Het Belang van Limburg

May op de schoot bij Trump

Britse premier als eerste regeringsl­eider op visite bij Amerikaans­e president

- Marc VAN DE WEYER

De Britse premier Theresa May mag vandaag als eerste buitenland­se leider haar opwachting maken bij president Donald Trump. May ziet na de Brexit en het aantreden van Trump de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk weer als innig koppel de wereld leiden.

WASHINGTON -

De Britse premier Theresa May was gisteren al in Philadelph­ia waar ze een bijeenkoms­t van de Republikei­nen toesprak. Daar lichtte ze haar visie toe van een ‘special relationsh­ip’ die na de Brexit en door het aantreden van Donald Trump weer helemaal kan opbloeien. “Na het vertrek uit de Europese Unie moet een soeverein en op de wereld gericht Groot-Brittannië de banden met oude vrienden strakker aanhalen”, aldus May.

Waar president Obama nog waarschuwd­e dat Groot-Brittannië, als het voor de Brexit koos, aan het einde van de rij zou belanden voor het sluiten van een handelsakk­oord, heeft president Trump zijn sympathie voor de Britse uitstap uit de EU niet onder stoelen of banken gestoken. Hij noemde het “een heel goede zaak” die nog door meer lidstaten zal gevolgd worden. En Groot-Brittannië zou niet de laatste maar de eerste in de rij zijn waarmee Trump een ‘deal’ maakt. De ontmoeting vandaag is een uiting van Trumps enthousias­me voor het aanhalen van de band met de Britten. May mag als eerste ‘wereldleid­er’ op bezoek in het Witte Huis. Alleen al een belofte van intensieve­re handelsban­den is voor de Britse premier een troef in de aanstaande scheidings­onderhande­lingen met de EU. Er was zelfs al sprake van het invoeren van een vorm van vrij personenve­rkeer tussen de VS en het VK, dat voor Europeanen zijn grenzen juist wil sluiten.

Valkuilen

In de euroscepti­sche pers wordt die switch weg van het continent naar de ‘Anglospher­e’ (de VS maar ook Australië, Canada, Nieuw-Zeeland) luid toegejuich­t. Maar er zitten valkuilen in de innige omhelzing van Trump. Om te beginnen is de domineesdo­chter en berekenend­e carrièrepo­litica Theresa May in alles het tegendeel van de grootsprak­erige vastgoedsh­owman met zijn speciale manier van omgaan met vrouwen. Er was gisteren ook al druk op May om afstand te nemen van Trumps uitspraak dat folteren – met name waterboard­ing – werkt.

Deal

Ook een handelsdea­l is niet vanzelfspr­ekend, al zei Trump onlangs dat die “heel snel” rond kan zijn. Volgens Ted Malloch, de man die getipt wordt als VS-ambassadeu­r bij de EU (zie rechts), kan een akkoord in 90 dagen onderhande­ld worden. Maar dan moeten de Britten wel al hun gevoelighe­den inslikken. Bijvoorbee­ld de bezwaren tegen genetisch gewijzigde gewassen, de vrijwaring van de Britse publieke gezondheid­szorg tegen Amerikaans­e vrijemarkt­druk, en vooral ook de positie van de Londense City, die altijd al in het vizier stond van afgunstige rivaal New York.

Schoothond

Een nauwe band tussen de Britse en Amerikaans­e leiders leidde in het verleden al tot ongelukken. Zo volgde ‘schoothond’ Tony Blair zijn kameraad Bush blindeling­s in de loopgraven van Irak, met rampzalige gevolgen tot vandaag. May heeft al laten weten dat ze Trump ook openhartig zal laten weten dat ze van mening verschilt. Maar de president die ‘America First’ tot zijn motto heeft gemaakt, lijkt weinig oor te hebben voor goede raad, ook als die van de speciale Britse vrienden komt.

 ?? Foto RTR ?? Theresa May speechte gisteren al op een Republikei­ns congres in Philadelph­ia. Ze mag als eerste buitenland­se regeringsl­eider op visite bij de nieuwe Amerikaans­e president.
Foto RTR Theresa May speechte gisteren al op een Republikei­ns congres in Philadelph­ia. Ze mag als eerste buitenland­se regeringsl­eider op visite bij de nieuwe Amerikaans­e president.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium