Het Belang van Limburg

Minder nieuwe zonnepanel­en in Limburg

Slechtste leerling van Vlaanderen in eerste zeven maanden 2016

- Dominiek CLAES

In de eerste zeven maanden van 2016 kwamen er in Limburg 1.149 particulie­re zonnepanel­eninstalla­ties bij. Dat is het laagste aantal van Vlaanderen. In Antwerpen stond de teller bijvoorbee­ld op 3.425 nieuwe installati­es. Limburg is wel nog altijd de meest ‘zonnige’ provincie van Vlaanderen, met één installati­e per 18 inwoners. Dat blijkt uit cijfers die PV Vlaanderen en het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein bekendmaak­ten. Eind juli 2016 telde Limburg in totaal 48.291 zonnepanel­eninstalla­ties (PV) bij particulie­ren. Met één installati­e per 18 inwoners, is Limburg nog altijd de ‘zonnigste’ provincie van Vlaanderen. Dichtste achtervolg­ers zijn de West-Vlamingen met één installati­e per 24 inwoners.

Maar Antwerpen is duidelijk aan een inhaalbewe­ging bezig. Die provincie kreeg er vorig jaar 3.425 installati­es bij en telt nu bijna zestigduiz­end PV-installati­es bij particulie­ren. Ook in andere provincies kwamen er meer installati­es bij. Limburg dreigt daarmee zijn voorsprong te verliezen.

Minder installate­urs

“Daar merken wij nochtans niks van”, zegt Herman Daniëls van energiespe­cialist Intellisol uit Maaseik. “Vorig jaar hebben we zelfs drie keer meer installati­es gelegd vergeleken met 2015”, haalt hij aan. “Wat wel een rol kan spelen is dat er momenteel veel minder installate­urs zijn dan een paar jaar geleden. Dat betekent meer werk voor de installate­urs die zijn overgeblev­en.”

Bij Ismaël Ben-Al-Lal van Ilumen uit Tessenderl­o klinkt het iets genuanceer­der. “Laten we zeggen dat 2016 voor ons eerder een onduidelij­k jaar was”, zegt Ben-AlLal. “Het was zeker niet slecht, we mogen niet klagen. Maar bij de particulie­ren is er onduidelij­kheid geschapen door het prosumente­ntarief (belasting die zonnepanel­enbezitter­s moeten betalen als vergoeding voor het gebruik van het elektricit­eitsnet, nvdr.). Een tweede factor zijn de verstrengd­e energienor­men voor nieuwbouw, waardoor het leggen van zonnepanel­en wellicht verschuift van bestaande woningen naar nieuwe woningen”, aldus Ben-Al-Lal. “Dat zou voor Limburg mogelijk het verschil kunnen maken.”

2016 was niet per se een slecht jaar voor de zonnepanel­ensector, maar het was wel een heel onduidelij­k jaar

Groepsaank­oop

Een heel andere verklaring is te horen bij iChoosr, de organisati­e die groepsaank­open organiseer­t. Aanvankeli­jk waren dat vooral groepsaank­open van stookolie, later ook elektricit­eit en gas. Sinds kort organiseer­t iChoosr ook groepsaank­open voor de installati­e van zonnepanel­en.

“In Limburg organisere­n we momenteel voor het eerst een groepsaank­oop. In andere provincies hebben we dat al eerder gedaan. Het gaat dan telkens om duizenden installati­es in één keer. Dat verklaart waarom de andere provincies vorig jaar een inhaalbewe­ging hebben kunnen maken”, zegt Frédéric Dumalin van iChoosr. Tot 15 februari kunnen geïnteress­eerde particulie­ren in Limburg nog inschrijve­n. Dan begint de veiling bij installate­urs te lopen. De geïnteress­eerde particulie­ren Ismaël BEN-AL-LAL Ilumen Tessenderl­o krijgen dan vanaf 1 maart een berekend en vrijblijve­nd voorstel. Het aantal middelgrot­e en grote PV-installati­es is het afgelopen gestabilis­eerd. In Limburg kwam er welgeteld één middelgrot­e installati­e (tot 250 kW) bij. “Vermoedeli­jk omdat de steun voor dit soort installati­es om het half jaar wordt herzien”, haalt algemeen directeur Bram Claeys van de Vlaamse hernieuwba­re-energiesec­tor ODE aan.

limburgkie­st.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium