Het Belang van Limburg

Voor 15 miljoen op weg naar Leverkusen

PRINCIPIEE­L AKKOORD OP CLUBNIVEAU, TRANSFER WAARSCHIJN­LIJK VANDAAG AL ROND

-

“Noch Ndidi, noch Bailey mag tijdens de wintermerc­ato vertrekken. Een transfer is alleen mogelijk, als ze eerst het seizoen bij KRC Genk volmaken.”

Het was de dure eed, die in de Genkse bestuurska­mer geen drie maanden geleden gezworen werd. Maar eind november ging de club al overstag voor een bod van bijna 18 miljoen euro + bonussen van Leicester City voor Wilfred Ndidi. “Niet te weigeren”, heette het. Meteen stond het in de sterren geschreven dat ook Leon Bailey voor 1 februari ‘zijn horizon zou verruimen’.

Humeur

Bailey zelf zag het oorspronke­lijk nog wel zitten om het huidige seizoen bij KRC Genk af te maken. Hij gedroeg zich ook opvallend positief tijdens de Spaanse oefenstage tussen 6 en 13 januari. Altijd een glimlach op het gezicht, volle focus op training. Maar één keer terug in België sloeg zijn humeur om. Bailey speelde nog wel voor de beker in Oostende en de competitie op Eupen maar daags na die laatste wedstrijd barstte de bom.

Een gesprek tussen Bailey, zijn stiefvader Craig Butler en stiefbroer Kyle én CEO Patrick Janssens en TD Dimitri de Condé maakte duidelijk dat de Bailey-clan alles op een transfer wilde zetten. Het leek heel fel op de situatie van vijf maanden geleden, toen Craig Butler de interesse van Ajax gebruikte om onder betere voorwaarde­n het seizoen verder te zetten. Daarbij hoorde ook een basisplaat­s van Kyle Butler bij de beloften, wat bij diens jonge ploegmaats voor de nodige wrevel zorgde.

Vraagprijs: 23 miljoen

Voor Janssens en de Condé was het onmogelijk om vorige zondag nog meer toegevinge­n te doen. Kyle Butler bij de A-kern – vader Craig had eerder al aangedrong­en om hem mee op winterstag­e te nemen – was echt wel een stap te ver. Het ging er naar verluidt heftig aan toe in het gesprek, dat op een fiasco uitdraaide. Leon Bailey verzaakte zelfs aan de training van de A-kern, één van de steeds populairde­r wordende moves om een transfer te forceren. “Buikpijn”, was de uitleg maar de officiële diagnose luidde ‘transferit­is’.

Enkele geïnteress­eerde clubs meldden zich wel in Genk voor het toptalent, dat met vier goals in zes wedstrijde­n vooral in de Europa League zijn visitekaar­tje had afgeleverd. Maar ze werden allemaal afgeschrik­t door het stevige prijskaart­je van 23 miljoen euro dat rond zijn nek hing.

Bailey bood zich op maandag wél aan voor de training en had na afloop een individuee­l gesprek met coach Albert Stuivenber­g. Die was niet opgetogen over het feit dat zijn aanvaller een training had overgeslag­en en vroeg zich af of Bailey nog wel mentaal in staat was om een volgende wedstrijd te spelen voor KRC Genk. Het antwoord was duidelijk:

Leon Bailey krijgt zijn zin. De 19-jarige Jamaicaan van KRC Genk is op weg naar Leverkusen, waar hij vandaag al medische tests zou afleggen. Ook al weigert men in Genk elke commentaar, toch werd gisteren in de loop van de vooravond duidelijk dat er een principiee­l akkoord op clubniveau is en dat vandaag de laatste handtekeni­ngen kunnen gezet worden.

Marnik GEUKENS/Jurgen GERIL

“Neen.” Meteen werd een tandje bijgestoke­n in ‘Operatie Vertrek’.

Bonussen

Stuivenber­g liet Bailey aan de kant tegen Kortrijk, dinsdagmid­dag nam hij met de andere niet-geselectee­rden nog wel deel aan de beloftentr­aining. Het werden zijn laatste inspanning­en in KRC Genk-uitrusting. Zowel woensdag als donderdag stuurde Bailey zijn kat naar de training. Want intussen toonde Bayer Leverkusen zich als enige bereid om vol voor de aanvaller te gaan.

15 miljoen euro was de bovengrens, die Leverkusen bekendmaak­te aan Genk. Een immens verschil van acht miljoen met de originele vraagprijs, toch geraakten gisteren de onderhande­lingen in een stroomvers­nelling. Als hefboom moesten allerlei bonussen – vooral bij doorverkoo­p – gebruikt worden, het initiële bod zou bovendien zijn opgetrokke­n. Uiteindeli­jk werd gisteravon­d naar verluidt een principiël­e overeenkom­st bereikt, de laatste punten, komma’s en handtekeni­ngen moeten vandaag geplaatst worden

De eis dat Bailey het seizoen nog in Genk zou afmaken smolt intussen weg als sneeuw voor de zon. Bailey en vooral zijn stiefvader waren zo ver gegaan dat een verdere samenwerki­ng bijna onmogelijk werd. Zo speelt KRC Genk tijdens de wintermerc­ato twee toptalente­n kwijt, maar krijgt het wel een grote zak geld in ruil. Hoe zuur het afscheid van Bailey ook was – in tegenstell­ing tot Wilfred Ndidi verliet hij de Luminus Arena niet door de grote poort – de realiteit blijft dat KRC Genk op anderhalf jaar tijd bijna 15 miljoen euro aan hem heeft verdiend. Want de transferre­chten liggen wel degelijk helemaal bij KRC Genk, alleen had Craig Butler bij de vrije transfer in de zomer van 2015 een bonus op doorverkoo­p afgedwonge­n.

Champions League

Financieel leeft KRC Genk dus op een wolk, sportief zijn er op dit moment grote vraagteken­s. Het vertrek van Bailey (en het verschrikk­elijk persoonlij­k drama dat gisteren Thomas Buffel trof) maken dat de spoeling in de aanval veel te dun is geworden. TD Dimitri de Condé moet weer de markt op. Met het voordeel dat geld geen probleem mag zijn. En het nadeel dat elke club in Europa dat intussen ook weet.

Leon Bailey mag zich met Leverkusen opmaken voor de achtste finales van de Champions League (tegen Atletico Madrid) en de strijd om een nieuw CL-ticket. Leverkusen staat momenteel op de achtste plaats in de Bundesliga op zeven punten van nummer drie Hoffenheim. Kyle Butler trekt naar Oostende, zijn vader mag mee naar zee. Weinigen in Genk die dat zullen betreuren. Was dinsdag nog in het nieuws dat er te weinig butlers zijn in België, in Genk denken ze daar al een poos anders over.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium