Het Belang van Limburg

“Schurft“Schur is ongevaarli­jk maar zeer besmetteli­jk”

-

Wat is schurschur­ft?

Schurft Schurft is is een een besmetteli­jkeb huidaandoe­ning huidaandoe­ning die veroorzaak­t wordt wordt door door de de scabiësmij­tsc of schurftmij­t. schurftmij­t. Het Het spinachtig­e diertje diertje nestelt nestelt zichzic onder de opperhuid opperhuid en en legtleg daar eitjes. De belangrijk­ste belangrijk­ste klachtkla is jeuk (meestal (meestal ’s ’s avondsavon en ’s nachts) op op de de plekken plekken waarw de mijt zich nestelt nestelt (tussen (tussen vingers, v pols, elleboog, elleboog, liesstreek),liesstre al kan de jeuk jeuk over over het het helehe lichaam optreden. optreden. AndereAnde verschijns­elen len zijn zijn blaasjes,bla roodheid

en en huidschilf­ering.huids

Waar komt het voor?

Schurft duikt het vaakst op plaatsen op waar veel mensen samen zijn, zoals rusthuizen, ziekenhuiz­en of scholen. Ook mensen die op reis zijn of die wisselende seksuele contacten hebben, lopen een groter risico op schurft. De schurftmij­t loopt over bij direct lichamelij­k contact of bij het gebruik van kleding, handdoeken of beddengoed van iemand die besmet is. Schurft is niet noodzakeli­jk een gevolg van slechte hygiëne, al kan dat de besmetting wel bevorderen omdat de mijt zich dan beter kan innestelen in de huid.

Is het gevaarlijk?

“Schurft is ongevaarli­jk, maar wel zeer besmetteli­jk”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Omdat de incubatiet­ijd bij schurft twee tot zes weken bedraagt, is de kans op besmetting van andere mensen groot. Het is dus heel belangrijk om schurft in een vroeg stadium te ontdekken, zodat het niet verder kan uitbreiden.”

 ?? ??
 ?? Foto HBVL ?? De schurftmij­t die de huidaandoe­ning veroorzaak­t.
Foto HBVL De schurftmij­t die de huidaandoe­ning veroorzaak­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium