Het Belang van Limburg

Sterren trekken van leer tegen Trump op SAG Awards

-

Emma Stone en Denzel Washington waren zondagavon­d de verrassend­e prijsbeest­en op de Screen Actors Guild Awards (SAG). Die prijsuitre­iking van de grootste acteursver­eniging van Hollywood wordt traditione­el gezien als graadmeter voor de Oscars. Al was er achteraf vooral aandacht voor het vocale protest van de filmsterre­n tegen president Donald Trump. Afgaande op de prijsuitre­iking zondagnach­t mogen de pronostiek­jes een kleine maand voor de Oscars in de vuilbak gesmeten worden. Torenhoge favorieten als Natalie Portman (Jackie Kennedy in biopic ‘Jackie’) en Casey Affleck (‘Manchester By The Sea’) moesten het afleggen tegen respectiev­elijk nieuwbakke­n musicalste­r Emma Stone (‘La La Land’) en Denzel Washington (familiedra­ma ‘Fences’) voor de prijs van beste actrice en acteur. De prijs voor beste cast ging naar ‘Hidden Figures’, dat Oscarfavor­ieten ‘Moonlight’ en ‘Manchester By The Sea’ achter zich liet. Opvallend: een jaar na de controvers­e over een te blanke Oscaruitre­iking gingen de meeste beeldjes naar Afro-Amerikanen. Zo haalden naast ‘Hidden Figures’, een film over de eerste zwarte vrouwen bij NASA, ook Mahershala Ali (‘Moonlight’) en Viola Davis (‘Fences’) het in de categorieë­n van beste mannelijke en vrouwelijk­e bijrol.

De awards stonden echter vooral in het teken van Trumps inreisverb­od voor moslims. Zo verwelkomd­e gastheer Ashton Kutcher niet enkel de kijkers thuis, maar ook alle mensen “in de luchthaven­s die in mijn Amerika thuishoren.” Julia-Louis Dreyfus – die voor ‘Veep’ de prijs van beste actrice in een komische reeks ontving – noemde het verbod in haar dankwoord “een schandvlek en on-Amerikaans”, en vertelde over haar Joodse vader die tijdens Wereldoorl­og II de nazi’s moest ontvluchte­n. David Harbour, die met de cast van Netflix-serie ‘Stranger Things’ een award mocht afhalen, kreeg dan weer een staande ovatie na zijn passionele speech. Al was er net zoveel aandacht voor medespeels­ter Wynona Ryder, die de hele speech lang de gekste gezichten trok naast Harbour.

 ?? FOTO AFP ?? David Harbour kreeg de handen op elkaar met een gepassione­erde anti-Trumpspeec­h, maar Wynona Rider naast hem stal toch de show met haar aparte mimiek.
FOTO AFP David Harbour kreeg de handen op elkaar met een gepassione­erde anti-Trumpspeec­h, maar Wynona Rider naast hem stal toch de show met haar aparte mimiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium