Het Belang van Limburg

Hasseltse universite­it biedt 1,5 miljoen voor begijnhof

Enige kandidaat krijgt steun van LRM

- Jan BEX

HASSELT - Na een veelbespro­ken verkooppro­cedure heeft de Hasseltse universite­it vrijdag als enige geboden op het Hasseltse begijnhof. Uiteindeli­jk was er geen enkel bod van een private ontwikkela­ar. UHasselt biedt 1,5 miljoen euro en gaat een samenwerki­ngsakkoord aan met LRM. De LRM brengt geen geld in, wel haar kennis en knowhow voor het herbestemm­en van erfgoed. Zo is UHasselt de enige kandidaat-koper.

Nu er maar één kandidaat-koper is, lijken de zaken eenvoudig te liggen. Een beoordelin­gscommissi­e moet het dossier eerst op zijn ontvankeli­jkheid evalueren. Eens ontvankeli­jk bevonden, kan UHasselt haar project toelichten. De commissie formuleert daarop een advies, de provincie beslist. Lang worsteldeo­rstelde dede universite­ituniversi­teit met met een een bepaalde de verkoopsvo­orwaarde. verkoopsvo­orwaarde. De De kandidaat-koper aat-koper moet moet twee twee referentie­gebouwen referentie­wen kunnen kunnen voorleggen voorleggen die die hij hij de jongstet vijf ijf j jaar met t succes h herbestemd­b heeft. UHasselt had die niet, LRM heeft die referentie­s wel. De reacties uit vele hoeken op de afloop van de geconteste­erde verkoop van het begijnhof zijn unaniem positief. Het begijnhof blijft met deze constructi­e in publieke handen.

Uiteindeli­jk heeft de Hasseltse universite­it als enige een bod gedaan op het Hasseltse begijnhof. De deadline verstreek vrijdag om 14 uur. Kandidaat-koper UHasselt heeft een samenwerki­ngsakkoord met LRM. De universite­it had niet de gevraagde expertise voor het herbestemm­en van erfgoed. Die heeft de LRM wel. Daarmee komt voorlopig rust in een maatschapp­elijk omstreden en veelbespro­ken verkoop van een beeldbepal­end Hasselts monument. Ondanks het door de provincie uitdrukkel­ijk opgelegde respect voor het te restaurere­n erfgoed vreesden velen dat een privé-eigenaar voor de dertien begijnhofh­uisjes en poortgebou­w funest zou uitdraaien voor de site.

HASSELT -

We hebben een goed en verbindend plan kunnen voorleggen, mede dankzij de expertise van LRM Luc De Schepper,

rector UHasselt

Het gaat niet over het aantal. Ik heb liever één goed voorstel dan vijf slechte

Gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld)

Vrijdag in alle vroegte dienden twee juristen van UHasselt op het provincieh­uis het bod in van de universite­it. Anderhalf miljoen én een visieplan. Het geld telt voor 40 procent mee in de beoordelin­g, de visie voor 60 procent. Het feit dat UHasselt achteraf de enige kandidaat-koper was, betekent dat de universite­it zich geen zorgen moet maken over een concurrent die meer geld bood. Rector Luc De Schepper is blij met het resultaat: “Dit moet nu tot een goed resultaat leiden voor de hele site. We hebben een goed en verbindend plan waarbij we nu ook binnen de procedure goeie referentie­s kunnen voorleggen dankzij de expertise van LRM. Pas toen we vrijdag vaststelde­n dat de stad Hasselt ons niet aan twee referentie­gebouwen kon helpen die de afgelopen vijf jaar met succes herbestemd werden, zijn we gaan aankloppen bij LRM. Woensdag hadden we de handtekeni­ng. Dat is snel. We nemen nu ook aan dat we met ons bod aan de voorwaarde­n voldoen. De prijs is nu geen vergelijke­nd element meer. Wij moeten dat geld ook lenen. Maar een publieke organisati­e als de universite­it kan niet meer bieden dan een officiële schatting. Als de verkoop zou hebben plaatsgevo­nden tussen twee publieke instanties , dan was de prijs ook anderhalf miljoen geweest. Overigens vraagt de LRM geen vergoeding voor haar inbreng van expertise. Ook na de verkoop rekenen we verder op de expertise van de LRM inzake erfgoed.” LRM-directeur Stijn Bijnens: “Wij hebben inderdaad expertise in huis qua monumenten. Denk maar aan de herbestemm­ing van de Limburgse mijnsites. LRM werkt hierin graag samen met publieke partners en heeft dat al meermaals gedaan. Voor alle duidelijkh­eid: we bieden enkel onze knowhow aan. We zijn geen koper. UHasselt heeft ons geen geld gevraagd. De universite­it is de enige kandidaat-koper.”

“Rond de tafel zitten”

In eerste instantie moet de pas samengeste­lde beoordelin­gscommissi­e het bod evalueren op zijn ontvankeli­jkheid. Als dat in orde is, wordt de kandidaat-koper uitgenodig­d om zijn visie te verdedigen. Waarna de commissie een advies moet formuleren voor de provincie. Nu er maar één kandidaat is, lijkt die oefening eenvoudig. Behoudens vormfouten op de ontvankeli­jkheid, ligt de weg voor het plan van UHasselt, met nog eens een partner als LRM erbij, helemaal open.

Is de provincie, de verkoper, niet ontgoochel­d over het feit dat er uiteindeli­jk maar één bod was? Gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld) reageert sportief: “Het gaat niet over het aantal. Ik heb liever één goed voorstel dan vijf slechte. Al beoordeel ik niet, dat is werk voor de commissie. Wel wil ik nog eens benadrukke­n dat respect voor het erfgoed ook altijd centraal heeft gestaan in onze visie. Voor de tuin en de kerkruïne, die sowieso publiek bleef en die we mee wilden herwaarder­en, ben ik vragende partij om met de universite­it, LRM, de stad en Z33 rond de tafel te zitten.”

“Beste oplossing”

Bekende Hasselaar Armand Schreurs was een voorvechte­r om het begijnhof in publieke handen te houden: “Met de LRM kan je geen grotere troefkaart in Limburg op tafel leggen. Dit is de best mogelijke oplossing. Een die breed gesteund wordt. Zeker het dichtbouwe­n van die zestig meter tussen het laatste begijnhofh­uisje en poortgebou­w zou onverteerb­aar geweest zijn. Achter de schermen hebben heel veel mensen mee aan deze kar getrokken. Onderschat die deels onzichtbar­e burgerbewe­ging niet. Met o.m. de studenten, maar ook de rector. Die heeft zich als een pitbull hierin vastgebete­n. Zozeer zelfs dat politici en ontwikkela­ars inzagen dat het begijnhof publiek moest blijven. Het onderstree­pt het idee waarmee alles startte: het begijnhof is van iedereen.”

Stad is tevreden

Wat zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V)? “We zijn heel blij dat de universite­it als enige een bod heeft ingediend. Dat betekent dat de site zijn maatschapp­elijk belang kan houden. Ik heb het ontwerp gezien. Het is een goed ontwerp. Een waarin de stad in de tweede fase graag een constructi­eve partner wil zijn, zij het niet financieel.” De oppositie is er to oppose, maar in deze kwestie is de N-VA tevreden. Bert Lambrechts: “De constructi­e met LRM is een goede innovatiev­e oplossing. We juichen dit toe. Al betreuren we dat de stad hier niet de koe bij de horens heeft gevat. Iets wat de universite­it en LRM wel gedaan hebben.”

 ??  ??
 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ??
FOTO WIM KEMPENAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium