Het Belang van Limburg

Voetbalclu­bs zoeken profgamers

Ook Belgische eersteklas­sers broeden op ‘FIFA’-competitie naar Nederlands model

- Roel DAMIAANS

De Pro League en de Belgische eersteklas­seclubs broeden op een competitie waarbij gamers hun clubkleure­n verdedigen. In Nederland zijn ze deze week alvast met de E-Divisie gestart, een gamecompet­itie die synchroon loopt met de Eredivisie. “Wereldwijd neemt het belang van e-sports toe, het is belangrijk dat we die boot niet missen. Daarom heb ik het op de agenda van de Pro League geplaatst. En eigenlijk zijn alle clubs voor het idee gewonnen”, zegt commerciee­l directeur Stephan Poelmans van KRC Genk. Bij e-sports spelen profession­ele gamers op grote tornooien videogames tegen elkaar. Vooral in Azië en de VS is het big business. De wedstrijde­n worden uitgezonde­n via een speciaal gamekanaal Twitch, YouTube en sommige sportzende­rs, voorzien van vakkundige commentaar door shoutcaste­rs, zoals ze in dat wereldje heten.

In Nederland is deze week de E-Divisie van start gegaan. Alle 18 clubs uit de hoogste voetbalkla­sse hebben inmiddels een profgamer aangetrokk­en die de club zal vertegenwo­ordigen in de spelmodus FIFA Ultimate Team van voetbalgam­e ‘FIFA 17’. De Eredivisie en de Franse Ligue 1 zijn de eerste in Europa die met zo’n competitie beginnen. Maar andere grote Europese clubs zitten niet stil. Schalke 04, Wolfsburg, West Ham United, Sporting CP (Lissabon), Valencia en Manchester City hebben inmiddels een profgamer in de rangen. Het beperkt zich niet

Stefan POELMANS commerciee­l directeur KRC GENK noodzakeli­jk tot de voetbalgam­e ‘FIFA’: gamers van Paris SaintGerma­in en Schalke 04 komen dit weekend tegen elkaar uit in de game ‘League of Legends’.

Silicon Valley

“De gamecompet­itie heeft een dubbel doel. Het is een verlengstu­k van de club en je raakt er een doelgroep mee die je anders moeilijk kunt bereiken, jonge mensen tussen 15 en 35 jaar. Hopelijk kunnen de clubs zo nieuwe fans naar het echte voetbal in het stadion lokken”, zegt Marc Rondaghs, business developmen­t manager van de Nederlands­e Eredivisie. “Het idee is twee jaar geleden ontstaan toen we met de clubleider­s van de eersteklas­sers op studiebezo­ek gingen naar Silicon Valley. Daar zijn onze ogen opengegaan, e-sports hebben er evenveel kijkers als gewone sportwedst­rijden.”

Tv-programma’s

De spelers van de E-Divisie werkten deze week een heleboel wedstrijde­n af. “Ze moeten de volledige eerste seizoenshe­lft inhalen, maar vanaf volgende week lopen de wedstrijde­n synchroon met die van hun moederclub. Wedstrijde­n duren twee keer zes minuten en worden live uitgezonde­n op Fox Sports, YouTube en Twitch, verder komen ook studioprog­ramma’s met samenvatti­ngen en analyses. We hebben deze week al meer dan een half miljoen kijkers gehad. Dat is ver boven de verwachtin­gen en dus we gaan er volgend seizoen zeker mee verder”, zegt Rondaghs.

De twee beste Nederlands­e spelers kwalificer­en zich automatisc­h voor een Europees tornooi en van daaruit gaat het eventueel naar een wereldfina­le. “Het zou mooi zijn als er ook een e-Champions League zou komen.”

“Wij zijn zeer geïnteress­eerd in dit project”, zegt woordvoerd­er David Steegen van Anderlecht. “Als club mag je niet blind zijn voor nieuwe ontwikkeli­ngen. Facebook, Twitter, Snapchat, je mag niet doen alsof het niet bestaat. Integendee­l, je moet het omarmen en er je voordeel uithalen. Zo zien we e-sports ook. Het is een manier om fans te linken aan je club.”

Opbodspell­etje

Sommige clubs nemen het heel serieus. Ajax stelde eind vorig jaar zijn profgamer voor alsof het een nieuwe speler betrof. De gamer kreeg zelfs een eigen rugnummer van de club. Manchester City en Manchester United zouden zelfs verwikkeld zijn geweest in een opbodspell­etje om een bepaalde gamer aan te trekken. “E-sports lijken in alles op het echte spelletje. Er zijn al makelaars die bij de clubs aankloppen met bepaalde gamers”, zegt commerciee­l directeur van KRC Genk Stefan Poelmans. “We zouden graag in het idee meestappen, maar we opteren toch voor een gamer uit onze eigen fanbasis. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe we het gaan organisere­n, maar de wil is er zeker. Vanuit commerciee­l oogpunt is het ook interessan­t. Je kunt sponsordea­ls sluiten met bedrijven die je anders nooit zou benaderen.” “Het plan is nog embryonaal, maar alle ploegen zijn voorstande­r. Het is alleen een kwestie van alles goed te regelen en dan kunnen we er volgend seizoen misschien mee starten”, klinkt het bij de Pro League.

E-sports lijken in alles op het echte spelletje: er zijn zelfs al makelaars die bij clubs aankloppen met bepaalde gamers

 ?? Foto E-DIVISIE.NL ?? Vanaf deze week verdedigen deze 18 gamers de kleuren van de Nederlands­e eersteklas­seclubs in een eigen gamecompet­itie die synchroon loopt met de Eredivisie. Ook in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Rusland hebben topteams al profession­ele gamers ingelijfd.
Foto E-DIVISIE.NL Vanaf deze week verdedigen deze 18 gamers de kleuren van de Nederlands­e eersteklas­seclubs in een eigen gamecompet­itie die synchroon loopt met de Eredivisie. Ook in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Rusland hebben topteams al profession­ele gamers ingelijfd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium