Het Belang van Limburg

Raad van State door regering buitenspel gezet over Noord-Zuid

-

-

Zoals gisteren aangekondi­gd zal de Vlaamse regering de Raad van State buitenspel zetten in de behandelin­g van het dossier over de NoordZuidv­erbinding. Vandaag ligt het dossier op tafel.

De partijen in de Vlaamse regering hebben gisteren een akkoord bereikt over hoe het verder moet met de NoordZuid. Ze zullen werken via de nieuwe procedure voor complexe projecten, waarbij het milieurapp­ort en de ruimtelijk­e plannen tegelijk worden opgesteld. Maar ze gaan wel degelijk het Vlaams Parlement laten beslissen, niet de Vlaamse regering. Dat is niet de standaardp­rocedure voor het decreet ‘complexe projecten’, maar hierdoor kunnen tegenstand­ers niet meer naar de Raad van State trekken, wel nog naar het Grondwette­lijk Hof. Bij juristen leeft het gevoel dat het Grondwette­lijk Hof minder streng oordeelt. N-VA en CD&V moeten het wel nog eens worden of het Vlaams Parlement alleen ingezet wordt voor beslissing­en over de Noord-Zuidverbin­ding of ook voor andere projecten.

In elk geval moet het dossier van de Noord-Zuidverbin­ding vanaf nul worden opgestart en zullen opnieuw alle mogelijke tracés op tafel komen. Maar binnen de Vlaamse regering blijven ze wel achter de omleidings­weg staan.

Belg in Italiaanse cel na agressie op trein

Een 29-jarige Belg zit sinds zaterdag in een Italiaanse cel, nadat hij twee conducteur­s aanviel op een trein tussen Turijn en Verona. Een controleur vroeg de man zijn vervoersbe­wijs te tonen, waarop de Belg hem begon te slaan. Toen een andere conducteur erbij kwam, haalde de agressieve­ling een mes boven. De treinbegel­eiders konden de man opsluiten in een wagon. Hij probeerde nog te vluchten door de noodrem in gang te zetten, maar werd opgepakt door de spoorwegpo­litie. De dag zelf kreeg hij vier maanden cel. Hij zit opgesloten in de gevangenis van Montorio, in de provincie Verona.

Doorsnee epilepticu­s slikt 12 geneesmidd­elen

Epilepsiep­atiënten nemen jaarlijks gemiddeld twaalf verschille­nde geneesmidd­elen.

Uit een studie van de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen blijkt dat de meeste epileptici minstens twee andere aandoening­en hebben, vooral hoge bloeddruk of depressie en bij één op tien een psychose. Daarom gebruiken ze gemiddeld twee keer zoveel geneesmidd­elen als de rest van de bevolking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium