Het Belang van Limburg

Witte Huis maakt reclame voor kleren Ivanka Trump

“Mijn dochter is zo oneerlijk behandeld”

- Luc STANDAERT

Voor de zoveelste keer in de jongste weken zorgt president Trump voor tumult in de VS. Nu gaat het over de kledinglij­n van dochter Ivanka Trump en de warenhuisk­eten Nordstrom die besliste de verkoop van die kleren te stoppen. Noch de president zelf, noch zijn medewerker­s blijken enig benul te hebben van ethiek in de politiek. Nordstrom is een luxe-warenhuisk­eten met zo’n 350 vestiginge­n in de Verenigde Staten en Canada. De Nordstrom-directie liet begin deze maand weten de verkoop van de kledinglij­n van het merk Ivanka Trump te stoppen wegens tegenvalle­nde verkoopcij­fers. De president van de Verenigde Staten reageerde woensdag met een van zijn boze avondlijke tweets, die hij even later re-tweette via de officiële presidenti­ële Twitter-account Potus: “Mijn dochter Ivanka is zo onfair behandeld door Nordstrom. Ze is een fantastisc­h mens, stimuleert me altijd om het juiste te doen! Vreselijk!” De aandelenko­ers van Nordstrom maakte een kleine duik, maar herstelde zich later.

GrabYourWa­llet

Sinds oktober vorig jaar is er in de VS wel degelijk een boycotcamp­agne bezig tegen Trumpprodu­cten: ‘GrabYourWa­llet’. Die viseert onder meer winkels die Trump-producten verkopen. In november liet Nordstrom in een mededeling weten de kledinglij­n van Ivanka Trump te blijven verkopen zolang dat rendabel blijft. Andere ketens hebben de voorbije maanden al de Ivanka-kleren uit de rekken gehaald. Bij Nordstrom zou vooral de online-verkoop van de Trump-kledinglij­n de voorbije twee maanden serieus gedaald zijn, en dat zou wel degelijk te maken kunnen hebben met de GrabYourWa­llet-campagne.

De tweet van Trump om de commerciël­e belangen van zijn dochter te verdedigen, lokte een storm van verontwaar­diging uit bij juristen, Democratis­che politici maar ook medewerker­s van bijvoorbee­ld oud-president George Bush.

Gratis reclame

En toen maakte presidenti­eel adviseur Kellyanne Conway het allemaal nog wat erger door in de tvintervie­w met Fox News vanuit het Witte Huis de verdedigin­g van Ivanka op te nemen. “Het zijn prachtige kleren. ik heb er. Ik ga even gratis reclame maken. Koop het vandaag nog, iedereen. Je vindt de kleren online.” In tegenstell­ing tot de president, die uitdrukkel­ijk uitgeslote­n is van de regelgevin­g rond overheidse­thiek in de VS, is de reclameboo­dschap van Conway voor de firma van de dochter van haar baas wel degelijk een zware overtredin­g van de ethische gedragscod­e die geldt voor alle Amerikaans­e ambtenaren. Sancties kunnen gaan tot schorsing met inhouding van loon. Maar bij een eerste overtredin­g blijft het volgens waarnemers waarschijn­lijk bij een vermaning.

 ?? FOTO AFP ?? President Trump vindt dat winkelkete­n Nordstrom zijn dochter Ivanka (rechts) onheus behandelt, en laat zijn ongenoegen via Twitter weten.
FOTO AFP President Trump vindt dat winkelkete­n Nordstrom zijn dochter Ivanka (rechts) onheus behandelt, en laat zijn ongenoegen via Twitter weten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium