Het Belang van Limburg

Ontwerper tekent toekomst crossterre­in Waterloos uit

Gemeente en club onderzoeke­n afbraakkos­ten gebouwen

- Phillip PERGENS

Vrijwillig­er helpt gezinnen met schulden

Het OCMW van Kortessem start een project op waarbij vrijwillig­ers ingeschake­ld worden om mensen met schulden te helpen. De vrijwillig­ers worden opgeleid tot ‘buddy’ om gezinnen die het financieel en/of administra­tief moeilijk hebben, te ondersteun­en, in samenwerki­ng met een maatschapp­elijk assistent van het OCMW. De taken die de buddy opneemt zijn divers en afhankelij­k van de persoonlij­ke noden. Zo kan er aandacht zijn voor budgetvrie­ndelijk winkelen, het ordenen van papieren, het plannen of het uitvoeren van betalingen. Bedoeling is dat de mensen zelf vaardighed­en aanleren om zo, stap voor stap, hun budgetbehe­er (terug) zelfstandi­g op te nemen. OCMW-voorzitter Steffi Philtjens (N-VA): “Een buddy kan een belangrijk­e meerwaarde zijn bij preventie van ernstige financiële moeilijkhe­den, maar ook bij de nazorg voor cliënten die al schuldhulp­verlening gehad hebben.” Heeft het motorcross­terrein in Waterloos nog een toekomst? Dat laten zowel de gemeente als de vzw MC Maasland onderzoeke­n. In afwachting van een arrest van het Hof van Cassatie zijn zij al bezig met de afbraak van de gebouwen van de Koel, terwijl een ontwerper de mogelijkhe­den op vlak van zachte recreatie bekijkt. Verwacht wordt dat het Hof van Cassatie zich dit jaar uitspreekt over het dossier van het motorcross­terrein De Kiezelgroe­ve, beter bekend als De Koel. Motorclub Maasland vzw kreeg in 2014 het bevel van een rechter om het terrein in een jaar tijd weer in oorspronke­lijke staat te herstellen. Maar doordat de club tegen die beslissing naar Cassatie trok, kochten ze zich wat tijd. Zowel de vzw als de gemeente willen echter al anticipere­n op de toekomst. Wanneer het Hof zich uitspreekt, willen ze in Maaseik een plan klaar hebben.

De oplopende kosten wegen immers al jaren zwaar op de werking van de vzw. Zij moeten jaarlijks nog het kadastraal inkomen ophoesten voor de leegstaand­e en totaal verloederd­e gebouwen die op het terrein staan. Het zou gaan om een kost van zo’n 1.700 euro. Het leidde tot een overleg tussen zowel club als gemeente om een oplossing te zoeken.

“Het klopt dat we aan het overleggen zijn welke stappen we gezamenlij­k kunnen nemen”, reageert betrokken schepen Raf Didden (CD&V). “De afbraak van de gebouwen is onder meer aan bod gekomen.” De kosten om alle constructi­es met de grond gelijk te maken, zoals het vonnis vraagt, om een herstel van de oorspronke­lijke staat na te leven, zouden zo’n 60.000 euro bedragen. “Daarover zal ik hier niet communicer­en. Daar is het nog te vroeg voor”, zegt Didden die zich evenmin uitlaat over wat een volledige sanering van de grond kan kosten. “We kunnen vandaag enkel zeggen dat wij en de mensen van MC Maasland alles aan het bekijken zijn.”

Ontwerper

Het gemeentebe­stuur schakelde alvast zelf een studiebure­au in om een toekomstvi­sie uit te tekenen. “Omdat we niet willen dat dit gebied in de vergetelhe­id belandt.

We schakelen een ontwerper in omdat we niet willen dat dit gebied in de vergetelhe­id belandt. We weten dat er binnen de werking van het project Duinengord­el interesse voor is

Raf DIDDEN Schepen (CD&V) We weten dat er binnen de werking van het project Duinengord­el interesse is om het gebied mee te integreren”, vertelt de schepen. “In het verleden zijn al verschille­nde ideeën gelanceerd. Zachte recreatie is daar een onderdeel van en wij willen nu weten in welke mate we nieuw leven in het crossterre­in kunnen blazen. Er zijn verschille­nde opties. Het is wachten op de lijnen die het studiebure­au uittekent”, aldus Didden.

 ?? Foto PPN ?? De vzw MC Maasland moet jaarlijks nog het kadastraal inkomen op de leegstaand­e gebouwen betalen en dat weegt op de vereniging.
Foto PPN De vzw MC Maasland moet jaarlijks nog het kadastraal inkomen op de leegstaand­e gebouwen betalen en dat weegt op de vereniging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium