Het Belang van Limburg

Nog zeker twee weken ophokplich­t door vogelgriep

-

Een week na het afkondigen van de ophokplich­t door het Federaal Voedselage­ntschap wegens een uitbraak van vogelgriep in Oost-Vlaanderen, zijn er geen nieuwe besmetting­en bijgekomen. Toch blijft de verplichti­ng om uw kippen, ganzen en ander gevogelte op te hokken van kracht. “Pas binnen twee weken weten we of er geen broeihaard­en zijn”, zegt de Boerenbond.

HEUSDEN-ZOLDER -

“Het gaat de goede kant uit. Ook in Duitsland en Frankrijk, waar de meeste gevallen van vogelgriep zijn, neemt het aantal besmetting­en af”, zegt Wouter Wijtinck van de Boerenbond. “We kunnen ons evenwel niet veroorlove­n om de ophokplich­t nu al in te trekken. De eerste besmetting gebeurde bij een hobbykweke­r in Lebbeke. Als een profession­ele kweker getroffen wordt, dan is dat voor de hele sector rampzalig.”

Tot nu toe blijven de gevolgen van de nieuwe uitbraak beperkt tot het dumpen van hanen, eenden en zwanen bij dierenopva­ngcentra. “Meestal gaat het om oudere mensen of eigenaars die het niet zien zitten om hun hok of vijver met netten af te schermen”, zegt Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder. “Wij hebben al enkele honderden vogels binnengekr­egen.” Oyen vindt de maatregel nogal streng, gelet op grote afstand tussen bijvoorbee­ld Limburg en de besmetting­shaard in Oost-Vlaanderen. Ook vanuit andere hoek is er kritiek. Kunstenaar Koen Vanmechele­n vreest dat het ophokken in een kleine stal ander besmetting­sgevaar inhoudt voor zijn honderden kippen.

“Even doorbijten”

Zowel het Voedselage­ntschap als de Boerenbond herhalen hun oproep om kippen af te schermen. “Na de huidige winterprik zullen veel vogels aan hun trek naar de broedgebie­den beginnen. Binnen twee weken zien we dan of dat al dan niet tot nieuwe broeihaard­en van de vogelgriep heeft geleid. Zet de huidige goede trend zich door, kan de ophokplich­t worden opgeheven. Tot dan is het op de tanden bijten.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? In het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder huizen sinds vorige week enkele honderden kippen en hanen extra, binnengebr­acht door mensen die de ophokplich­t niet aankunnen.
Foto KAREL HEMERIJCKX In het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder huizen sinds vorige week enkele honderden kippen en hanen extra, binnengebr­acht door mensen die de ophokplich­t niet aankunnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium