Het Belang van Limburg

“Verwonderd­e blikken als ik mijn eerste noot zing”

FESTIVAL Delv!s geeft met zijn gouden stem en zevenkoppi­ge band live injectie aan MODfest

- Christof RUTTEN

Van zijn moeder heeft ie het niet, want die zingt blijkbaar nogal vals. Iets wat je beslist niet kan zeggen van de wonderbaar­lijke soulstrot van Delv!s, de muzikale alias van de 29-jarige en bijna 2 meter lange Landenaar Niels Delvaux. Met zijn zevenkoppi­ge band geeft hij zaterdag dancefesti­val MODFest een in zweet gedrenkte live-injectie. Wie nu gaat kijken kan later zeggen dat ie er nog bij was in een klein zaaltje. Van Delv!s wordt veel verwacht. 2017 zou hét doorbraakj­aar moeten worden, al hoort Niels dat al meerdere jaren. “Maar tegenwoord­ig is de groep omringd door een profession­ele groep mensen. De druk is daardoor misschien wat groter dan voorheen, maar dat is part of the job. Dat houdt ons wakker. De afgelopen jaren hebben we met de liveband gezocht naar een eigen sound en hoe je songs opgenomen in een studio ook live goed kan neerzetten.”

Ook belangrijk: Delv!s heeft in Parijs een eerste EP ingeblikt. Die heet ‘No Ending’ en moet nog dit voorjaar verschijne­n. Op die EP staat ook de catchy hit ‘Come My Way’. Met het in 2013 uitgebrach­te ‘Tell Me’ heeft Delv!s al twee hits op zak. En dan is er nog het moment dat hij – nog eerder – als mc/zanger ‘Blend’ inzong op de laidback beats van het Leuvense Uphigh Collective, wat de bal destijds voor het eerst aan het rollen bracht. Hoe is je eerste interesse voor muziek ontstaan?

“Muziek heb ik vroeger thuis al met de paplepel meegekrege­n, al luisterden mijn vader en moeder vooral naar kleinkunst. Mijn ouders speelden samen in een kleinkunst­bandje: Het Stuupke, al betwijfel ik of je daar nog iets van kan terugvinde­n tegenwoord­ig. (lacht) Mijn vader speelde Ierse fluit en dwarsfluit en ook Vlaamse doedelzak. Hij zong ook wel, maar daar heeft hij nooit veel mee gedaan. Mijn moeder zong ook, maar wel redelijk vals. (lacht) Naast kleinkunst luisterde mijn pa ook naar Joe Cocker en Woodstocka­cts. Zo kwam ik op jonge leeftijd ook met andere genres in contact.” ‘No Ending’ klinkt schaamtelo­os poppy, met invloeden van soul, jazz, disco en funk. Hoe ben je bij je voorliefde voor zwarte muziek beland? “Vroeger speelde ik met mijn buurjongen in een rockbandje. Op een dag bracht iemand wat bluescd’s mee van BB King en John Lee Hooker. Daar is de liefde voor blues en jazz ontstaan. Toen ik met Uphigh Collective bezig was, was neo-soul erg in trek. Ik ben toen veel naar oudere zangeresse­n gaan luisteren als Billie Holiday en Aretha Franklin.” Hoe belangrijk is Selah Sue voor je geweest?

“Heel belangrijk. Toen ik stage deed in het STUK in Leuven als geluidstec­hnicus, hoorde ik tijdens mijn middagpauz­e het nummer ‘Blend’ afspelen op een gsm. Het bleek van de tafel te komen waar Selah Sue zat met de muzikanten van AKS. Zo ben ik de eerste keer met haar in contact gekomen. Later is ze naar een liveshow komen kijken en was ze achteraf erg enthousias­t. Ze heeft ons daarna uitgenodig­d om haar voorprogra­mma te verzorgen in Nederland. Zo ben ik bij hetzelfde management en op hetzelfde label als haar terechtgek­omen.” Je bent een blanke jongeman van net geen twee meter lang, maar als je dat niet weet en je enkel je stem hoort, zou je zweren dat er een zwarte zanger bezig was.

“Dat hoor ik wel vaker ja. Ik zie regelmatig mensen verwonderd opkijken zodra ik een eerste noot zing. Blijkbaar hadden ze mijn stem niet gelinkt aan mijn fysieke gestalte. Ik heb inderdaad een erg androgyne stem.” Je hebt op festivals gespeeld, je hebt opgetreden voor shows van Jamie Lidell en Aloe Blacc... Er wordt heel wat van je verwacht, maar je blijft bescheiden.

“Ik noem dat liever realisme. Zoals een bakker fier is het op het brood dat hij bakt, wil ik fier zijn over de muziek die ik maak. Het feit dat de single zo goed is opgepikt, ook in Nederland en Frankrijk, bekijk ik elke dag weer met grote ogen.”

op zaterdag 28 januari vanaf 22 uur in Muziekodro­om met onder andere Felix Da Housecat, I-F, The Whatevers, Goldfox, Konna, Gewelt, Universe en Dj Jules X. Tickets: 15/18/25 euro (www.muziekodro­om.be)

 ?? FOTO JULOT BANDIT ?? Niels Delvaux alias Delv!s: “Het succes van ‘Come My Way’ bekijk ik elke dag weer met grote ogen.”
FOTO JULOT BANDIT Niels Delvaux alias Delv!s: “Het succes van ‘Come My Way’ bekijk ik elke dag weer met grote ogen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium