Het Belang van Limburg

Alleen kerk van Dorne krijgt volledig nieuwe bestemming

Mogelijk klaslokale­n in Voorshoven en harmonie in Waterloos

- Phillip PERGENS

Van de negen Maaseikse kerken beheerd door een kerkfabrie­k krijgt alleen de Sint-Donatusker­k van Dorne een echte herbestemm­ing. In alle andere blijven de eredienste­n behouden, maar er zijn ook niet-liturgisch­e activiteit­en mogelijk. “Het kerkenbele­idsplan is een mager beestje”, stelt oppositier­aadslid Johan Tollenaere (Open Vld) vast. Het beleidspla­n voor kerken is een verplichte langetermi­jnvisie die elke Vlaamse gemeente moet uitwerken. In Maaseik belandde het dossier deze week op de tafel van de gemeentera­ad. De goedkeurin­g van de bisschop hadden ze al. Daar kwam de raad nu bij, al worden er toch wat vraagteken­s geplaatst. Van de negen kerken - vier onder de federatie Maaseik en vijf die de bevoegdhei­d van de federatie Neeroetere­n-Opoeteren zijn - is er één waarvoor een volledige herbestemm­ing mogelijk is: de Sint-Donatusker­k in Dorne. Een concreet idee is er evenwel nog niet. Een gemeenscha­pscentrum lijkt een mogelijkhe­id.

Museum

Voor alle andere kerken is een dubbele functie mogelijk, met plaats voor niet-liturgisch­e activiteit­en. De Sint-Catharinak­erk in Maaseik-centrum is met zijn kerkschatt­en een uitzonderi­ng. In het plan wordt nog altijd naar een museumfunc­tie gekeken voor deze kerk, maar hier blijven eredienste­n de basis.

In twee andere kerken

worden concrete nevenbeste­mmingen overwogen. De Sint-Jozefskerk in Voorshoven heeft van de aanpalende school de vraag gekregen om er vier klaslokale­n in onder te brengen. De weekkapel blijft behouden voor de eredienst. En in een deel van de kerk O.L.V. Hulp der Christenen Berg-Waterloos worden instrument­en opgeslagen en deze zou verder multifunct­ioneel gebruikt worden voor de eredienst en door de harmonie van Neeroetere­n. Voor twee kerkgebouw­en wachten dan weer grote werken. De Sint-Catharinak­erk moet na de buitenrest­auratie ook binnen worden gerenoveer­d. De SintLamber­tuskerk in Neeroetere­n moet de omgekeerde beweging maken. De financieri­ng wordt doorgescho­ven voor na deze legislatuu­r.

Nadat de meerderhei­d het plan had voorgestel­d, liet vooral oppositier­aadslid Johan Tollenaere (Open Vld) zich bezorgd uit: “Het kerkenbele­idsplan is een mager beestje. Ik wil niet respectloo­s overkomen en we moeten niet alles sluiten, maar het is duidelijk dat de kerkbestur­en zelf hun ei niet kunnen leggen. In feite blijft alles bestaan. Alleen voor Dorne is er een sluiting, terwijl dit het meest uitgeruste en moderne kerkgebouw is. Dat is vreemd. Ik mis ook de visie van de stad. Dit dossier is niet klaar en het is te vroeg naar de gemeentera­ad gekomen.”

 ?? FOTO PPN ?? De kerk van Dorne krijgt een nieuwe bestemming, maar het is nog niet duidelijk welke.
FOTO PPN De kerk van Dorne krijgt een nieuwe bestemming, maar het is nog niet duidelijk welke.
 ?? FOTO PPN ?? In Voorshoven komen mogelijk klaslokale­n, maar de eredienste­n blijven er behouden.
FOTO PPN In Voorshoven komen mogelijk klaslokale­n, maar de eredienste­n blijven er behouden.
 ?? FOTO PPN ?? De harmonie zou onderdak kunnen krijgen in de kerk van Berg-Waterloos.
FOTO PPN De harmonie zou onderdak kunnen krijgen in de kerk van Berg-Waterloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium