maanden

Gemeentera­adslid Bruno Buyse pleit onschuldig in zaak rond faillissem­entsgesjoe­mel

- Geert HOUBEN

Bruno Buyse, gemeentera­adslid in Heusden-Zolder, hangt een celstraf van drie maanden boven het hoofd voor het zich bedrieglij­k onvermogen­d maken. Zijn eenmanszaa­k B-Consult ging in februari 2015 - nauwelijks 9 maanden na de oprichting - op de fles en liet een put van ruim 800.000 euro achter. De schulden kwamen hoofdzakel­ijk van een mislukt investerin­gspoject op de mijnsite in Heusden-Zolder. De voormalige schepen, die nu zetelt als onafhankel­ijke, gaat resoluut voor de vrijspraak. Buyse tekende woensdag present in de Hasseltse correction­ele rechtbank. Hij verklaarde dat er geen bewijzen zijn en dat hij alles kan weerleggen. Curator Godfrey Lesire zag het anders en had het over een cluster van vennootsch­appen waar Buyse allerhande mandaten heeft. “Zijn eenmanszaa­k B-Consult heeft nauwelijks negen maanden bestaan. In die tijd zijn er amper vijf facturen geweest.” Buyse had er een eenvoudige verklaring voor. “Eén van die facturen is voor geleverde diensten gedurende zes maanden.” De curator stelde zich ook vragen waar Buyse van leeft. “Er is nauwelijks actief. Hij leeft van familiale steun en zijn vergoeding als gemeentera­adslid. Wonen doet Buyse in een appartemen­t van zijn ouders en zijn auto staat op naam van een andere vennootsch­ap. Allemaal opgezet spel”, aldus Lesire.

Centraal Magazijn

Het openbaar ministerie voegde er nog aan toe dat het allemaal mis is beginnen lopen met Buyse nadat zijn plannen met het Centraal Magazijn op de koolmijnsi­te in Heusden-Zolder flopten. Door aanhoudend­e vergunning­sbetwistin­gen kwamen er daar geen lofts en winkelruim­tes. “Zijn bedrijf Immafamco ging failliet en Belfius vroeg de gelden terug waarvoor Buyse borg stond. B-Consult is vervolgens opgericht om zo snel mogelijk failliet te laten gaan, waardoor hij mocht hopen dat zijn persoonlij­ke schulden werden kwijt gescholden. Er is in al die maanden amper 3.000 euro op de rekening gestort. B-Consult had maar vijf klanten en bij ondervragi­ng wisten die zelfs niet dat ze met B-Consult handelden.”

Vrijspraak

Advocaat Piet Carlier ging in een lijvig pleidooi voor de vrijspraak. “Ze verwijten Buyse het opzetten van een illegale constructi­e die er in feite niet is. Hij heeft vrij handel gedreven en later de boeken neergelegd. Dat moest hij doen omdat er schulden waren. Wij tonen aan dat zijn hele handel en wandel wel reëel is. Ik snap de vordering ng van van het parket niet. De schulden en koit komen hoofdzakel­ijk voort uit Immafamco. Imfailliet Dat bedrijf is failliet verklaard toen de bank er dee stekt stekker uit trok en Buyse moest betaldvorw­d betalen. Dat ging niet. De schuldvord­ering is ook pas doorgeduwd na na de opstart van de eenmanszaa­k.szaak. Die schuld kon hij niet betalen etalen met B-Consult en dus moest hij hij de boeken wel neerleggen.” Buyse, die in 2016 door de N-VA aan de deur werd gezet na interne strubbelin­gen, is alvast zeker van zijn stuk. “Geen idee waarom die curator achter mij aan zit. Ik heb hem ook maar twee keer gezien. Hij kan me niets ten laste leggen. Hopelijk kunnen de mensen het onderschei­d maken tussen een procedure en de realiteit. Ik ben onschuldig.”

Vonnis Vonnis op op 22 22 februari. februari.

 ?? FOTO KVH ?? Bruno Buyse.
FOTO KVH Bruno Buyse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium