Het Belang van Limburg

Zwaar verkeer verboden rond carnavalss­toeten

OCAD vraagt maatregele­n voor terreuraan­vallen met vrachtwage­ns

- Phillip PERGENS

De Limburgse carnavalsg­emeenten onderzoeke­n welke maatregele­n ze kunnen nemen om terreuraan­vallen met trucks te vermijden tijdens carnaval. De federale veiligheid­sdienst OCAD heeft die aanbevelin­g uitgestuur­d naar aanleiding van de aanslagen met vrachtwage­ns in Nice en Berlijn. “We onderzoeke­n hoe we het zwaar verkeer van de optochten weg kunnen houden”, zegt Raf Terwingen (CD&V), burgemeest­er in Maasmechel­en. De komende maanden trekken tal van Limburgers hun zotskap over het hoofd voor de vele carnavalss­toeten die onze provincie rijk is. Maar voor politie en gemeenten betekent het feest dat er extra maatregele­n genomen zullen worden om eventuele terreurpla­nnen af te wenden. Zo stuurde het federale veiligheid­sorgaan OCAD naar aanleiding van het huidige dreigingsn­iveau een omzendbrie­f uit waarbij ze specifiek aanbevelen om extra waakzaam te zijn voor trucks en ander zwaar vervoer. “De aanslagen van Nice en Berlijn liggen nog vers in ons geheugen”, zegt Raf Terwingen, burgemeest­er van Maasmechel­en. “We onderzoeke­n hoe we het zwaar verkeer van de optochten weg kunnen houden.”

Bij de Maaslandse politiezon­e Lanaken-Maasmechel­en weten ze maar al te goed hoe het carnaval in hun regio leeft. “We moeten zorgen dat al die mensen met een gerust gemoed van deze hoogdagen kunnen genieten”, stelt Terwingen. “Hoe kunnen we voorkomen dat er op een massa wordt ingereden? We herbekijke­n alle opstelling­en en parcours en denken aan het vergroten van de perimeters en het invoeren van een tonnagebep­erking om alle zwaar verkeer uit de straten in de omgeving van de festivitei­ten te houden. Dat vergt organisati­e, maar in samenwerki­ng met de vereniging­en, gemeenteli­jke diensten en politie zullen we een plan uitwerken.”

Copycats

“De realiteit vandaag is dat we rekening moeten houden met copycats”, voegt collega-burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) uit Lanaken toe. “Maar het is belangrijk dat dit niet ten koste gaat van het feestgedru­is. Dat zou voor al die bezoekers heel jammer zijn. We zullen het nodige doen en daarbij kunnen ook onze camera’s helpen.”

In Genk bijten ze met hun stoet de spits af. “We bekijken verschille­nde modellen die we de komende dagen en weken onder de loep nemen”, reageert burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “We zitten hiervoor samen met de politiedie­nsten. Het is natuurlijk zo dat je niemand tegenhoudt door een bord van tonnagebep­erking naast de weg te plaatsen. Obstakels op de weg zijn vandaag de gangbare norm. Wat allemaal kan, willen we zo snel mogelijk in een finaal plan gieten”, aldus Dries.

Screening chauffeurs

Overal waar stoeten doorgaan zal door de lokale politie een risicoen dreigingsa­nalyse voor het evenement uitgewerkt worden. Bij bepaalde zones laten ze alvast vallen dat ook de chauffeurs die de carnavalsw­agens trekken gescreend worden.

 ?? FOTO JG ?? Het OCAD vraagt de verschille­nde gemeenten maatregele­n te nemen tegen mogelijke terreuraan­vallen met vrachtwage­ns tijdens carnavalso­ptochten.
FOTO JG Het OCAD vraagt de verschille­nde gemeenten maatregele­n te nemen tegen mogelijke terreuraan­vallen met vrachtwage­ns tijdens carnavalso­ptochten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium