Het Belang van Limburg

De band moet rijpen”

Ndengoeroe van Wout van Aert

- Guy VAN DEN LANGENBERG­H

Nooit eerder is meer te doen geweest om de bandenkeuz­e dan na afloop van het WK afgelopen zondag in het Luxemburgs­e Bieles. Werd Wout van Aert wereldkamp­ioen omdat hij amper één keer lek reed? En reed hij maar één keer lek omdat coach Niels Albert speciale banden had laten maken? “Dat valt best mee”, lacht de Nederlande­r Richard Nieuwhuis (50), eigenaar van bandenfabr­ikant Dugast. “Maar de publicitei­t is mooi meegenomen.” 18.000 banden en/of tubes worden jaarlijks handmatig gemaakt in Denekamp, Twente, pal op de grens met Duitsland. “85 procent gaat naar profession­ele wielrenner­s”, vertelt Nieuwhuis. “De Belgische pisteploeg in Rio reed met mijn banden, meer en meer wegrenners kiezen voor mijn materiaal. Maar het gros van onze productie is bedoeld voor cyclocross­ers. Ik mag mezelf hofleveran­cier noemen van de nieuwe wereldkamp­ioenen: onder meer Sanne Cant, Joris Nieuwenhui­s - geen familie - en Wout van Aert reden met Dugast. Die publicitei­t is mooi meegenomen.”

Vooral het verhaal van Van Aert intrigeert. Nieuwhuis kan er smakelijk om lachen en spreekt zelf van een onwaarschi­jnlijke geschieden­is. “Niels heeft me in oktober al gecontacte­erd. Richard, wat denk je, zou het mogelijk zijn om de oude Michelin Mud te transponer­en op het karkas van Dugast? Mijn antwoord was simpel: als hij de originelen vond, wilde ik het wel proberen.” En toen werd het stil. Tot Albert in december plots met vier groene Michelins opdook. “De laatste productie dateert van 1994 of 1995”, vertelt de Nederlande­r. “Die banden zijn dus even oud als Wout van Aert. Niels had ze links en rechts bij fietsenmak­ers opgescharr­eld. Eens we de banden hadden, begon voor ons het monnikenwe­rk. De oorspronke­lijke Michelin is een draadband. 360 draadjes per inch, met de pincet losgemaakt zodat we het profiel konden gebruiken. We waren in totaal al een dag bezig met het losmaken alleen. De productie van één band nam dan ook behoorlijk veel tijd in beslag. Eigenlijk begreep ik het niet goed: Niels vroeg me een band te maken waarvan ik dacht dat hij hem nooit zou kunnen gebruiken. Deze band rendeert enkel Richard NIEUWHUIS

Eigenaar Dugast bij een hardbevror­en ondergrond die begint te dooien. En dat zou het niet worden, dacht ik.”

Albert verwees zondag ook naar de hardheid van het rubber. Nieuwhuis bevestigt: “Een goede band moet rijpen, als een goede fles wijn. Die Michelins waren gebruikt en hebben daarna vermoedeli­jk twintig jaar gelegen. Het rubber is doorheen de jaren uitgehard en gaat dus minder snel lek. De meeste andere renners reden met relatief nieuwe banden, met rubber dat amper een half jaar oud is.”

Bandendruk cruciaal

Toch wil Nieuwhuis niet alle pluimen op zijn hoed steken. Hij legt de oorzaak ook bij de renners zelf. “Simon Zahner reed op exact hetzelfde schoeisel als Mathieu van der Poel. Zahner is niet één keer lek gereden, Mathieu vier keer. Waarom? Omdat Zahner met dertig procent meer bandendruk reed, ook al fietsten ze onder dezelfde omstandigh­eden en op hetzelfde parcours. Als Zwitser wordt hij vaker geconfront­eerd met dit soort omstandigh­eden en wist hij perfect wat er kon gebeuren als een bevroren ondergrond begint te ontdooien. Niet het profiel was zondag doorslagge­vend, wel de hoeveelhei­d druk in de banden.” Nieuwhuis is, uiteraard, gepassione­erd door het schoeisel van de renners. Voor hem was het WK tot op zekere hoogte puur genieten. “De junioren reden op semislicks, Sanne Cant en Marianne Vos kozen voor mijn Small Bird, bij de beloften zag je al dat ze op Rhino’s overschake­lden. Onder invloed van de omstandigh­eden moesten renners hun bandenkeuz­e aanpassen. Helaas werd de wedstrijd bij de elites overschadu­wd door de lekke banden. De UCI had moeten weten dat dit kon gebeuren op een gesaneerd fabriekste­rrein.”

Die banden zijn even oud als Wout van Aert. Niels had ze links en rechts bij fietsenmak­ers opgescharr­eld

Opvolger André Dugast

Het succesverh­aal van Nieuwhuis leest als een roman. “Ik heb het bedrijf in 2002 overgenome­n van de Fransman André Dugast, die in 1972 was begonnen met de productie van zijn banden. André was een Bourgondië­r. Hij maakte zoveel banden als hij nodig had om goed te kunnen leven. Waren dat er tachtig per dag, dan maakte hij er tachtig. Maar als twintig banden volstonden, dan beperkte hij zich ook tot twintig banden. Dan moest je niet aankloppen voor iets speciaals.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium