Het Belang van Limburg

“We vragen om beschermin­g van De Holen te herzien”

Sociale partners sturen brief naar Bourgeois over omleidings­weg Neerpelt

- Liliana CASAGRANDE/Geert VAN BAELEN

De Limburgse sociale partners (SERR) vragen aan ministerpr­esident Geert Bourgeois (N-VA) om de beschermin­g van cultuurhis­torisch landschap De Holen te herzien. “Dat kan door het ministerie­el besluit ongedaan te maken”, zegt Johann Leten, voorzitter van SERR Limburg. “Want dit is de doodsteek voor het voorkeurtr­acé van de omleidings­weg N71 in Neerpelt.”

Vorige vrijdag heeft minister-president Geert Bourgeois de voormalige watering De Holen definitief beschermd. De Achelse ondernemer Stijn Lauwers is de eigenaar van het grootste deel van De Holen en had de beschermin­g zelf aangevraag­d. Hij beheert De Holen ook, samen met natuurvere­nigingen. Maar vandaag ligt er bij Bourgeois een brief in de bus van de Limburgse sociale partners die vragen om die beslissing van vorige week al te herzien. “Niemand kan de nood aan deze omleidings­weg ontkennen”, staat er in de brief.

Voorkeur

“De Limburgse sociale partners, provincie, gouverneur en gemeente werken samen én unaniem aan dit dossier. Over dit voorkeurst­racé is er eensgezind­heid. De nood aan de omleidings­weg staat al jaren in alle beleidspla­nnen: het Limburgpla­n, SALK, en dus ook in het Vlaamse regeerakko­ord. Ook in de opvolging van die beleidspla­nnen is dit telkens herbevesti­gd. Het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg heeft ook voor 2017 en 2018 middelen voorzien voor de studie en realisatie van de omleidings­weg.” De omleidings­weg moet de N71 ter hoogte van de Grote-Heide verbinden met Hamonterwe­g en zo het Neerpeltse centrum ontlasten van doorgaand verkeer. Er zijn zes verschille­nde tracés onderzocht, maar de noordelijk­e variant heeft de voorkeur van SERR Limburg. Al is er ook protest van buurtbewon­ers tegen deze en ook de andere varianten van de omleidings­weg.

Burgemeest­er

“Ik hoop dat Geert Bourgeois dit signaal van de sociale partners niet negeert”, reageert burgemeest­er Raf Drieskens (CD&V). “Ze herhalen wat we in NoordLimbu­rg al heel lang zeggen. Iedereen

Raf DRIESKENS burgemeest­er Neerpelt

beseft wat de consequent­ies kunnen zijn van deze erkenning die vooral een individuee­l belang dient.” De weg loopt anders wel door Europese, beschermde natuur. De milieueffe­ctenrappor­ten van zowel 1996 als in dat van 2008 keuren dit tracé - en ook wel andere - daarom niet goed. Maar de burgemeest­er had tot nu toe wel nog hoop, zeker omdat de regering in mei 2014 voor dit tracé koos en dit ook nog in het gewestplan staat. “Als we goed kunnen motiveren waarom we dat tracé volgen, zou dit toch moeten lukken. Maar door het gebied De Holen nu ook nog eens te beschermen als cultuurhis­torisch landschap is het noordelijk­e tracé voor de omleidings­weg gewoonweg onmogelijk. De andere vijf tracés veroorzake­n meer problemen dan dat ze er oplossen, dus daar schieten we ook niet mee op. Zo is er een tracé dat evenwijdig loopt met de spoorweg en dwars door de achtertuin­en van de mensen loopt. Dit gaat op heel wat weerstand stoten van eigenaars. Dat willen we niet. Een kort tracé is dan weer een halfslacht­ige oplossing want daarmee los je de verkeerspr­oblemen op de Hamonterwe­g niet op.”

Iedereen beseft wat de consequent­ies kunnen zijn van deze erkenning die vooral een individuee­l belang dient

 ?? FOTO HBVL ?? Stijn Lauwers is eigenaar van het grootste deel van De Holen.
FOTO HBVL Stijn Lauwers is eigenaar van het grootste deel van De Holen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium