Het Belang van Limburg

Droomhuwel­ijk van 14 koppels valt in het water

Huwelijksf­eest van 14 koppels valt in het water door faillissem­ent Sint-Jansberg in Zelem

- Koen SNOEKX

Het faillissem­ent van het Sint-Jansbergkl­ooster in Zelem bij Halen is een flinke opdoffer voor heel wat koppels die op trouwen staan. Zeker veertien paartjes hadden hun huwelijksf­eest vastgelegd in het feeërieke klooster, maar moeten nu op zoek naar een andere locatie. Erger nog: van hun voorschot zien ze mogelijk geen euro terug. “SintJansbe­rg was onze droomplek voor ons huwelijk”, zuchten Jimmy en Megan uit Loksbergen, die een voorschot van liefst 1.700 euro in rook zien opgaan. Het mooie, 14de-eeuwse SintJansbe­rgklooster in Zelem is zeer in trek bij trouwkoppe­ls. Met zijn authentiek­e ceremoniek­apel en ruime feestzaal met zicht op een Engelse tuin is het voor velen de droomlocat­ie voor hun huwelijksf­eest. Maar door het faillissem­ent van Sint-Jansberg ligt die droom voor veertien koppels aan diggelen. De coöperatie­ve vennootsch­ap achter het klooster zit immers in slechte papieren en legt op 8 februari de boeken neer. “We zijn hier echt niet goed van”, zeggen Jimmy Bex (30) en Megan Duckworth (26) uit Loksbergen (Halen), die net als de andere onfortuinl­ijke koppels op 1 februari een telefoontj­e kregen van SintJansbe­rg met het slechte nieuws. “Omdat dit klooster voor ons dé droomplek is voor ons huwelijk, hadden we ons trouwfeest nu al vastliggen voor juni 2018”, zegt Megan. “Bijzonder jammer dat we nu op zoek moeten naar een andere plek.” Jimmy en Megan betaalden een voorschot van liefst 1.700 euro. “Dat zijn we wellicht kwijt”, zucht het koppeltje.

1/7/17

Ook Matthias Decat (30) en Pauline De Sy (26) uit Diest zien hun droomhuwel­ijk in het water vallen. “In februari vorig jaar - al een jaar geleden dus - hadden we ons trouwfeest vastgelegd in SintJansbe­rg”, zegt Matthias. “We waren er zo vroeg bij omdat we willen trouwen op de symbolisch­e datum 1 juli 2017 (1/7/17). Onze trouw was nu al tot in de puntjes geregeld. De locatie, de traiteur de dj, de fotograaf, alles lag vast. Alleen de uitnodigin­gen moesten nog de deur uit.

Als je dan een telefoontj­e krijgt dat je huwelijk niet kan doorgaan op de afgesproke­n locatie, zakt de grond onder je voeten weg.” Matthias en Pauline betaalden al een voorschot van 1.350 euro. “Ik hoor dat Sint-Jansberg forse schulden heeft, dus dat bedrag zien we sowieso nooit meer terug”, zegt Matthias. “Al vind ik dat niet het ergste. Over de zoektocht naar een nieuwe locatie maken we ons meer zorgen. Zeker omdat we willen blijven vasthouden aan die symbolisch­e datum. Misschien wordt het dan wel een feest in een tent in de tuin van mijn ouders. We zullen wel zien.”

Nieuwe zaal

Voor het verloofde koppeltje Andy Vandenreyt (33) en Dorien Clemens (28) uit Herk-de-Stad dringt de tijd nog het meest. Zij hadden hun trouwfeest in SintJansbe­rg vastliggen op 24 juni 2017, over viereneenh­alve maand dus. “Vorige week nog had ik een mailtje gestuurd naar Sint-Jansberg om de laatste details van onze trouw te bespreken, maar ik kreeg geen antwoord”, zegt Dorien. “Afgelopen woensdag heb ik zelf naar hen gebeld en toen werd me duidelijk waarom ik geen reactie kreeg.”

Andy en Dorien betaalden al een voorschot van 1.300 euro voor hun feest. “Hopelijk zien we dat geld nog ooit terug”, zegt Dorien. Al breekt het koppeltje zich momenteel vooral het hoofd over de zoektocht naar een nieuwe locatie. “De afgelopen twee dagen heb ik al naar twintig feestzalen gebeld en nog maar twee locaties waren vrij op onze trouwdatum. Dit weekend gaan we die plekken bezoeken. Hopelijk bevallen die locaties ons en zijn ze ook betaalbaar.”

 ??  ??
 ??  ?? 1.700 euro Jimmy en Megan betaalden een voorschot van 1.700 euro dat ze mogelijk kwijt zijn.
1.700 euro Jimmy en Megan betaalden een voorschot van 1.700 euro dat ze mogelijk kwijt zijn.
 ?? FOTO'S HBVL ?? Het 14deeeuwse klooster van Sint-Jansberg in Zelem is zeer in trek bij trouwkoppe­ltjes, vooral door de authentiek­e ceremoniek­apel.
FOTO'S HBVL Het 14deeeuwse klooster van Sint-Jansberg in Zelem is zeer in trek bij trouwkoppe­ltjes, vooral door de authentiek­e ceremoniek­apel.
 ??  ?? 1.350 euro Matthias en Pauline betaalden 1.350 euro om de zaal in Zelem te boeken.
1.350 euro Matthias en Pauline betaalden 1.350 euro om de zaal in Zelem te boeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium