Het Belang van Limburg

Zege is een must tegen rode lantaarn

Rode lantaarn makkelijks­te obstakel richting play-off 1

- Roger COX

Racing Genk heeft zichzelf dinsdag serieus in de voet geschoten. Door het missen van de bekerfinal­e komt alle druk vanaf nu te liggen op de competitie. Play-off 1 is en blijft de zelf uitgesprok­en ambitie. Anders mag het seizoen als ronduit mislukt worden beschouwd. De inhaalrace begint dit weekend, onderweg kan de Limburgse eersteklas­ser zich nauwelijks uitschuive­rs permittere­n. Een 6 op 6 tegen Moeskroen en Waasland-Beveren in het vooruitzic­ht van de altijd zwaarbelad­en trip naar aartsrivaa­l Sint-Truiden is een must. Een thuismatch tegen de rode lantaarn. Makkelijke­r worden de opdrachten niet meer. Wie punten inlevert tegen de nummer laatst, heeft zijn plaats niet in de top zes. Toch even dit oranje knipperlic­ht. In oktober kwam Genk op Le Canonnier niet verder dan een 2-2-gelijkspel. Een jaar eerder leed het tegen Les Hurlus in eigen huis nog de zwaarste thuisneder­laag (0-4) uit de recente geschieden­is. “Zulte Waregem had vorige week een buitenspel­goal nodig om dit goed georganise­erde team opzij te zetten”, voegt Stuivenber­g daar nog aan toe. Toch, voor alle duidelijkh­eid, de coach zoekt niet naar een mogelijk excuus. “De verwachtin­gen liggen bij ons, niet bij hen.” Winst is met andere woorden het enige aanvaardba­re resultaat.

Zichzelf niet beloond

Grootste hinderpaal voor Genk op weg naar het gegeerde PO1-ticket is het notoire gebrek aan efficiënti­e. Dat illustreer­den de twee bekerduels tegen Oostende ten overvloede. Stuivenber­g: “Ik overdrijf niet als ik zeg dat we over die 180 minuten met 7-3 hadden moeten winnen.” Correct. Maar dat fenomeen is niet nieuw. Je hoeft bovendien geen kenner te zijn om te weten dat clubs die moeilijk scoren, meestal hun doel voorbijsch­ieten.

“Over onze manier van spelen ben ik best tevreden. Alleen moet je jezelf wel belonen”, beseft ook de trainer. “Doe je dat niet, dan is dat moeilijk te accepteren.”

Ryan natuurlijk­e leider

Extra pijnlijk werd het, omdat een gemiste penalty bijdroeg tot de uitschakel­ing. Het verhaal daarrond was niet fraai. Een staaltje ook van het gemis aan leiderscha­p in deze jeugdige groep.

“Ach, je kan jong en toch een leider zijn”, relativeer­t Stuivenber­g. “Ryan, bijvoorbee­ld, is ondanks zijn 24 jaar een natuurlijk­e leider. Anderen kunnen daar in groeien. In potentie is dat aanwezig. Maar ik ontken niet: het was teleurstel­lend dat bepaalde jongens hun verantwoor­delijkheid niet namen.”

Omgaan met intimidati­e

Ander manco, waar we op deze pagina’s al vaak op wezen: in mannelijke duels schiet dit Genk tekort. Dimitri de Condé heeft onmiskenba­ar een neus voor talent. Maar soms heb je ook smeerlapje­s nodig. “Dat past niet bij de filosofie van deze club”, meent Stuivenber­g. “Ik heb ook gemerkt dat Oostende veel overtredin­gen maakte om ons uit het ritme te halen. Maar na een teleurstel­lend begin deden we het hartstikke goed. Heel knap hoe een groep van gemiddeld 23 een tegenstand­er van gemiddeld 28 jaar zo onder druk zette. We be-

ten wel degelijk van ons af, we kunnen omgaan met intimidati­e. Dus smeerlapje­s? Als we onze kansen benutten, praten we daar nu niet over.”

Moeilijk gaat ook?

Maar net daarom zal het slot van de reguliere competitie geen pad over rozen worden. De makkelijks­te weg naar Europa is dicht, de moeilijkst­e blijft over. Extra obstakel: er moeten een pak nieuwkomer­s met weinig matchritme worden ingepast. Chapeau dus indien Genk alsnog zijn doel haalt. “We weten waar we voor staan”, besluit de coach. “Verdiend of niet, de beker is voorbij. Door achterom te kijken, gaan we de zaken niet verbeteren. Donderdag hebben we in een groepsgesp­rek de uitschakel­ing een plaats gegeven. Dat hoofdstuk is afgesloten. Ik heb ook het gevoel dat de nieuwe jongens zich snel aanpassen. Winst in de volgende match is de beste remedie.” Buffel op training - Thomas Buffel was op de vrijdagtra­ining weer van de partij. De kapitein ontbreekt uiteraard wel nog in de wedstrijdk­ern.

 ??  ??
 ?? Foto ISOSPORT ?? Malinovsky­i ontkent dat hij tegen Oostende op het lijstje van penaltynem­ers stond. “De bal moet op minimaal 26 meter van het doel liggen, anders begin ik er niet aan”, lacht hij.
Foto ISOSPORT Malinovsky­i ontkent dat hij tegen Oostende op het lijstje van penaltynem­ers stond. “De bal moet op minimaal 26 meter van het doel liggen, anders begin ik er niet aan”, lacht hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium