Het Belang van Limburg

Maar half zoveel natuurwond­eren

Vragen bij haalbaarhe­id nieuw pretpark Nature Wonder World in Brunssum

- Phillip PERGENS

Zeven jaar na de eerste ideeën voor een pretpark rond de zeven natuurwere­ldwonderen in het Nederlands-Limburgse Brunssum, is de blauwdruk klaar. Het plan van Nature Wonder World telt echter nog maar 3,5 natuurwond­eren en kost een slordige 727 miljoen euro. Veel centen, waarvan sceptici zeggen dat ze er niet zijn. Maar de ondernemin­g achter Toverland blijft erin geloven: “Onze ambitie is om op het eind van dit jaar de financieri­ng rond te hebben”, zegt Jan Smits van Gelissen Leisure. Sinds ondernemer Jean Gelissen in 2010 bekendmaak­te een gigantisch en spectacula­ir pretpark in Brunssum uit de grond te stampen, volgde een resem plannen die meermaals werden aangepast. In het najaar van 2016 kwam echter de echte blauwdruk van het Nature Wonder World op tafel, gebaseerd op vier in plaats van zeven natuurwere­ldwonderen. Maar er rijzen nu vragen over de financiële haalbaarhe­id van het project dat 3.000 jobs moet creëren. Het project moet intussen 727 miljoen euro kosten. Daarvoor kijkt groep Gelissen Leisure ook naar de overheden. Maar volgens berichten zou het provincieb­estuur van Nederlands-Limburg weinig voelen voor zo’n investerin­g. Binnen de coalitie zijn er twijfels over het politieke draagvlak en het geloof in de realisatie van de ambitieuze plannen. “Na al die jaren wordt van buitenaf veel gespeculee­rd, maar onze ambitie is om op het eind van dit jaar de financieri­ng rond te hebben”, zegt Jan Smits van Gelissen Leisure . “Het plan voor een pretpark is nog steeds zeer concreet. Het masterplan is klaar, het haalbaarhe­idsonderzo­ek afgerond en momenteel zijn we bezig met de integrale business case. Dat gebeurt in overleg met de betrokken partijen. Wij hopen binnen enkele maanden te landen. Het is belangrijk dat we ons nu oriënteren om daarna het gehele project en al zijn facetten te finalisere­n”, vertelt Smits. Op het einde van dit jaar moet het definitief zijn. “We willen dan inderdaad duidelijkh­eid brengen. Ook indien de financieri­ng niet rond geraakt.”

Bij groen licht kan dan alles op de daadwerkel­ijke bouw van het pretpark gezet worden. Dit is intussen in een definitiev­e vorm gegoten en wijkt af van eerdere plannen. Van de oorspronke­lijk zeven natuurwond­eren blijven er nog vier over. “We delen het op in tweeën. Het pretpark zelf krijgt in een eerste fase drie volwaardig­e wonderen: de Amerikaans­e Grand Canyon, de Mexicaanse vulkaan Paricutín en de Afrikaanse Victoriawa­tervallen. Elk natuurwond­er zal een tiental attracties tellen. Buiten het pretpark komt een tweede luik met binnenzwem­bad in het thema van het Australisc­he Great Barrier Reef. In de toekomst willen we dat naar buiten toe uitbreiden.”

Belgen

De halvering van het oorspronke­lijk idee heeft alles te maken met de haalbaarhe­id. Zo komen er eveneens twee hotels en een casino bij. Dat alles joeg ook de prijs de hoogte in. Van 500 miljoen naar 727 miljoen euro. Voor die som dompelen ze wel het complete projectgeb­ied onder in dezelfde sfeer die een totaalconc­ept moet bieden. Het opzet om ook Limburgse elementen te integreren is minder prominent aanwezig. Ze mikken op 2,35 miljoen klanten per jaar. Als grensregio kijken ze daarbij ook naar ons land. Verwacht wordt dat een op de vier bezoekers een Belg zal zijn. Dat is net iets minder dan het aantal Nederlande­rs (30 procent) of Duitsers (40 procent). De overige vijf procent moet van elders komen.

 ?? FOTO HBVL ?? Het pretpark krijgt in een eerste fase drie volwaardig­e wonderen: de Amerikaans­e Grand Canyon, de Mexicaanse vulkaan Paricutín en de Afrikaanse Victoriawa­tervallen. Buiten het pretpark komt een tweede luik met binnenzwem­bad in het thema van het...
FOTO HBVL Het pretpark krijgt in een eerste fase drie volwaardig­e wonderen: de Amerikaans­e Grand Canyon, de Mexicaanse vulkaan Paricutín en de Afrikaanse Victoriawa­tervallen. Buiten het pretpark komt een tweede luik met binnenzwem­bad in het thema van het...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium