Het Belang van Limburg

80 kandidaten om op school nota’s te nemen voor Bert

Leerling met motorische beperking kiest nieuwe vrijwillig­er voor nemen van notities

- Thomas JANSEN

HASSELT/DIEPENBEEK - Hij hoopte één extra vrijwillig­er te vinden die hem wou helpen bij het nemen van notities in de les. Maar na de bijzonder pakkende getuigenis in onze krant ontving Bert Vanierscho­t (16, midden op foto), die niet kan schrijven door een motorische beperking, maar liefst honderdvij­fentwintig e-mails. “Tachtig mensen stelden zich kandidaat, anderen lieten weten dat ze geraakt waren door mijn verhaal”, zegt Bert, die uiteindeli­jk koos voor Luc Claesen, de gepensione­erde directeur van zijn vroegere basisschoo­l in Diepenbeek.

Dat Bert vandaag een knappe student is in het vijfde jaar Humane Wetenschap­pen aan het Atheneum Plus in Hasselt, was bijna zeventien jaar geleden allesbehal­ve de verwachtin­g. Bij zijn geboorte hing zijn leven door een tekort aan zuurstof immers aan een zijden draadje. Hij moest meteen gereanimee­rd worden en zou volgens de artsen nooit zelfstandi­g kunnen lopen. Dat was echter zonder het bijzondere doorzettin­gsvermogen van de jonge Diepenbeke­naar gerekend. Enkel schrijven lukt hem door zijn motorische beperking niet, werken met de computer gaat trager. Daarom rekent Bert elke dag op een vrijwillig­er naast hem in de klas, die noteert tijdens de les en zijn antwoorden opschrijft tijdens toetsen en examens.

Na het afhaken van een vrijwillig­er moest Bert dit schooljaar op dinsdag echter zelf zijn plan trekken. Daarom deed hij via sociale media en in onze krant een warme oproep, die niet in dovemansor­en viel. “Ik heb 125 e-mails ontvangen”, zegt Bert. “Verschille­nde mensen lieten me weten dat ze mij niet konden helpen, maar zich wel erg gesteund voelden door mijn verhaal. Ook dat deed me heel veel deugd. Anderen wilden me dan weer helpen met toepassing­en voor de computer. Die e-mails bewaar ik in een apart mapje, want met het oog op mijn verdere studies kan dat nog van pas komen. Ik heb alle 125 mensen dan ook met een mailtje bedankt voor hun reactie.”

Lutselus

Uit de 80 kandidaten koos Bert uiteindeli­jk voor Luc Claesen, een oude bekende. Hij zwaaide in september af als directeur van basisschoo­l Lutselus in Diepenbeek waar Bert als kind zes jaar lang leerling was. “Toen Bert op onze school startte, hebben we al het mogelijke gedaan om hem te laten slagen”, zegt Luc, die tevens de vertrouwen­spersoon van Bert was. “Samen met de gonbegelei­ding hebben we bekeken welke aanpassing­en we konden doen om, ver voor het M-decreet, iemand met een beperking toch optimaal te laten functioner­en in een gewone school. Dat hij vandaag in 5 ASO zit, is dan ook de verdienste van heel veel actoren: de gonbegelei­ding, de ouders van Bert, de mensen van Lutselus, ASO Methodesch­ool Van Veldeke en Atheneum Plus, de vrijwillig­ers en natuurlijk Bert zelf. Daar wilde ik dan ook graag verder mijn steentje aan bijdragen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium