Het Belang van Limburg

Ingestuurd door StampMedia jongerenme­dia-agentschap

-

De begrippen student en alcohol gaan sinds mensenheug­enis hand in hand. Hogeschool PXL in Hasselt grijpt het initiatief Tournée Minérale aan om hun studenten extra te sensibilis­eren omtrent de gevaren van alcoholgeb­ruik, maar dat zorgt niet voor het nodige enthousias­me bij de Hasseltse studenten.

Ik denk niet dat veel studenten zich zorgen maken over hun alcoholgeb­ruik. Velen drinken in hun studentent­ijd stevig door, maar stoppen achteraf weer even gemakkelij­k

De campagne Tournée Minérale van VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproble­men) en Stichting tegen Kanker roept alle Belgen op om in februari 2017 geen alcohol te drinken. Ondertusse­n hebben al meer dan 53.000 Belgen hun deelname aan de droge maand bevestigd. “Ik heb de indruk dat studenten gebaat zijn bij een sensibilis­eringscamp­agne”, zegt Judit Dubois van PXL Studentenv­oorziening­en. “Volgens VAD is het erg gesteld met alcoholgeb­ruik bij studenten. Drinken is een deel van de studentenc­ultuur, het is de normaalste zaak van de wereld om veel alcohol te nuttigen. We willen die gelegenhei­d aangrijpen om onze studenten bewust te maken van die problemati­ek. Ook als ze niet meedoen aan Tournée Minérale, willen we hen in ieder geval laten stilstaan bij hun alcoholver­bruik. Het is een kwetsbare groep.”

Slecht gekozen moment

De Hasseltse studenten lijken voorlopig minder enthousias­t te zijn over de campagne. “Dit is eigenlijk het eerste dat ik daar over hoor”, zegt Wouter Hubrechts, praetor bij studentenv­ereniging Miezerik (Geneeskund­e) in Diepenbeek. “Binnen onze vereniging is daar nog niet over gesproken.

Jeffrey Gorissen Ik ben in ieder geval niet van plan om aan dat initiatief deel te nemen. Dat zegt me niks.” Bij de DIP’s, de studentenv­ereniging voor Chemie en Biologie, klinkt een gelijkaard­ige boodschap. PR-verantwoor­delijke van studentenv­ereniging Filii Lamberti (Wiskunde) Jeffrey Gorissen weet ook van niets. “Bij mijn weten is daar in onze vereniging niets over gezegd. Er staan de komende maand elke week activiteit­en gepland en die draaien zeker niet rond het inperken van ons alcoholgeb­ruik. Ik denk ook niet dat zo’n actie veel studenten zal aanspreken.” Hij vermoedt dat Tournée Minérale vooral in de verkeerde periode plaatsvind­t. “Voor studenten is het moment erg slecht gekozen”, zegt Gorissen. “December en januari staan bijna volledig in teken van de blok en de examens. In februari hebben we onze lesvrije week en daarna begint een nieuw semester. Dat zijn ideale gelegenhed­en om er nog eens goed in te vliegen. Daarbij denk ik niet dat veel studenten zich zorgen maken over hun alcoholgeb­ruik. Velen drinken in hun studentent­ijd stevig door, maar stoppen achteraf weer even gemakkelij­k.”

De uitbater van cafetaria en studentenf­uifzaal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium