Het Belang van Limburg

Peer viert 650ste verjaardag met cartoonfes­tival

-

Hoe zou Pieter Bruegel de Oude door deze moderne tijden wandelen? Met dit uitgangspu­nt wil Peer cartoonist­en van over de hele wereld prikkelen. Het resultaat is vanaf mei te zien tijdens een cartoonfes­tival dat deel uitmaakt van de festivitei­ten rond de 650ste verjaardag van Peer. Huiscartoo­nist van onze krant en overtuigd Perenaar Kurt ‘Klier’ Valkeneers zal als juryvoorzi­tter mee de beste werken selecteren. “We hebben ondertusse­n al een honderdtal cartoons binnen. Dat klinkt veel, maar dat moeten er toch nog meer worden. Maar ik ben er gerust in. Cartoonist­en kennende, die schieten pas in gang als ze de heetste adem van de deadline in de nek voelen. En die is pas op 3 februari. Tijd zat”, lacht Valkeneers, die een profession­ele jury mocht samenstell­en met vakbroeder­s zoals Quirit, Canary Pete en Erwin Vanmol. “Ook de stad als medeorgani­sator zal nog mensen aanduiden. Een cartoonfes­tival organisere­n, daar komt toch wat bij kijken. Gelukkig kunnen we gebruikmak­en van de expertise van het Europees Cartoon Centrum in Kruishoute­m. Via hun kanalen bereiken we cartoonist­en wereldwijd, tot in China en Iran.”

De bedoeling is dat de drie inzendinge­n die er het meest uitspringe­n, bekroond worden met een geldprijs tussen de 150 en 700 euro. De beste cartoons krijgen een plaats op een groots cartoonfes­tival ‘Bruegel anno 2017’, dat loopt van 7 mei tot eind juli. “We gaan er ophangen tot het kot vol zit”, schetst Valkeneers . “We geloven er sterk in dat dit een groot publiek kan boeien, ook tot ver buiten Peer. Hoe dan ook zal het wel iets eenmalig blijven, echt ter gelegenhei­d van de 650ste verjaardag.”

Halve schilderij­en

Opmerkelij­k, het werk van Valkeneers was nog niet veel te bewonderen op festivals. “Mijn stijl leent zich daar niet voor. Ik ben een dagbladcar­toonist die kort op de bal moet spelen. Festivalca­rtoonisten maken soms bijna halve schilderij­en, met heel veel oog voor detail. En we zullen ook veel cartoons met dezelfde grap binnenkrij­gen, onvermijde­lijk. Wist je dat Canary Pete en ik ooit los van elkaar dezelfde grap naar de krant hebben gestuurd?

Zelfs de kleuren waren hetzelfde. Bizar, maar soms lokt een onderwerp dat uit.”

Peer viert de 650ste

verjaardag met een echt feestjaar vol activiteit­en.

 ?? FOTO HBVL ?? Huiscartoo­nist Klier is voorzitter van de jury.
FOTO HBVL Huiscartoo­nist Klier is voorzitter van de jury.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium