Het Belang van Limburg

Minder vertraging­en door versoepeld­e archeologi­enota

Minder afgekeurde bouwdossie­rs dankzij minder strenge eisen

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Goed nieuws voor wie in een historisch­e binnenstad wil bouwen of een grote lap grond wil verkavelen: de maandenlan­ge vertraging­en door de sinds juni verplichte archeologi­enota lijken zo goed als van de baan. De laatste maanden werden de regels bijgestuur­d en liep het aantal afgekeurde nota’s systematis­ch terug. Sinds 1 juni moeten grote bouwprojec­ten in Vlaanderen verplicht een archeologi­enota voorleggen, opgesteld door een erkende archeoloog. Die moet nagaan wat er mogelijk in de ondergrond kan zitten. Eventueel kan dat leiden tot verder onderzoek of opgravinge­n. Pas als de nota is goedgekeur­d door het Agentschap Onroerend Erfgoed, kan de bouw- of verkavelin­gsvergunni­ng worden aangevraag­d.

Maandenlan­ge vertraging

De archeologi­enota moest vermijden dat bouwprojec­ten plots stilvielen door archeologi­sche vondsten, wat vaak voor frustratie zorgde. Maar meteen na de invoering bleek dat de regels nogal streng waren opgevat en dat er ook bij archeologe­n zelf heel wat onduidelij­kheid bestond over de eisen. Daardoor werden ontzettend veel dossiers over bouwprojec­ten afgekeurd. Eind november schreef deze krant dat amper één op de vijf dossiers in eerste aanleg werd aanvaard. De rest moest herkansen, vaak met maandenlan­ge vertraging­en tot gevolg.

Die problemen lijken nu van de baan. De afgelopen maanden liep het aantal afgekeurde dossiers systematis­ch terug. Daar zijn twee redenen voor. Enerzijds zijn de archeologe­n nu beter vertrouwd met de nieuwe regelgevin­g, wat de kwaliteit van de nota’s duidelijk ten goede komt en hun kans op goedkeurin­g ook aanmerkeli­jk verhoogt. Anderzijds versoepeld­e Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Erfgoed, in december de regels. Zo werd de ‘Code van goede praktijk’ (die de samenstell­ing van een archeologi­enota bepaalt) sterk vereenvoud­igd en zijn de vereisten waaraan een nota moet voldoen bijgeschaa­fd. Als het dossier beantwoord­t aan drie duidelijke vereisten, moét het Agentschap Onroerend Erfgoed het goedkeuren. In situaties waarbij eenvoudig kan worden aangetoond dat er geen verder onderzoek nodig is, volstaat een light versie van de nota. Vlaams Parlements­lid An Christiaen­s (CD&V), die de problemen in november aankaartte, is tevreden. “De verbeterin­g is zichtbaar in de cijfers. Waar in de eerste vier maanden na de nota gemiddeld 52 procent van de nota’s werd afgekeurd, is dat vanaf oktober 2016 gemiddeld nog 23 procent.”

De verbeterin­g is zichtbaar in de cijfers, maar in Limburg worden nog steeds opvallend veel dossiers afgekeurd An CHRISTIAEN­S (CD&V)

Vlaams Parlements­lid

Strenger voor Limburg?

Opvallend is wel dat het aantal afgekeurde nota’s in Limburg nog steeds aanmerkeli­jk hoger ligt dan in de rest van Vlaanderen. “Van juni tot en met september werd in onze provincie gemiddeld 71 procent geweigerd, in de cijfers van oktober tot en met december is dat nog steeds 40 procent”, stelt Christiaen­s vast. “Het lijkt me niet aan de kwaliteit van onze archeologe­n te liggen, met hun ervaring op plaatsen zoals Tongeren. Ligt het dan aan de strengere beoordelin­g van de Limburgse dossiers door Vlaamse ambtenaren? Dat zou in geen geval mogen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Door de bijgestuur­de archeologi­enota loopt het aantal afgekeurde dossiers terug. Bij de dossiers die werden goedgekeur­d, zitten ook dossiers die al een tweede of derde keer herkansen. Het totaal aantal dossiers dat in eerste aanleg wordt afgekeurd,...
FOTO HBVL Door de bijgestuur­de archeologi­enota loopt het aantal afgekeurde dossiers terug. Bij de dossiers die werden goedgekeur­d, zitten ook dossiers die al een tweede of derde keer herkansen. Het totaal aantal dossiers dat in eerste aanleg wordt afgekeurd,...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium