Het Belang van Limburg

“Raad van State is vaak een Raad van Statisch”

VKW Limburg pleit voor snelle hervorming Raad van State

- Yves LAMBRIX/Dominiek CLAES

“Politiek Brussel moet dringend werk maken van een hervorming van de Raad van State. Anno 2017 is de ‘Raad van Statisch’ een vehikel geworden dat de normale werking in dit land meer en meer belemmert. Deze macht van de klacht moet stoppen.” Dat zeggen gedelegeer­d bestuurder Ruben Lemmens en voorzitter Bas van de Kreeke van VKW Limburg. Ruim duizend leden van de werkgevers­organisati­e komen vanavond samen in De Centrale in Zolder voor hun grote nieuwjaars­happening. De Noord-Zuid in Houthalen, Oosterweel in Antwerpen, Uplace in Machelen, de uitbreidin­g van Essers in Genk... Het zijn slechts een paar dossiers die na tussenkoms­ten bij de Raad van State veel vertraging hebben opgelopen of simpelweg niet gerealisee­rd raken. “Vaak omwille van een vormfout. Om een komma die verkeerd staat waardoor het hele dossier geblokkeer­d wordt. Dat belangrijk­e dossiers elke keer opnieuw vast lopen, is een fundamente­el probleem voor onze democratie”, zegt Ruben Lemmens, sinds drie maanden de grote baas van VKW Limburg. “Daarom zullen wij geen kans onbenut laten om een snelle hervorming van de Raad van State aan te kaarten. We doen dat nu in de krant, maar ook bij onze contacten in Brussel of als justitiemi­nister Koen Geens op 14 februari naar VKW Limburg komt.”

Nederland

Lemmens wil dat onze politici hun mosterd in Nederland gaan halen, waar de ‘bestuurlij­ke lus’ het ordewoord is om tot een duidelijke aanpak te komen. “De zogenaamde ‘bestuurlij­ke lus’ is er hét rechtsinst­rument dat effectief en efficiënt werkt: om te vermijden dat een plots opgemerkte fout leidt tot de vernietigi­ng van het hele dossier, treden bestuursre­chters daar tussentijd­s op om een geschil zo snel mogelijk en finaal te beslechten. De Raad van State zal een aanvraag dus niet vernietige­n omdat er één komma fout staat. Neen, ze zal die komma zo snel mogelijk juist zetten en dus proactief ingrijpen”, aldus Lemmens. “Na mislukte pogingen om deze bestuurlij­ke lus ook in ons land te introducer­en, wordt het hoog tijd om de Raad van State minder formalisti­sch te maken met snellere procedures als gevolg.” Voorzitter Bas van de Kreeke, die met zijn bouwbedrij­f actief is in Vlaanderen én Nederland, beaamt dit met een praktisch voorbeeld: “Recent kochten we in Nederlands-Limburg een stuk grond waarop vijf woningen mochten worden gebouwd. Maar het project zou enkel rendabel zijn bij acht woningen. De gemeente was heel duidelijk: begin maar te bouwen, wij zorgen wel dat de vergunning voor acht woningen in orde komt. Ik heb die brief twee keer moeten lezen want ik geloofde het Ruben LEMMENS

VKW Limburg eerst niet.”

Lemmens geeft mee dat VKW Limburg de zaak grondig heeft onderzocht. “Wij moeten het Nederlands model kopiëren, temeer omdat minstens de helft van onze leden op de een of andere manier al in aanraking is gekomen met de Raad van State, en niet in positieve zin.”

Kompas voor leden

Intern wil nieuwbakke­n gedelegeer­d bestuurder Ruben Lemmens bij VKW Limburg ook nieuwe accenten leggen. “We gaan van een tijdperk van veran- dering naar een veranderin­g van tijdperk: de Limburgse economie transforme­ert van een reconversi­everhaal naar een normale, moderne economie met veel potentie. VKW Limburg moet daarop inspelen. Meer dan ooit moeten wij het kompas zijn om onze ondernemer­s te laten doen waar ze goed in zijn: jobs en welvaart creëren.” “Dat vereist segmenteri­ng”, springt Van de Kreeke in. “In deze snel veranderen­de samenlevin­g kan en moet VKW Limburg niet langer alles aanbieden aan iedereen. Onze leden-ondernemer­s willen maatwerk. Wij zijn grondig aan het nagaan wat we nog voor wie zullen doen. Een groeier heeft namelijk andere prioriteit­en dan een familiebed­rijf dat in transitie zit.”

Lemmens besluit: “Ik ben nu een dikke drie maanden bij VKW Limburg. Eén zaak is me enorm opgevallen: de gedrevenhe­id van onze ondernemer­s. Wel, zij verdienen alle steun. Wij moeten hen die geven. Dat is waar VKW Limburg voor staat.”

Dat belangrijk­e dossiers elke keer opnieuw vast lopen, is een fundamente­el probleem voor onze democratie

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ruben Lemmens en Bas van de Kreeke.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ruben Lemmens en Bas van de Kreeke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium