Het Belang van Limburg

Les Présidenti­elles

- Roland Duchâtelet, ondernemer

Na de VS kiest Frankrijk haar president. En ze doen het nu zoals in de Verenigde Staten met ‘voorverkie­zingen’ binnen de twee grote politieke families: de republikei­nen en de socialiste­n. Ze hebben nieuwe recepten in Frankrijk. Fillon, die de voorverkie­zingen van de republikei­nen won, wil een half miljoen ambtenaren niet vervangen als ze op pensioen gaan. De grootste verrassing komt echter uit de socialisti­sche voorverkie­zingen, waar Benoît Hamon, die aanvankeli­jk nul kans werd toegedicht, meer stemmen haalde dan uittredend eerste minister Valls. Hamon heeft een voorstel dat in de smaak valt: basisinkom­en voor iedereen. En verder ook: hij wil belastinge­n op arbeid vervangen door belasting op robotten. In de praktijk belasting op producten die door robotten gemaakt worden, wat zich vertaalt in ‘sociale’ btw op producten als auto’s, mobiele telefoons, computers en sommige landbouwpr­oducten. Waar hebben we dat ooit nog gehoord?

Daarnaast zijn er ook andere kandidaten. Extreem links, de heer Mélanchon met 15 procent kiesintent­ies, doet niet mee met de PS en Emmanuel Macron, voormalig socialisti­sch minister maar sociaal-liberaal, ook niet. Zij komen op als onafhankel­ijken en doen dus niet mee met de ‘interne’ voorverkie­zingen van de socialiste­n. Macron zit goed met meer dan 20 procent kiesintent­ies. Hij wil dat het brutoloon veel korter bij netto komt en wil af van een (te) vast aantal uren per werkweek. Dat gaat dus in de goede richting. Als ervaren politicus geeft hij geen precieze cijfers om niet in moeilijkhe­den te komen bij debatten en interviews. De belangrijk­ste outsider is Marine Le Pen, dochter van de stichter van het Front National. Die partij was bij de vorige regionale verkiezing­en in 2015 zeer succesvol met 28 procent van de stemmen. Ze was vroeger extreem rechts, maar zegt nu van zichzelf dat ze links noch rechts is, met de bedoeling ontevreden linkse kiezers te werven. Ze pakt de campagne aan met ervaren marketings­pecialiste­n en probeert zeer veel verschille­nde groepen kiezers te bereiken via sociale media, door per doelgroep de boodschapp­en aan te passen. Daardoor is er binnen de partij wel spanning ontstaan met de uitgesprok­en rechtse achterban die aan de basis lag van het ontstaan en de eerste successen van de partij.

In Frankrijk discussiër­en de gewone mensen veel meer over politiek dan bij ons. Ze denken nog steeds dat ze iets kunnen veranderen met hun stem. Misschien zijn ze daardoor toch wat stabieler in hun stemgedrag dan België of bijvoorbee­ld Nederland.

De socialiste­n denken dat ze uitgeteld zijn omdat de uittredend­e socialisti­sche president Hollande het zo slecht heeft gedaan. Maar vooral ook omdat ze in verdeelde slagorde aan de strijd beginnen, waardoor geen enkele van de linkse kandidaten het grootste of tweede grootse aantal stemmen zal halen in de eerste ronde, terwijl enkel de twee kandidaten met de meeste stemmen het in de tweede en beslissend­e ronde mogen uitvechten. Dat zouden dus republikei­n Fillon en Marine Le Pen zijn. De specialist­en denken dat de Franse bevolking geen extreem rechtse president wil en dat daarom velen die voor een of andere socialist zullen stemmen in de eerste ronde, toch naar de stembus zullen gaan om voor de republikei­nse kandidaat Fillon te stemmen. Interessan­t om te volgen. Want ook weinig mensen hadden Brexit en Trump verwacht. In Frankrijk denken de gewone mensen nog steeds dat ze iets kunnen veranderen met hun stem

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium