Het Belang van Limburg

Regeringsb­eleid werpt zijn eerste vruchten af

Gouverneur Jan Smets van Nationale Bank is optimistis­ch gestemd

- Eric DONCKIER

Het regeringsb­eleid werpt wel degelijk zijn eerste vruchten af en heeft alles in zich om voor een verdere groei van onze economie te zorgen. Maar dan mag de regering niet versagen. Dat was in essentie de boodschap van gouverneur Jan Smets bij de voorstelli­ng van het jaarversla­g 2016 van de Nationale Bank. De Belgische economie groeide vorig jaar met 1,2 procent. Zonder aanslagen had dat 1,4 procent kunnen zijn. Hoe dan ook is het minder dan de gemiddelde 1,7 procent groei in de eurozone. Toch is gouverneur Jan Smets niet helemaal ontevreden. Omdat onze economisch­e groei vooral gedreven wordt door investerin­gen en export en minder door binnenland­se consumptie. Dat is een gevolg van de regeringsm­aatregelen. En dan hebben we het uiteraard over de taks shift en de indexspron­g. Hierdoor hebben onze bedrijven aan concurrent­iekracht gewonnen en kunnen ze zowel meer exporteren als meer investeren.

Op korte termijn gaat dat ten koste van de koopkracht van de mensen en dus van de binnenland­se consumptie. Maar op langere termijn zal dat leiden tot meer tewerkstel­ling en dus ook tot meer koopkracht en consumptie. Iets wat men trouwens als in 2016 voor een stuk kon vaststelle­n. De werkgelege­nheid groeide met 59.000 banen of 1,3 procent, wat meer is dan de economisch­e groei van 1,2 procent.

Aanbevelin­gen

Het ziet er dus niet slecht uit. Maar we mogen geen koord lossen, waarschuwt de gouverneur, die in dat verband een reeks aanbevelin­gen naar voren schuift: • We moeten het herstel van onze concurrent­iekracht continuere­n, o.a. via een correcte toepassing van de nieuwe loonkosten­wet. • We moeten de inflatie absoluut onder controle houden. Anders riskeren we een spiraal van loonsverho­gingen die de herwonnen concurrent­iekracht teniet doet. • We moeten onze economie verder dynamisere­n door o.a. de pensioenhe­rvormingen af te ronden, het starten van bedrijven verder te vergemakke­lijken en door onze jongeren zo goed mogelijk te empoweren zodat ze altijd werk kunnen vinden in een snel wijzigend economisch landschap.

Begroting

De vierde reeks aanbevelin­gen slaat op de overheidsf­inanciën. 2016 was een verloren jaar met een overheidst­ekort van 2,8 procent, een negatief primair saldo van 0,1 procent en een staatsschu­ld van 106,6 procent van het bruto binnenland­s product. Verklaring­en zijn de extra uitgaven voor migratie en veiligheid en de tegenvalle­nde inkomsten als gevolg van de taks shift.

Dit jaar moet de regering de draad opnieuw opnemen. Volgens gouverneur Smets kan met reeds genomen maatregele­n het overheidst­ekort verder vermindere­n van 2,8 naar 2 procent van het bruto binnenland­s product. Maar om het finale begrotings­objectief te halen - een evenwicht tegen 219 - zijn voor 8 à 9 miljard euro nieuwe maatregele­n nodig. Dat kan enkel met een meerjarent­raject.

Qua maatregele­n denkt de gouverneur aan efficiënti­ewinsten, afstoten van taken en zorgen dat de geraamde inkomsten wel degelijk worden gehaald. Wordt de vennootsch­apsbelasti­ng verlaagd, iets waar de NBB voor is, dan moet ook dat financieel gecompense­erd worden. Tot slot pleit hij voor meer investerin­gen via verschuivi­ngen in de uitgaven. De vakbonden ACV en ABVV), hebben het jaarversla­g 2016 niet integraal goedgekeur­d. Ze zijn het niet eens met de analyse als zou de toename van de tewerkstel­ling een gevolg zijn van het regeringsb­eleid. Voorts betreuren ze ook dat in het jaarversla­g niet wordt gesproken over werkbaar werk en een meer rechtvaard­ige fiscalitei­t.

 ?? ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? Gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank is voorzichti­g optimistis­ch.
FOTO ISOPIX Gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank is voorzichti­g optimistis­ch.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium