Het Belang van Limburg

“Wout moet geen wereldkamp­ioen worden”

- N

Ter inleiding: dit gesprek vond plaats exact een week geleden in Oostende, enkele dagen voor Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels besloten via Twitter een paar rake prikken uit te delen richting Van Aert. Enkele sms’jes naar de wereldkamp­ioen met de vraag of hij op de materie wilde ingaan, bleven onbeantwoo­rd. Totale focus, geen ruimte voor verbale krachtpats­erij. Gelukkig stonden de zenuwen toen in Oostende iets minder strak gespannen.

Nick, moet Wout zondag opnieuw wereldkamp­ioen worden?

Nick Nuyens: “Wout moét geen wereldkamp­ioen worden. Maar hij wil het wel absoluut. Dat volstaat voor mij.”

Wout van Aert: “Ik heb die trui nu een jaar gedragen en dat is me zeer goed bevallen. Dus als het even kan, dan draag ik hem de komende twaalf maanden opnieuw.”

De tweestrijd met Mathieu van der Poel lijkt nu echt wel naar een hoogtepunt te groeien. De uitspraken van Niels Albert over vader Adrie hebben het vuur danig opgepookt.

Wout: “Eigenlijk is het best grappig. Een paar maanden geleden kregen we van jullie constant de opmerking dat we te braaf waren voor elkaar. En nu maakt iedereen de opmerking dat het tussen mij en Mathieu niet meer is zoals vroeger. Ach, ik relativeer het. In de aanloop naar het WK worden de zaken altijd wat opgeklopt.”

Het is wel van Loenhout geleden dat jullie nog echt tegen elkaar hebben gereden. Dat is meer dan een maand geleden. Vraag jij je af hoe goed Mathieu zal zijn?

Wout: “Ik vraag me vooral af hoe goed ik zelf zal zijn. Mijn voorbereid­ing is niet gelopen zoals ik zelf wilde. Ik hoor mensen graag beweren dat een weekje rusten geen kwaad kan. Ik hoop dat ze gelijk hebben.”

Wat zegt Nick Nuyens?

Nick: “Een week niets doen kan conditione­el geen kwaad, maar een renner zit graag op zijn fiets. Eén dag zonder fiets, dat is geen probleem. Een week zonder fiets, dat vindt niemand plezant.” Wout: “Het was gewoon niet het juiste moment om een week niets te doen. Maar ik moest naar mijn lichaam luisteren. Het maakt dat Mathieu zondag in mijn ogen de topfavorie­t is.”

Ook de allerbeste Wout van Aert had het dit seizoen niet onder de markt tegen de allerbeste Mathieu van der Poel. Makkelijke zeges waren er nauwelijks.

Wout: “De allerbeste Van Aert heeft ook vaak gewonnen, hé. Zondag moet de allerbeste Van Aert aan de start van het wereldkamp­ioenschap staan, al zal dat

moeilijk zijn.”

Zal je ontgoochel­d zijn indien het zondag niet lukt?

Wout: “Waarschijn­lijk wel.” Nick: “Ik niet. Zijn seizoen wordt niet op één wedstrijd gemaakt en ik wil hem die druk ook niet opleggen. Ik ga hem niet minder graag zien als het zondag niet lukt.”

Wout: “Schonen baas, hé? Maar ik had ook niet verwacht dat Nick dat van mij zou eisen. Het feit dat ik mezelf al een heel jaar in de kijker rijd, is voor de ploeg ook belangrijk.”

Jullie samenwerki­ng is vrij pril. Hebben die eerste weken enige invloed gehad, Wout?

Wout: “Ik ben nog maar één keer mee op stage geweest, maar daar merk ik dat er op een veel profession­elere manier gewerkt wordt. De aanwezighe­id van de wegrenners maakt het trainen op de weg bijvoorbee­ld veel plezanter. Ik kon constant beroep doen op een dokter en een diëtist. Zelf moet ik aan

niets meer denken.”

Is dat makkelijk voor een veldrijder die doorgaans alles zelf wil bepalen?

Wout: “Ik heb daar weinig problemen mee. Het enige ambetante is dat de wegrenners in volle opbouw zijn en wij nu in topconditi­e moeten verkeren. Maar we zijn er goed in geslaagd om onze verschille­nde belangen te verenigen.”

Nick, jij hebt geen enkele ervaring als veldrijder. Kan jij je stempel drukken op Wout?

Nick: “Dat is Niels Albert zijn taak. Het is mijn job ervoor te zorgen dat alle noodzakeli­jke middelen voorhanden zijn. Als de omkadering niet klopt, ligt het aan mij. Ik probeer zaken aan te reiken, aan hen om daar iets mee te doen.”

Wout sukkelde na de wereldbeke­r in Fiuggi met knieproble­men en bleef een week van de fiets. Welke rol speelt Nick Nuyens dan?

Nick: “Hebben wij elkaar vaak gesproken in die periode, Wout?” Wout: “Twee keer om een persberich­t te maken, meer niet. Ik denk ook niet dat ik nood had of heb aan meer contact. In zulke momenten word je overstelpt met goede adviezen. Ik ben blij dat Nick dan niet diegene is die belt om te zeggen dat ik naar de kinesist moet gaan, dat weet ik zelf ook wel.”

Wout van Aert wordt zondag wereldkamp­ioen of Stijn Devolder wint straks de Ronde van Vlaanderen. Maak je keuze, Nick!

Wout: “Zie wat je zegt, Nick!” Nick: “Moet jij niet even naar het toilet, Wout? In alle ernst: dat is een onmogelijk­e keuze. Als het van mij afhangt, winnen ze allebei. Net daar ligt de filosofie van deze ploeg: we hebben twaalf wegrenners en vier veldrijder­s. Dat betekent dat we het hele jaar door willen en kunnen scoren. In zijn discipline is Wout wereldtop. De kern van wegrenners is ook top, maar de zekerheid die Wout biedt, kan er onmogelijk zijn met de ‘wegkern’. Hen wil ik zien groeien. Als het minder gaat, wil ik een ploeg zien die elkaar erdoorheen sleurt.”

Wout rijdt zondag zijn wereldkamp­ioenschap, Veranda’s Willems-Crelan komt tegelijker­tijd voor het eerst in actie op de weg tijdens La Marseillai­se. Waar is Nick Nuyens op dat moment?

Nick: “In Luxemburg, uiteraard. Maar ik zal met meer dan een half oog ons debuut op de weg in de gaten houden. Ik ga een spannende dag tegemoet. Wat Wout en Tim Merlier doen, is voor ons team heel belangrijk. Maar tegelijk hoop ik dat de wegrenners een goede start nemen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium