Het Belang van Limburg

Diaken Heusden geschorst na klachten over zedenfeite­n op college

J.J. (55) verdacht van “grensovers­chrijdend gedrag” met minderjari­gen tussen 2001 en 2003

- Ruben STEEGEN/Nancy VANDEBROEK

Het bisdom Hasselt heeft de 55-jarige diaken J.J. uit Heusden-Zolder geschorst wegens “mogelijk grensovers­chrijdend gedrag” tegenover “enkele” minderjari­gen. De feiten dateren uit de periode 2001-2003, toen de man schooldire­cteur was in het SintFranci­scuscolleg­e in Heusden-Zolder. De slachtoffe­rs, vandaag volwassen personen, stapten eind december naar het Opvangpunt Misbruik in de Kerk, vlak nadat J.J. gewijd was als diaken.

Het bisdom Hasselt heeft diaken J.J. (55) uit Heusden-Zolder geschorst wegens “mogelijk grensovers­chrijdend gedrag” tegenover “enkele” minderjari­gen. Ook zijn werkgever, het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder, heeft de man preventief geschorst. De feiten dateren uit de periode 2001-2003, toen J.J. directeur was in het college. De slachtoffe­rs, die vandaag volwassen zijn, stapten eind december naar het Opvangpunt Misbruik in de Kerk. J.J. was al sinds de jaren 80 aan de slag als godsdienst­leerkracht in het Sint-Franciscus­college, waar hij het in 1999 tot directeur schopte. “Een geliefd man, zowel bij het personeel als bij de leerlingen”, vertelt Mark Smeyers, huidig voorzitter van de school. Wat het bestuur niet wist, was dat de directeur zich tussen 2001 en 2003 mogelijk schuldig maakte aan “grensovers­chrijdend gedrag” tegenover minderjari­gen. Hoewel het bisdom en het Limburgse parket niet willen ingaan op de aard van het grensovers­chrijdende gedrag, staat vast dat de feiten zwaar genoeg wegen om de man onmiddelli­jk te schorsen als diaken.

Opvangpunt Misbruik

De beschuldig­ingen komen nauwelijks anderhalve maand nadat J.J. tot diaken werd gewijd. “Ik ben 55, maar ik wil priester worden”, vertelde hij op 10 december in deze krant. Wellicht heeft net die aandacht ertoe geleid dat twee of meer personen eind december naar het Opvangpunt Misbruik in de Kerk stapten. De slachtoffe­rs waren op het moment van de feiten minderjari­g en liepen vermoedeli­jk school in het college.

Trillende stem

“Het bisdom heeft snel gereageerd en de nodige stappen gezet”, benadrukt Tony Dupont, woordvoerd­er van het bisdom. Na een gesprek met J.J. besloot de bisschop dat er “voldoende elementen waren” om de man meteen te schorsen als diaken en hem van zijn pastorale taken te ontheffen. Dat kan erop wijzen dat de verdachte de feiten niet (volledig) ontkent. “De diaken heeft zelf aangegeven dat zijn priesterwi­jding – die voor de zomer was gepland – niet kan doorgaan. Hij is er zich van bewust dat deze affaire voor altijd een smet op zijn priestersc­hap zou achterlate­n.” Naast de schorsing bracht het bisdom ook het Limburgse parket op de hoogte, dat een onderzoek startte. J.J. zit tot nader order gewoon thuis en heeft nog geen advocaat onder de arm genomen. Hij verklaarde gisteravon­d, zwaar aangeslage­n en met trillende stem, dat “alle communicat­ie via het bisdom verloopt, dat is zo afgesproke­n”.

J.J. was van 1999 tot 2005 directeur van het Sint-Franciscus­college. In 2006 maakte hij promotie en werd hij gedetachee­rd als coördinere­nd directeur van de Katholie- ke Scholengem­eenschap De Heide. “Hij bleef wel bij ons in dienst en zijn bureau stond ook nog altijd in het college”, zegt Smeyers, die gisteravon­d in allerijl de raad van bestuur samenriep. Die besliste om J.J. preventief te schorsen bij hoogdringe­ndheid. “Er zal een tuchtonder­zoek worden opgestart. Dat is geen sanctie maar een bewarende maatregel, waarmee we willen tonen dat we de zaak ernstig nemen.” Zolang hij is geschorst, mag J.J. het schooldome­in niet betreden. Zijn loon wordt wel nog uitbetaald. Volgens Smeyers zijn er in het verleden nooit klachten geweest over J.J.. “Dan hadden we wel eerder actie ondernomen. Dit nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel.” Directeur Eddy Willems stuurt vandaag een bericht naar alle ouders waarin de school “transparan­t over de zaak zal communicer­en”. De leerlingen zelf worden niet geïnformee­rd. “Het gaat om feiten van 15 jaar geleden. Geen enkele scholier nu heeft les gehad van deze man.”

Als er in het verleden klachten waren geweest, hadden we eerder actie ondernomen. Dit nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel

Mark SMEYERS Voorzitter Sint-Franciscus­college

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? J.J. vlak voor wijding tot diaken in december vorig jaar. Het bisdom heeft de man nu geschorst.
Foto RAYMOND LEMMENS J.J. vlak voor wijding tot diaken in december vorig jaar. Het bisdom heeft de man nu geschorst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium