Het Belang van Limburg

Publifin-schandaal kost minister en PS-bestuurder­s de kop

Waalse regering schrapt honderden mandaten en vergoeding­en

- Yves LAMBRIX

Het Publifin-schandaal hakt genadeloos in op de Waalse socialiste­n. PS-vernieuwer Paul Furlan diende gisteren zijn ontslag in als Waals minister van Lokale Besturen, net als alle PS-bestuurder­s in de superinter­communale. Stéphane Moreau, de ‘sterke man’ van Publifin, is na hartproble­men voor onbepaalde tijd onbeschikb­aar. Met zijn aankondigi­ng dat er honderden mandaten en vergoeding­en worden geschrapt, probeert Waals minister-president Paul Magnette de schade voor zijn PS, de Waalse regering en heel Wallonië te beperken. Hoewel de PS-top hem de voorbije dagen nog de hand boven het hoofd hield, was de druk op Paul Furlan te groot geworden. De man die na de scandaliti­s in Charleroi in 2005 door Elio Du Rupo als een van de vernieuwer­s naar voor werd geschoven, diende gisteren zijn ontslag in. “Ik sta recht in mijn schoenen, maar stap op omdat de sereniteit niet meer is verzekerd. Ik ben geen Calimero en ga dus niet klagen. Het leven is meer dan een ministersc­hap”, zei Furlan, die als Waals minister van Lokale Besturen verantwoor­delijk was voor de intercommu­nales. Furlan wordt opgevolgd door Waals Parlements­lid Pierre-Yves Dermagne, die eerder actief was als adjunct-kabinetsch­ef of adviseur bij verschille­nde PS-ministers. Met zijn 36 jaar wordt dossiervre­ter Dermagne de jongste minister binnen de Waalse regering.

Vriendjesp­olitiek

Nochtans kwam de Waalse administra­tie dinsdagavo­nd met een rapport dat Furlan vrijsprak van elke politieke verantwoor­delijkheid in de Publifin-affaire. Maar de objectivit­eit van dat rapport maakte plaats voor een zweem van belangenve­rmenging en vriendjesp­olitiek, nadat was uitgelekt dat het was geschreven door door Furlans ex-kabinetsch­ef. Dat de man die zijn boekhoudin­gsen verzekerin­gsbedrijf leidde door Furlan ook als kabinetsme­dewerker werd ingeschrev­en, versterkte dat gevoel. Exit Furlan dus, al zal de 54-jarige socialist zijn functies als Waals Parlements­lid en burgemeest­er van Thuin wel opnieuw opnemen.

Damage control

Vorige maand lekte uit dat bij de door PS gedomineer­de superinter­communale Publifin in Luik 24 lokale politici tot 2.800 euro per maand schnabbeld­en, zonder dat daar echt prestaties tegenovers­tonden. Publifinga­te kostte eerder al de kop van enkele bestuurder­s bij de intercommu­nale en bij de (schimmige) operatione­le poot Nethys. Ook

Furlans adjunct-ka-

Paul MAGNETTE (PS) Waals minister-president binetschef Claude Parmentier moest opstappen nadat was uitgelekt dat die zonder medeweten van de minister 153.000 euro bij Nethys zou hebben opgestreke­n. Nadat vorige week al vier cdH-bestuurder­s hun ontslag gaven bij Publifin, zullen ook die van PSsignatuu­r dat doen. Samen met de onverwacht­e exit van Furlan moet dit oppositiep­artijen MR, Ecolo en PVDA, die een onderzoeks­commissie eisen. de mond snoeren. Opmerkelij­k: de Publifinva­n MR en Ecolo blijven voorlopig wel op post. Om de schade van dit politieke schandaal zo veel mogelijk te beperken, pakten Waals ministerpr­esident Paul Magnette (PS) en zijn regering gisteren uit met een batterij maatregele­n die een “revolutie” moeten teweegbren­gen op het vlak van bestuur en ethiek in Wallonië. “Honderden mandaten verdwijnen en de vergoeding van talloze mandaten wordt fors verlaagd of gewoon afgeschaft”, kondigde Magnette aan op een persconfer­entie. Een andere opvallende ingreep is dat alle vergoeding­en binnenkort op naam worden gepublicee­rd.

De Waalse regering wil Publifinga­te dus aangrijpen om voor eens en altijd schoon schip te maken in de structuren die de politiek en economie in Wallonië om de zoveel jaar zwaar in diskrediet brengen.

Honderden mandaten verdwijnen, vergoeding­en van talloze mandaten worden fors verlaagd of gewoon afgeschaft

 ?? FOTO BELGA ?? Elio Di Rupo duidt de jonge dossiervre­ter Pierre-Yves Dermagne (links) aan als nieuwe Waalse minister.
FOTO BELGA Elio Di Rupo duidt de jonge dossiervre­ter Pierre-Yves Dermagne (links) aan als nieuwe Waalse minister.
 ?? FOTO PHN ?? Paul Furlan kondigt zijn ontslag aan.
FOTO PHN Paul Furlan kondigt zijn ontslag aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium