Het Belang van Limburg

Half miljoen Vlamingen betalen voor extra tv-aanbod

Illegale mediaspele­rs zijn nieuwe vijand van entertainm­entindustr­ie

- Roel DAMIAANS

Wie het enkele jaren geleden had voorspeld, werd wellicht weggehoond. Maar naar schatting een half miljoen Vlamingen zijn vandaag bereid om te betalen voor nóg meer tv-aanbod dan de traditione­le digitale tv-zenders. Ze hebben de weg gevonden naar legale streamingd­iensten zoals Netflix of Play More van Telenet. Goed nieuws voor de entertainm­entindustr­ie, maar die richt haar pijlen intussen op een nieuwe vorm van piraterij: illegale mediaspele­rs die de kijker op een eindeloos aanbod films, series en sportzende­rs trakteren. De cijfers komen uit het lijvige rapport Digimeter 2016 dat het kijk- luister- en gamegedrag van de Vlaming in kaart bracht. Illegaal films en series streamen daalde van 30 procent in 2015 naar 22 procent in 2016. De legale streaming steeg van 51 procent naar 60 procent. De overige procenten zijn gebruikers die legaal en illegaal streamen combineren. Hetzelfde rapport schat dat Netflix in Vlaanderen tussen de 156.000 en 197.000 abonnees telt, Telenet heeft er met Play en Play More naar schatting tussen de 280.000 en 335.000. Dat betekent dat elke maand ongeveer een half miljoen consumente­n bovenop hun digitale tv-zenders betalen voor extra televisiea­anbod.

Dvd-verkoop

“Het is goed nieuws dat de legale streamingd­iensten in de lift zitten, maar het moet nog flink stijgen om de dvd-verkoop te compensere­n. Die is helemaal in elkaar geklapt. Ter vergelijki­ng: in Nederland heeft Netflix bijvoorbee­ld meer dan 1 miljoen abonnees”, zegt Olivier Maeterlinc­k van de koepelorga­nisatie Belgian Entertainm­ent Associatio­n (BEA). Hij wil er wel een kanttekeni­ng bij plaatsen. “In hetzelfde rapport lezen wij dat het gebruik van illegale platformen afneemt. Dat zien we echter niet in onze cijfers. Het verschil kan zitten in het feit dat Digimeter een Vlaams onderzoek is, en onze cijfers gaan over heel België. Maar het zou ook kunnen dat sommige mensen in de enquête onbewust verkeerde antwoorden hebben gegeven.”

Illegale mediaspele­rs

Als hij het over illegale platformen heeft, doelt Maeterlinc­k op een nieuwe vijand voor de entertainm­entindustr­ie. “We hebben de afgelopen jaren een zware juridische strijd geleverd tegen providers van illegale muziek, films en series via torrent-netwerken zoals Popcorn Time of The Pirate Bay. Die websites zijn uit de lucht gehaald, maar aan de andere kant merken we een nieuwe vorm van piraterij. Mediaspele­rs die via voorgeprog­rammeerde plug-ins betalende sportzende­rs, films of series toch bekijkbaar maken. Bekende voorbeelde­n zijn de toestellen die op sites als gratisstre­amen.nl of filmspeler.nl te koop worden aangeboden. De consument weet soms niet eens dat hij illegaal kijkt. Hij heeft ervoor betaald en denkt ten onterechte dat het daarom legaal is.”

In gebreke gesteld

De BEA heeft alle aanbieders - meestal Nederlands­e websites - van zulke mediaspele­rs in gebreke gesteld. Het Europees Hof van Justitie zal hierover binnenkort een vonnis vellen. “Er bestaan zelfs formules dat gebruikers à la Netflix een maandabonn­ement betalen aan die bedrijven om de content te kunnen bekijken. Dat is de wet twee keer met de voeten treden: eerst een illegaal toestel aanbieden en vervolgens abonnement­sgeld vragen voor gepirateer­de content. We hopen dat ook deze vorm van piraterij snel verboden zal worden en dat meer mensen doorstrome­n naar de legale diensten”, aldus Maeterlinc­k.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Illegale sites als gratisstre­amen.nl zijn de nieuwe vijand van de entertainm­entindustr­ie. Spelers als Netflix vinden dan weer steeds meer fans.
FOTO REUTERS Illegale sites als gratisstre­amen.nl zijn de nieuwe vijand van de entertainm­entindustr­ie. Spelers als Netflix vinden dan weer steeds meer fans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium