Het Belang van Limburg

Amper 6 procent gaat elke week naar de mis

- Wim BRILLOUET

Nog maar 6 procent van de Vlamingen gaat elke week naar de kerk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de KU Leuven. In tien jaar tijd is het aantal vaste kerkganger­s gehalveerd, en twintig jaar geleden gingen drie keer zo veel mensen wekelijks naar de mis. Maar is het historisch­e dieptepunt bereikt? Een kerkdienst bijwonen? Bijna de helft van de Vlamingen (45 procent) doet het alleen nog voor een doop, een huwelijk of een begrafenis. Het aantal kerkganger­s dat elke week naar de mis gaat, is zelfs geslonken tot een absoluut dieptepunt. “Nog zes procent van de Vlamingen doet dat”, zegt Jaak Billiet, professor emeritus van het Centrum voor Sociologis­ch Onderzoek (KU Leuven). “In 2005 was dat aantal vaste kerkganger­s nog goed voor 12 procent, in 1996 nog 20 procent. Voorts is er nog een groep die af en toe naar de kerk gaat. Vandaag schommelt hun aantal rond de 11 procent.”

Kansen laten liggen

Het Centrum voor Sociologis­ch Onderzoek vraagt al sinds 1996 elk jaar 1.500 Vlamingen uit over hun waarden en hun kerkbezoek. Het beeld van de vaste kerkganger is in die twintig jaar grondig geëvolueer­d.

Jaak BILLIET Prof sociologie Vandaag is die kerkganger gemiddeld 70 jaar. Amper 2 procent is jonger dan 34. Een kentering naar meer kerkbezoek lijkt er niet meteen in te zitten. “Studies tonen aan dat elke nieuwe generatie minder kerkelijk én minder gelovig is. Binnen de christelij­ke wereld zal de daling dus nog even aanhouden. Dat kan je niet meer tegenhoude­n”, zegt Mark Elchardus, professor emeritus sociologie (VUB). “Bij moslims is er net een andere dynamiek. Daar zie je sinds 2000 dat jongeren vaker naar de moskee en de koranschoo­l gaan.” Volgens kerkjurist Rik Torfs heeft de Kerk de afgelopen jaren kansen laten liggen. “Ze had het verplichte celibaat moeten afschaffen en vrouwelijk­e priesters moeten aanstellen. Dat is niet gebeurd door een aantal conservati­eve pausen. Daardoor is de kloof met de burger vergroot. Naast die inhoudelij­ke hervorming moet de Kerk ook meer in dialoog gaan. Over de zin van het leven of de lotsbestem­ming van elke mens. Zo laat de Kerk zien dat geloven geen teken is van bekrompenh­eid, maar net een kracht is om gelukkig te zijn. Dat voel je nu te weinig. Maar er is hoop. Want mensen zoeken meer naar zingeving. Daar moet de Kerk op inspelen.”

Echte kerkganger­s laten zich amper beïnvloede­n door misbruiksc­handalen. De verschuivi­ng zie je veeleerder bij Vlamingen die maar af en toe naar de kerk gaan

Schandaal

Schandalen rond kindermisb­ruik doen de Kerk uiteraard geen goed. “Toch laten echte kerkganger­s zich daar amper door beïnvloede­n. De verschuivi­ng zie je veeleerder bij Vlamingen die af en toe naar de kerk gaan of die geen godsdienst aanhangen”, zegt Billiet.

De analyse naar het kerkbezoek in Vlaanderen kadert in een boek dat de belangrijk­ste peilingen bundelt van de voorbije twintig jaar naar de waarden en overtuigin­gen van de Vlamingen. Het boek Sociaal-culturele verschuivi­ngen in Vlaanderen wordt op 31 januari voorgestel­d op een studiedag.

info op regionales­tatistieke­n.vlaanderen.be.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? De gemiddelde kerkganger is 70 jaar oud.
FOTO JOREN DE WEERDT De gemiddelde kerkganger is 70 jaar oud.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium