Het Belang van Limburg

Er is hoop

- Door Eric Donckier

Vorig jaar kwamen er volgens berekening­en van de Nationale Bank 59.000 banen bij. Daarmee was de groei van de tewerkstel­ling met 1,3 procent groter dan de groei van de economie op zich met 1,2 procent. Dat is volgens gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank mede een gevolg van de regeringsm­aatregelen. Iets wat door de vakbondsvo­orzitters Marc Leemans (ACV) en Rudi De Leeuw (ABVV) wordt betwist. Zij wijzen erop dat de groei van de werkgelege­nheid in België trouwens lager is dan gemiddeld in de andere eurolanden. Een interessan­te discussie. Maar wie heeft er gelijk?

Natuurlijk is het zo dat een toename van de tewerkstel­ling enkel kan wanneer de economie groeit. De economisch­e groei is dus voor een groot deel de verklaring voor de toename van de tewerkstel­ling. Hierin hebben de vakbonden gelijk. Maar een regering kan wel maatregele­n nemen om nieuwe tewerkstel­ling extra te stimuleren. Iets wat de regeringMi­chel deed met de tax shift en de indexspron­g. Daarom dat de groei van de tewerkstel­ling groter is dan de groei van de economie. En hier heeft gouverneur Jan Smets dan weer gelijk.

Het neemt niet weg dat de groei van de tewerkstel­ling in de andere eurolanden gemiddeld gesproken groter is dan in ons land. Hoe kan dat dan? De verklaring daarvoor is heel simpel. Die andere landen - en dan hebben we het heel in het bijzonder over Nederland en Duitsland - hebben al eerder de maatregele­n genomen die nodig waren om hun economie te versterken: onder meer door loonmatigi­ng, ingrepen in de uitkerings­mechanisme­n, versoepeli­ng van hun arbeidsmar­kt en beheersing van de overheidsu­itgaven. Daar plukken zij nu de vruchten van in de vorm van een hogere economisch­e groei en een forsere toename van de tewerkstel­ling. Het is meteen ook de verklaring waarom we ons niet langer met Nederland vergelijke­n, iets wat onze politici onder de regering-Di Rupo nochtans zo graag deden.

Maar we moeten niet wanhopen, we kunnen Nederland nog altijd inhalen. Onze economisch­e groei is vooral te danken aan de toename van de investerin­gen en de export. Dat opent perspectie­ven naar nog meer tewerkstel­ling. Iets wat op zijn beurt goed is voor meer consumptie en zo opnieuw tot meer tewerkstel­ling. Helaas zijn er ook een paar voorwaarde­n. De inflatie moet onder controle komen, anders riskeren we een nieuwe ontsporing van de loonkosten. We moeten onze economie verder moderniser­en. En de sanering van de overheidsf­inanciën moet onverminde­rd voortgezet worden.

Er was een tijd dat we ons graag met Nederland vergeleken. Maar nu Nederland het beter doet dan ons land, doen we dat niet meer

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium