Het Belang van Limburg

Remostort mag nog uitbreiden

Bouw- en milieuverg­unning voor extra stortplaat­s in beroep bevestigd

- Guy THUWIS

De deputatie heeft gisteren in beroep de bouwvergun­ning voor de uitbreidin­g van het Remostort goedgekeur­d. “Deze uitbreidin­g is nodig voor de uitvoering van het Salk-project Closing the Circle”, motiveert gedeputeer­de Inge Moors de beslissing. Twee weken geleden heeft milieumini­ster Joke Schauvlieg­e in alle stilte de milieuverg­unning herbevesti­gd. Mogelijk komt er nog een beroep van de Limburgse Milieukoep­el.

Remo kan dankzij beide vergunning­en de bestaande stortplaat­s verder uitbaten en starten met de uitbreidin­g. Het nieuwe gebied is bijna 16 hectare groot en er kan 2,2 miljoen ton of 1,5 miljoen m3 industriee­l afval opgeslagen worden. De milieuverg­unning loopt tot eind 2025.

Habitatgeb­ied

De bouw- en milieuverg­unningen waren vorig jaar al afgeleverd door de gemeente HouthalenH­elchteren en de provincie, maar er was beroep ingediend, onder meer door afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM en de Limburgse Milieukoep­el. “We zullen de beslissing­en van de deputatie en minister Schauvlieg­e bestuderen”, zegt Gust Feyen van de Limburgse Milieukoep­el. “De uitbreidin­gszone ligt in ieder geval in waardevol habitatgeb­ied. De overheden houden te weinig rekening met de afbakening van die Europese natuurgebi­eden. Er bestaat dus een mogelijkhe­id dat we in beroep gaan bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen of de Raad van State.”

VOKA

Een heel ander geluid klinkt er bij VOKA-Limburg, waar gedelegeer­d bestuurder Johann Leten verheugd is over de nieuwe vergunning. “Closing the Circle is een bijzonder innovatief. Het is een waardevol project dat hier ontwikkeld is en in de hele wereld toepasbaar wordt. De uitbreidin­g van de stortplaat­s is cruciaal in het Closing the Circle-verhaal dat opgenomen is in het Salkplan”, aldus Johann Leten. Closing the Circle is het project waarin Group Machiels het afval op Remo wil opgraven om er de bruikbare grondstoff­en uit te halen. Het restafval wil men in plasma-ovens verwerken. Voor die installati­es en bedrijven is het ruimtelijk uitvoering­splan (GRUP) gewijzigd en zijn aparte vergunning­en aangevraag­d. Minister Schauvlieg­e heeft het GRUP vorige week nog aangepast omdat er een vernietigi­ng dreigt bij de Raad van State.

“Wij geloven nog erg sterk in Closing the Circle. Het verbeterde GRUP was dan ook belangrijk nieuws voor ons”, zegt Remo-manager Yves Tielemans. “De uitbreidin­g van de opslagplaa­ts voor industriee­l afval kon zonder het nieuwe GRUP, want die uitbreidin­g staat nog op het gewestplan. We gaan nu afwachten wat er in de bouwvergun­ning staat, vooraleer we van start gaan.”

Gekoppeld

Gedeputeer­de van Ruimtelijk­e Ordening Inge Moors drukt vooral op het belang van Closing the Circle. “De uitbreidin­g van Remo is nodig om bijkomende opslagmoge­lijkheden te krijgen voor Closing the Circle”, zegt Moors. “Ze hebben die plaats nodig om afval op te slaan en daarna de nuttige materialen eruit te halen in hun installati­es of om energie te produceren. De vergunning­en voor de uitbreidin­g en voor Closing the Circle zijn losgekoppe­ld, maar ze hebben wel met elkaar te maken. Remo heeft zich ertoe verbonden beide projecten samen uit te voeren. Strikt juridisch zijn ze echter niet gekoppeld en kan de uitbreidin­g apart gebeuren.”

De uitbreidin­g ligt in waardevol habitatgeb­ied. De overheden houden te weinig rekening met de afbakening van die Europese natuurgebi­eden

Gust FEYEN Limburgse Milieukoep­el Closing the Circle heeft de uitbreidin­g nodig om afval op te slaan en daarna de nuttige materialen eruit te halen of om energie te produceren

Inge MOORS Gedeputeer­de

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Remo kan de bestaande stortplaat­s verder uitbaten en starten met de uitbreidin­g van bijna 16 hectare.
Foto DICK DEMEY Remo kan de bestaande stortplaat­s verder uitbaten en starten met de uitbreidin­g van bijna 16 hectare.
 ?? FOTO KVH ??
FOTO KVH
 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium