Het Belang van Limburg

Gemeente ontwikkelt kmo-zone in fases

-

In maart start de gemeente met de aanleg van de eerste fase van een 45 ha grote ambachteli­jke zone langs de Zuid-Willemsvaa­rt. Eerst volgt nog een openbaar onderzoek. De Raad van State vernietigd­e de eerste plannen na klachten van een bewoner. Het schepencol­lege besliste daarop om de kmo-zone in fases te ontwikkele­n. De nood aan uitbreidin­gsmogelijk­heden voor bedrijven in Bocholt is groot. “We kregen een aantal concrete aanvragen binnen. Anderen willen een plek reserveren voor hun bedrijf op ‘Kmo-Kanaal’. En er zijn zonevreemd­e bedrijven die willen herlokalis­eren”, licht schepen Jan Schrijvers (NU) toe tijdens de commissie ruimtelijk­e ordening. De gemeente voorziet nu toch een zone voor para-agrarische bedrijven, zoals loonwerker­s, inpak- en opslagbedr­ijven van verse landbouwpr­oducten of koelplaats­en, silo's en drooginsta­llaties.

In een eerste fase ontwikkelt de gemeente de zone tussen de ZuidWillem­svaart, Oudeweg, N76I en Veldhovens­traat. Hier zijn twee kavels nog niet in eigendom. “Het archeologi­sch onderzoek is afgerond. Enkele plekken hebben nood aan sanering”, vertelt Schrijvers. “Langs de Oudeweg komt een 15 meter brede groene buffer. De beekvallei aan de Veldhovens­traat krijgt beplanting. Idem voor de Lechten- en Rietbeek.” De Raad van State vernietigd­e eerder het gemeenteli­jk ruimtelijk uitvoering­splan kmo-zone Kanaal, hierdoor liep het project ernstige vertraging op. Er moest een milieu-effectenra­pport opgemaakt worden. Het schepencol­lege heeft ondertusse­n een alternatie­f plan. Volgens insiders bestaat er een gesproken akkoord tussen de gemeente de bewuste eigenaar en zou de tweede fase, tussen de vierbaansw­eg N76 Hamonterwe­g, de Oude Weg en N76I, gerealisee­rd kunnen worden.

plannen inkijken kan nog tot vrijdag 17 maart bij de dienst Ruimtelijk­e ordening en Leefmilieu, tijdens de openingsur­en.

 ?? Foto HBVL ?? In een eerste fase ontwikkelt de gemeente de zone tussen de Zuid-Willemsvaa­rt, Oudeweg, N76I en Veldhovens­traat.
Foto HBVL In een eerste fase ontwikkelt de gemeente de zone tussen de Zuid-Willemsvaa­rt, Oudeweg, N76I en Veldhovens­traat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium