Het Belang van Limburg

180 bezwaren tegen varkensbed­rijf

Top Halen wil met ombouw fors uitbreiden

- Luc WEYENS

De BVBA Top Halen uit Bree heeft een aanvraag ingediend voor de aanpassing van het varkensbed­rijf aan de Struikstra­at in Halen voor de huisvestin­g van 6.543 dieren. Daarvoor wordt een volledig nieuwe stal gebouwd en een van de huidige stallen gaat tegen de vlakte. De buurt ziet de plannen niet zitten. Er zijn meer dan 180 bezwaren ingediend. Het bedrijf heeft nu een vergunning voor 3.000 varkens. In de aanvraag is sprake van 6.543 dieren. Er is ook sprake van een verhoging van de mestopslag­capaciteit tot 23.630 kubieke meter. De grondwater­winning wil het bedrijf verhogen tot 39.900 kubieke meter per jaar en er wordt opslagcapa­citeit voor 1.000 kilo gevaarlijk­e stoffen gevraagd.

Voorbeeld voor sector

Het varkensbed­rijf maakt deel uit van de Nederlands­e groep Corporate Livestock Production. “Het gaat niet om een uitbreidin­g, maar om de ombouw van een bedrijf met 3.000 vleesvarke­ns naar een zeugenbedr­ijf met 6.543 dieren”, beklemtoon­t afgevaardi­gd bestuurder Ad Kemps. “Wij willen de vestiging in Halen volledig toespitsen op zeugen. Die zullen biggen werpen en de biggen worden grootgebra­cht tot ze een gewicht van 25 tot 30 kilo bereiken. Dan gaan ze weg uit Halen om bij andere bedrijven tot volwassen dieren te worden gekweekt.” “De vestiging in Halen moet een voorbeeld worden voor de sector. Daarom wordt een van de bestaande stallen afgebroken en komt er naast de behouden stal een compleet nieuwe. Er komen ook luchtfilte­rs, zodat de stal vrij blijft van virussen. En de filter voor de lucht die het bedrijf verlaat, zal aan heel strenge voorwaarde­n voldoen. Bovendien beperkt de omschakeli­ng van vleesvarke­ns naar zeugen de geurhinder aanzienlij­k. Qua vervoer zal het gaan om zowat vijftien transporte­n per week. ”

“Geen landbouw meer”

De buurt ziet de plannen niet zitten. In totaal zijn er meer dan 180 bezwaren bij het stadsbestu­ur ingediend. “Dit is geen landbouw, maar pure industrie”, zegt een buur die liever niet met naam in de krant komt. “Terwijl de kleine landbouwer­s het steeds moeilijker hebben, wordt hier een rode loper uitgerold voor een industriee­l bedrijf. In een gewoon varkensbed­rijf is er een sterfte van twee procent, in dit bedrijf zou dat 4 procent zijn door de industrial­isering van de bedrijfsme­thode. Dat zijn duizenden kadavers per jaar die extra moeten worden afgevoerd.” De buren vrezen ook veel hinder door het grotere bedrijf: “Nu al is er in de zomer geurhinder. Wat zal dat dan zijn bij een verdubbeli­ng van het aantal dieren? De aanvoerrou­te loopt door de bebouwde kom van Halen en de afvoerrout­e gaat door het centrum van Loksbergen. De verhoging van de grondwater­winning zal leiden tot een daling van het grondwater­niveau met een halve meter. Vlakbij het bedrijf ligt een bos waar in de zomer heel wat jeugdveren­igingen kampen houden. En ook het tijdstip van het openbaar onderzoek stuit ons tegen de borst. De aanvraag werd pas net voor Kerstmis bekendgema­akt. Dan heb je andere dingen aan je hoofd.” De N-VA-oppositie van Halen steunt het protest en haalt nog enkele andere elementen aan. Fractielei­der Danny Jacobs: “Alles samen gaat het hier om meer dan 60.000 varkens die per jaar moeten worden afgevoerd. Ook de aanvraag voor de opslag van 1.000 kilo gevaarlijk­e stoffen baart ons zorgen. Zo veel dieren zorgen ook voor een grote hoeveelhei­d nitraat. Welke gevolgen gaat dit hebben op de omgeving en de fruitprodu­ctie rond het bedrijf ?”

Het schepencol­lege gaat nu alle elementen op een rijtje zetten. Schepen van Milieu Steven Vanmechele­n (CD&V): “Het grote aantal handtekeni­ngen bewijst dat de zaak de mensen beroert. We gaan de argumenten nu bekijken en we wachten op het advies van de milieuraad, die de zaak op 2 februari bespreekt. Daarna kunnen wij ons standpunt bepalen. De eindbeslis­sing over de vergunning ligt bij de bestendige deputatie.”

 ?? FOTO LW ?? Een van de bestaande stallen wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe.
FOTO LW Een van de bestaande stallen wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium