Het Belang van Limburg

“Nu juist moment om er eens goed in te vliegen”

Hasseltse studenten staan niet te springen om alcoholvri­je maand

-

Fitlink in Diepenbeek, Marino Ulburghs, neemt alvast geen speciale maatregele­n voor de droge maand. “Ik heb niet de indruk dat dit leeft bij de studenten. In februari vindt er hier een alcoholvri­je fuif plaats, maar daar blijft het bij. Er staat hier wel een voorraad alcoholvri­j bier, maar die had ik al. Ik vermoed ook dat daar even weinig vraag naar zal zijn als anders”, lacht Ulburghs.

Het zou mooi meegenomen zijn als er veel studenten meedoen. We verwachten echter dat er vooral 25-plussers en ouderen op afkomen

Campagne op maat

Bij VAD vermoedden ze al dat het initiatief minder populair zou zijn bij studenten. “Het zou mooi meegenomen zijn als er veel studenten meedoen. We verwachten echter dat er vooral 25-plussers en ouderen op afkomen”, zegt Jochen Schrooten, de projectver­antwoordel­ijke van Tournée Minérale bij VAD. “We hebben contact opgenomen met een aantal mensen uit studentenk­ringen, maar we zijn er ons van bewust dat studenten anders reageren op het stoppen met drinken. In tegenstell­ing tot veertigjar­igen merken zij nog niet welke negatieve gevolgen alcoholgeb­ruik op de lange termijn kan hebben.” Studenten vormen nochtans een belangrijk­e doelgroep oor VAD. “We gaan zeker bestuderen hoeveel jongeren aan de campagne hebben deelgenome­n”, zegt Schrooten. “Het lijkt mij erg interessan­t om in de toekomst een gelijkaard­ige campagne op poten te zetten die zich speciaal op studenten richt. Ik heb al nagedacht over een actie omtrent de examens. We kunnen bijvoorbee­ld een oproep lanceren om in de blokperiod­e niet te drinken, waarin we benadrukke­n dat ze zich zonder alcohol frisser voelen en beter kunnen studeren. Dat is een goede vertaling van deze campagne op studentenm­aat. Maar dat is toekomstmu­ziek. We bestuderen eerst de resultaten van deze campagne.”

Jochen Schrooten (VAD)

Alcoholvri­je pintjes en cocktails

Judit Dubois laat zich niet afschrikke­n door de terughoude­ndheid van studenten. “Vanuit mijn werkveld gezondheid heb ik beslist om zo veel mogelijk studenten en personeels­leden te mobilisere­n om zich in te schrijven voor Tournée Minérale”, zegt Dubois. “Tot nu toe telt de PXL-groep 50 inschrijvi­ngen, al gaat het vooral om personeels­leden. Om de studenten warm te maken voor het initiatief delen we binnenkort flyers uit op school en nemen we de komende weken contact op met de studentenv­ereniginge­n van PXL.” Verder organiseer­t PXL Studentenv­oorziening­en in februari verschille­nde acties rond het initiatief. “Op de startdag delen we aan alle studenten gratis flesjes bruiswater uit”, zegt Dubois. “Er is een lezing gepland van Michael Niclaus, een jonge gast die vroeger kampte met een alcoholver­slaving. We organisere­n ook een workshop waar we studenten zelf alcoholvri­je cocktails leren maken. In de cafetaria schenken we alcoholvri­j bier en op Facebook verspreide­n we dagelijks onze alcoholvri­je cocktail van de dag.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Studenten aan het feest in Fitlink in Diepenbeek. “Ik heb niet de indruk dat
Tournée Minérale leeft bij de studenten”, aldus uitbater Marino Ulburghs.
FOTO TOM PALMAERS Studenten aan het feest in Fitlink in Diepenbeek. “Ik heb niet de indruk dat Tournée Minérale leeft bij de studenten”, aldus uitbater Marino Ulburghs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium